Izbor iz sadržaja na srpskom
Brisel: Pastor i Zobenica kod Varheljija

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i potpredsednik Damir Zobenica su se danas u Briselu sreli sa novim komesarem za proširenje Oliverom Varheljijem.

Pastor je izrazio zadovoljstvo što je Varhelji svega nekoliko dana posle inauguracije novog sastava Evropske komisije (EK) primio delegaciju vojvođanskog parlamenta, čime poručuje da je spreman za partnersku saradnju sa Srbijom.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine je posle susreta izjavio da posle izbora komesara za proširenje Srbija može sa mnogo više optimizma da gleda na proces proširenja, i imaće sagovornika koji veoma dobro razume situaciju Zapadnog Balkana, i spreman je učiniti korake u interesu evropske perspektive regiona.

„Siguran sam da je u Oliveru Varheljiju naša zemlja dobila prijatelja koji će nastaviti da radi za nastavak evropske integracije” naglasio je Pastor.

Pastor i Zobenica su juče u Evropskom parlamentu razgovarali sa novim izvestiocem za Srbiju Vladimírom Bilčíkom, kada su obe strane izrazile spremnost za otvorenu i konstruktivnu saradnju.

U zemljama Zapadnog Balkana je relativno mali broj testiranih na novi tip korona virusa pozitivan, u proseku ispod deset odsto. Na Kosovu je broj registrovanih zaraženih za jedan dan povećan sa 669 na 703, ali nema podatka o tome koliko je bilo testiranih. U zemlji sa 1,8 miliona stanovnika, od kojih su 95,6 odsto muslimani, na prvi dan...
25.04.2020
[ 15:27 ]
Evropska unija je samo u martu ponudila Srbiji paket od 93 miliona evra za borbu protiv korona virusa, i dodatnih 290 miliona Zapadnom Balkanu. Iz kancelarije EU su dnevnom listu Kurir izjavili da će sledećih dana stići još pomoći iz Unije. „Za hitne mere predviđeno je 15 miliona evra. Do sada je finansirano 12 kargo letova, sa...
24.04.2020
[ 18:44 ]
Posle mesec dana prinudne pauze u četvrtak su delimično otvoreni granični prelazi kod Horgoša, Kelebije i Bačkog Brega za stanovnike pograničnog pojasa koji rade ili obrađuju zemlju preko granice. Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor je u izjavi za Pannon RTV pozdravio ovaj korak, kako je rekao: ovo je radostan dan. –...
23.04.2020
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban