Izbor iz sadržaja na srpskom
SocioAgro - završetak dvogodišnjeg projekta u Mileševu

Neprofitna organzija Kathaz i Fondacija Poverelo su 4. decembra u Mileševu završili dvogodišni program pod nazivom SocioAgro - Društveno preduzetništvo i obrađivanje bašte u zajednici - borba protiv trajne nezaposlenosti, koji je podržan od strane Programa Interreg-IPA CBC Mađarska-Srbija sa 189.137,325 evra.

Projekat je fokusiran na porodice sa finansijskim teškoćama, npr. nezaposlenošću, odnosno decu s problemima u školi i njihove nezaposlene roditelje. Mogućnost za rad, treninzi i obrazovanje dece u okviru složenog modela su u Mileševu uticali na poboljšanje društvene situacije.

Završna svečanost u Mileševu je počela u plasteniku, gde je domaćin, direktor Fondacije Poverelo dr Karolj Harmat OFM pozdravio goste. Govorio je o uticaju programa na zajednicu. Menadžer projekta Barnabaš Gergelj je predstavio rezultate projekta. Izvršni direktor neprofitne organizacije Kathaz župnik Lajoš Konde je govorio o crkvenom radu u zajednicama.

Program je završen zajedničkim ručkom, koji je većim delom pripremljen od povrća koje je odgajeno u plasteniku. Posebno interesantan je bio sto za degustaciju, gde su takođe predstavljena jela i zimnica od paradajza, paprike, kupusa i spanaća koji su iz plastenika.

U okviru projekta je angažovano pet meštana tokom 17 meseci. Odžano je četiri treninga za razvijanje sposobnosti i o preduzetništvu, odžano je više stručnih kurseva iz poljoprivrede i nekoliko stručnih izleta.

k-ko
U mađarskoj županiji Bač-Kiškun sektor granice u kojem nije podignuta ograda se štiti značajnim brojem policajaca i vojnika, odnosno ozbiljnim tehničkim sredstvima. Policija koristi i toplotne kamere, a Vojska Mađarske dronove i radare – izjavio je glavni savetnik za unutrašnju bezbednost mađarskog premijera Đerđ Bakondi u petak u...
17.01.2020
[ 18:46 ]
Sledeći meseci će biti od ključne važnosti u odnosima Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana, izjavio je ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak. Upozorio je istovremeno i na rizike sa kojima EU može da se suoči, ako ne pošalje jasne poruke regionu. „Treba naći novi konsenzus za otpočinjanje pristupnih pregovora sa...
17.01.2020
[ 11:45 ]
Austrija je prirodni partner Mađarske i zemalja Višegradske saradnje (V4), saradnja između njih je moguća u više oblasti – izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban u Pragu, na samitu V4 i Austrije. Premijeri zemalja Višegradske saradnje (Češka, Poljska, Mađarska i Slovačka) su razgovarali sa austrijskim kancelarom, i posle toga...
16.01.2020
[ 15:37 ]
Beolvasás folyamatban