Izbor iz sadržaja na srpskom
Levente Mađar: Migracija je najveći izazov po bezbednost Evrope

Migracija je najveći izazov po bezbednost Evrope, odnosno to što se Zapadnom Balkanu ne pridaje dovoljno pažnje - izjavio je državni sekretar i zamenik ministra ministarstva spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Levente Mađar u Bratislavi, gde je održao govor na godišnjoj ministarskoj konferenciji Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Na dnevnom redu ministarske konferencije je centralna tema bezbednosni izazovi sa kojima se suočava Evropa.

Levente Mađar je istakao da su na Zapadnom Balkanu nerešeni konflikti u prošlosti već ne jednom dovodili do ratova koji su štetili celom svetu. Naglasio je da su ti razlozi noš uvek aktuelni, jer rešavanje balkanskh ratova od pre dvadeset godina nije ništa rešilo, samo odložilo rešenje.

“Time što je Evropska unija odlučila da zbog nekolicine zemalja članica neće ubrzati integraciju Zapadnog Balkana, počinila jd istorijsku grešku (...), jer se tako ti konflikti mogu pogoršati, i to u dogledno vreme” - izjavio je Mađar.

OEBS, čiji je zadatak da čuva bezbednost Evrope, ne izvršava taj zadatak, rekao je državni sekretar. Treba ukazati na to da se Zapadnom Balkanu mora pridati veća pažnja, pošto u regionu postoji takav potencijal konflikata, koji može imati dalekosežne bezbednosne posledice čak i za udaljene zemlje.

"Kada na Zapadnom Balkanu, na granicama EU nastane problem, onda i unutar Evropske unije postoji problem” - rekao je Levente Mađar. Zadatak OEBS-a bi bio da te probleme spreči, ali to ne radi, dodao je.

Ministarska konferencija u Bratislavi kojom se završava slovačko predsedavanje organizacijom se završava u petak. (MTI)

U zemljama Zapadnog Balkana je relativno mali broj testiranih na novi tip korona virusa pozitivan, u proseku ispod deset odsto. Na Kosovu je broj registrovanih zaraženih za jedan dan povećan sa 669 na 703, ali nema podatka o tome koliko je bilo testiranih. U zemlji sa 1,8 miliona stanovnika, od kojih su 95,6 odsto muslimani, na prvi dan...
25.04.2020
[ 15:27 ]
Evropska unija je samo u martu ponudila Srbiji paket od 93 miliona evra za borbu protiv korona virusa, i dodatnih 290 miliona Zapadnom Balkanu. Iz kancelarije EU su dnevnom listu Kurir izjavili da će sledećih dana stići još pomoći iz Unije. „Za hitne mere predviđeno je 15 miliona evra. Do sada je finansirano 12 kargo letova, sa...
24.04.2020
[ 18:44 ]
Posle mesec dana prinudne pauze u četvrtak su delimično otvoreni granični prelazi kod Horgoša, Kelebije i Bačkog Brega za stanovnike pograničnog pojasa koji rade ili obrađuju zemlju preko granice. Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor je u izjavi za Pannon RTV pozdravio ovaj korak, kako je rekao: ovo je radostan dan. –...
23.04.2020
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban