Izbor iz sadržaja na srpskom
Levente Mađar: Migracija je najveći izazov po bezbednost Evrope

Migracija je najveći izazov po bezbednost Evrope, odnosno to što se Zapadnom Balkanu ne pridaje dovoljno pažnje - izjavio je državni sekretar i zamenik ministra ministarstva spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Levente Mađar u Bratislavi, gde je održao govor na godišnjoj ministarskoj konferenciji Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Na dnevnom redu ministarske konferencije je centralna tema bezbednosni izazovi sa kojima se suočava Evropa.

Levente Mađar je istakao da su na Zapadnom Balkanu nerešeni konflikti u prošlosti već ne jednom dovodili do ratova koji su štetili celom svetu. Naglasio je da su ti razlozi noš uvek aktuelni, jer rešavanje balkanskh ratova od pre dvadeset godina nije ništa rešilo, samo odložilo rešenje.

“Time što je Evropska unija odlučila da zbog nekolicine zemalja članica neće ubrzati integraciju Zapadnog Balkana, počinila jd istorijsku grešku (...), jer se tako ti konflikti mogu pogoršati, i to u dogledno vreme” - izjavio je Mađar.

OEBS, čiji je zadatak da čuva bezbednost Evrope, ne izvršava taj zadatak, rekao je državni sekretar. Treba ukazati na to da se Zapadnom Balkanu mora pridati veća pažnja, pošto u regionu postoji takav potencijal konflikata, koji može imati dalekosežne bezbednosne posledice čak i za udaljene zemlje.

"Kada na Zapadnom Balkanu, na granicama EU nastane problem, onda i unutar Evropske unije postoji problem” - rekao je Levente Mađar. Zadatak OEBS-a bi bio da te probleme spreči, ali to ne radi, dodao je.

Ministarska konferencija u Bratislavi kojom se završava slovačko predsedavanje organizacijom se završava u petak. (MTI)

U mađarskoj županiji Bač-Kiškun sektor granice u kojem nije podignuta ograda se štiti značajnim brojem policajaca i vojnika, odnosno ozbiljnim tehničkim sredstvima. Policija koristi i toplotne kamere, a Vojska Mađarske dronove i radare – izjavio je glavni savetnik za unutrašnju bezbednost mađarskog premijera Đerđ Bakondi u petak u...
17.01.2020
[ 18:46 ]
Sledeći meseci će biti od ključne važnosti u odnosima Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana, izjavio je ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak. Upozorio je istovremeno i na rizike sa kojima EU može da se suoči, ako ne pošalje jasne poruke regionu. „Treba naći novi konsenzus za otpočinjanje pristupnih pregovora sa...
17.01.2020
[ 11:45 ]
Austrija je prirodni partner Mađarske i zemalja Višegradske saradnje (V4), saradnja između njih je moguća u više oblasti – izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban u Pragu, na samitu V4 i Austrije. Premijeri zemalja Višegradske saradnje (Češka, Poljska, Mađarska i Slovačka) su razgovarali sa austrijskim kancelarom, i posle toga...
16.01.2020
[ 15:37 ]
Beolvasás folyamatban