Izbor iz sadržaja na srpskom
Аder: Misija daje dostojanstvo mađarskom vojnom prisustvu na Kosovu

Misija daje dostojanstvo mađarskom vojnom prisustvu na Kosovu – istakao je u utorak tokom posete kontingentu predsednik republike Mađarske Janoš Ader.

Prisustvo na Kosovu i danas ima smisla i značaja: pomaže da se spreči ponovno izbijanje neprijateljstva, poštuje primirje, obezbedi mir građanskog života, da se bude spreman za rešavanje eventualne nove krize – rekao je Ader.

Svaki rutinski zadatak, svaki pređeni kilometar, svaki trenutak discipline, svaki sat proveden na dužnosti zbog te misije dobija dostojanstvo – izjavio je predsednik pred svečanim skupom mađarskog kontingenta koji broji oko dvesta vojnika.

Stabilnost regiona još uvek, i posle 20 godina, u mnogome zavisi od saradnje jedinica NATO-a, naime konflikti su samo delimično rešeni, a masovna migracija samo komplikuje situaciju. Ader je nazvao ozbiljnom zaslugom to što svi, međusobno suprotstavljeni, akteri u regionu prihvataju to prisustvo i smatraju ga zalogom mira.

Predsednik je rekao da 21. mađarski kontingent, najbrojnija vojna misija Mađarske u inostranstvu, učestvuje u vojnoj operaciji u kojoj sarađuje 28 nacija – 20 zemalja članica NATO-a i 8 partnera.

Treba da budu ponosni na to što imaju misiju u najjačem vojnom savezničkom sistemu na svetu! – upozorio je predsednik. Dok ceo svet slavi Božić i mir, ili se moli za mir, on teško da bi postojao na Kosovu bez rada mađarskih trupa.

Ader je poželeo vojnicima da u predbožićnom periodu i naročito u danima oko Božića imaju duševni mir potreban za podnošenje nedostatka porodica, službu „bez događaja“, a sledećih meseci složnu zajednicu, i dodao da ih osim porodice i prijatelja Mađarska armija i cela zemlja čekaju da se vrate kućama.

Ministar odbrane Tibor Benke je izrazio zahvalnost vojnicima koji služe na Kosovu za njihov nesebičan rad i požrtvovanje da bi meštani i stanovnici Zapadnog Balkana mogli živeti u miru, bezbednosti i nadi u bolju budućnost.

Predsednik republike, ministar odbrane i šef generalštaba general-potpukovnik Ferenc Korom su vojnicima predali poklone, a delegacije je ponela i božićne pakete koje su im poslale porodice.

Janoš Ader je posetio i zapovedništvo KFOR-a u Prištini, gde je razgovarao sa zapovednikom general-majorom Mikelem Rizijem. (MTI)

U mađarskoj županiji Bač-Kiškun sektor granice u kojem nije podignuta ograda se štiti značajnim brojem policajaca i vojnika, odnosno ozbiljnim tehničkim sredstvima. Policija koristi i toplotne kamere, a Vojska Mađarske dronove i radare – izjavio je glavni savetnik za unutrašnju bezbednost mađarskog premijera Đerđ Bakondi u petak u...
17.01.2020
[ 18:46 ]
Sledeći meseci će biti od ključne važnosti u odnosima Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana, izjavio je ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak. Upozorio je istovremeno i na rizike sa kojima EU može da se suoči, ako ne pošalje jasne poruke regionu. „Treba naći novi konsenzus za otpočinjanje pristupnih pregovora sa...
17.01.2020
[ 11:45 ]
Austrija je prirodni partner Mađarske i zemalja Višegradske saradnje (V4), saradnja između njih je moguća u više oblasti – izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban u Pragu, na samitu V4 i Austrije. Premijeri zemalja Višegradske saradnje (Češka, Poljska, Mađarska i Slovačka) su razgovarali sa austrijskim kancelarom, i posle toga...
16.01.2020
[ 15:37 ]
Beolvasás folyamatban