Izbor iz sadržaja na srpskom
Аder: Misija daje dostojanstvo mađarskom vojnom prisustvu na Kosovu

Misija daje dostojanstvo mađarskom vojnom prisustvu na Kosovu – istakao je u utorak tokom posete kontingentu predsednik republike Mađarske Janoš Ader.

Prisustvo na Kosovu i danas ima smisla i značaja: pomaže da se spreči ponovno izbijanje neprijateljstva, poštuje primirje, obezbedi mir građanskog života, da se bude spreman za rešavanje eventualne nove krize – rekao je Ader.

Svaki rutinski zadatak, svaki pređeni kilometar, svaki trenutak discipline, svaki sat proveden na dužnosti zbog te misije dobija dostojanstvo – izjavio je predsednik pred svečanim skupom mađarskog kontingenta koji broji oko dvesta vojnika.

Stabilnost regiona još uvek, i posle 20 godina, u mnogome zavisi od saradnje jedinica NATO-a, naime konflikti su samo delimično rešeni, a masovna migracija samo komplikuje situaciju. Ader je nazvao ozbiljnom zaslugom to što svi, međusobno suprotstavljeni, akteri u regionu prihvataju to prisustvo i smatraju ga zalogom mira.

Predsednik je rekao da 21. mađarski kontingent, najbrojnija vojna misija Mađarske u inostranstvu, učestvuje u vojnoj operaciji u kojoj sarađuje 28 nacija – 20 zemalja članica NATO-a i 8 partnera.

Treba da budu ponosni na to što imaju misiju u najjačem vojnom savezničkom sistemu na svetu! – upozorio je predsednik. Dok ceo svet slavi Božić i mir, ili se moli za mir, on teško da bi postojao na Kosovu bez rada mađarskih trupa.

Ader je poželeo vojnicima da u predbožićnom periodu i naročito u danima oko Božića imaju duševni mir potreban za podnošenje nedostatka porodica, službu „bez događaja“, a sledećih meseci složnu zajednicu, i dodao da ih osim porodice i prijatelja Mađarska armija i cela zemlja čekaju da se vrate kućama.

Ministar odbrane Tibor Benke je izrazio zahvalnost vojnicima koji služe na Kosovu za njihov nesebičan rad i požrtvovanje da bi meštani i stanovnici Zapadnog Balkana mogli živeti u miru, bezbednosti i nadi u bolju budućnost.

Predsednik republike, ministar odbrane i šef generalštaba general-potpukovnik Ferenc Korom su vojnicima predali poklone, a delegacije je ponela i božićne pakete koje su im poslale porodice.

Janoš Ader je posetio i zapovedništvo KFOR-a u Prištini, gde je razgovarao sa zapovednikom general-majorom Mikelem Rizijem. (MTI)

U zemljama Zapadnog Balkana je relativno mali broj testiranih na novi tip korona virusa pozitivan, u proseku ispod deset odsto. Na Kosovu je broj registrovanih zaraženih za jedan dan povećan sa 669 na 703, ali nema podatka o tome koliko je bilo testiranih. U zemlji sa 1,8 miliona stanovnika, od kojih su 95,6 odsto muslimani, na prvi dan...
25.04.2020
[ 15:27 ]
Evropska unija je samo u martu ponudila Srbiji paket od 93 miliona evra za borbu protiv korona virusa, i dodatnih 290 miliona Zapadnom Balkanu. Iz kancelarije EU su dnevnom listu Kurir izjavili da će sledećih dana stići još pomoći iz Unije. „Za hitne mere predviđeno je 15 miliona evra. Do sada je finansirano 12 kargo letova, sa...
24.04.2020
[ 18:44 ]
Posle mesec dana prinudne pauze u četvrtak su delimično otvoreni granični prelazi kod Horgoša, Kelebije i Bačkog Brega za stanovnike pograničnog pojasa koji rade ili obrađuju zemlju preko granice. Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor je u izjavi za Pannon RTV pozdravio ovaj korak, kako je rekao: ovo je radostan dan. –...
23.04.2020
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban