Izbor iz sadržaja na srpskom
Brisel: Pastor i Zobenica kod Varheljija

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i potpredsednik Damir Zobenica su se danas u Briselu sreli sa novim komesarem za proširenje Oliverom Varheljijem.

Pastor je izrazio zadovoljstvo što je Varhelji svega nekoliko dana posle inauguracije novog sastava Evropske komisije (EK) primio delegaciju vojvođanskog parlamenta, čime poručuje da je spreman za partnersku saradnju sa Srbijom.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine je posle susreta izjavio da posle izbora komesara za proširenje Srbija može sa mnogo više optimizma da gleda na proces proširenja, i imaće sagovornika koji veoma dobro razume situaciju Zapadnog Balkana, i spreman je učiniti korake u interesu evropske perspektive regiona.

„Siguran sam da je u Oliveru Varheljiju naša zemlja dobila prijatelja koji će nastaviti da radi za nastavak evropske integracije” naglasio je Pastor.

Pastor i Zobenica su juče u Evropskom parlamentu razgovarali sa novim izvestiocem za Srbiju Vladimírom Bilčíkom, kada su obe strane izrazile spremnost za otvorenu i konstruktivnu saradnju.

U mađarskoj županiji Bač-Kiškun sektor granice u kojem nije podignuta ograda se štiti značajnim brojem policajaca i vojnika, odnosno ozbiljnim tehničkim sredstvima. Policija koristi i toplotne kamere, a Vojska Mađarske dronove i radare – izjavio je glavni savetnik za unutrašnju bezbednost mađarskog premijera Đerđ Bakondi u petak u...
17.01.2020
[ 18:46 ]
Sledeći meseci će biti od ključne važnosti u odnosima Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana, izjavio je ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak. Upozorio je istovremeno i na rizike sa kojima EU može da se suoči, ako ne pošalje jasne poruke regionu. „Treba naći novi konsenzus za otpočinjanje pristupnih pregovora sa...
17.01.2020
[ 11:45 ]
Austrija je prirodni partner Mađarske i zemalja Višegradske saradnje (V4), saradnja između njih je moguća u više oblasti – izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban u Pragu, na samitu V4 i Austrije. Premijeri zemalja Višegradske saradnje (Češka, Poljska, Mađarska i Slovačka) su razgovarali sa austrijskim kancelarom, i posle toga...
16.01.2020
[ 15:37 ]
Beolvasás folyamatban