Izbor iz sadržaja na srpskom
SocioAgro - završetak dvogodišnjeg projekta u Mileševu

Neprofitna organzija Kathaz i Fondacija Poverelo su 4. decembra u Mileševu završili dvogodišni program pod nazivom SocioAgro - Društveno preduzetništvo i obrađivanje bašte u zajednici - borba protiv trajne nezaposlenosti, koji je podržan od strane Programa Interreg-IPA CBC Mađarska-Srbija sa 189.137,325 evra.

Projekat je fokusiran na porodice sa finansijskim teškoćama, npr. nezaposlenošću, odnosno decu s problemima u školi i njihove nezaposlene roditelje. Mogućnost za rad, treninzi i obrazovanje dece u okviru složenog modela su u Mileševu uticali na poboljšanje društvene situacije.

Završna svečanost u Mileševu je počela u plasteniku, gde je domaćin, direktor Fondacije Poverelo dr Karolj Harmat OFM pozdravio goste. Govorio je o uticaju programa na zajednicu. Menadžer projekta Barnabaš Gergelj je predstavio rezultate projekta. Izvršni direktor neprofitne organizacije Kathaz župnik Lajoš Konde je govorio o crkvenom radu u zajednicama.

Program je završen zajedničkim ručkom, koji je većim delom pripremljen od povrća koje je odgajeno u plasteniku. Posebno interesantan je bio sto za degustaciju, gde su takođe predstavljena jela i zimnica od paradajza, paprike, kupusa i spanaća koji su iz plastenika.

U okviru projekta je angažovano pet meštana tokom 17 meseci. Odžano je četiri treninga za razvijanje sposobnosti i o preduzetništvu, odžano je više stručnih kurseva iz poljoprivrede i nekoliko stručnih izleta.

k-ko
U zemljama Zapadnog Balkana je relativno mali broj testiranih na novi tip korona virusa pozitivan, u proseku ispod deset odsto. Na Kosovu je broj registrovanih zaraženih za jedan dan povećan sa 669 na 703, ali nema podatka o tome koliko je bilo testiranih. U zemlji sa 1,8 miliona stanovnika, od kojih su 95,6 odsto muslimani, na prvi dan...
25.04.2020
[ 15:27 ]
Evropska unija je samo u martu ponudila Srbiji paket od 93 miliona evra za borbu protiv korona virusa, i dodatnih 290 miliona Zapadnom Balkanu. Iz kancelarije EU su dnevnom listu Kurir izjavili da će sledećih dana stići još pomoći iz Unije. „Za hitne mere predviđeno je 15 miliona evra. Do sada je finansirano 12 kargo letova, sa...
24.04.2020
[ 18:44 ]
Posle mesec dana prinudne pauze u četvrtak su delimično otvoreni granični prelazi kod Horgoša, Kelebije i Bačkog Brega za stanovnike pograničnog pojasa koji rade ili obrađuju zemlju preko granice. Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor je u izjavi za Pannon RTV pozdravio ovaj korak, kako je rekao: ovo je radostan dan. –...
23.04.2020
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban