Izbor iz sadržaja na srpskom
Mađarska: Povećava se migracioni pritisak na granici prema Srbiji, Rumuniji i Hrvatskoj

Do sada je u Mađarsku pokušalo ući dva puta više ilegalnih migranata nego prošle godine – izjavio je u intervjuu kanalu M1 premijerov glavni savetnik za unutrašnju bezbednost.

Đerđ Bakondi je rekao da je prošle godine na ilegalan način pokušalo preći granicu 6 hiljada migranata, a ove godine su mađarske vlasti zaustavile već 13 hiljada. Značajno je povećan pritisak na deonicama prema Srbiji, Rumuniji i Hrvatskoj – dodao je.

U pozadini migracije verovatno stoji velika međunarodna organizacija za krijumčarenje ljudi, čiji je cilj da masovno prebaci u Evropu ilegalne migrante.

Nakon što su ušli u Evropu, njihovo proterivanje je izuzetno skup, komplikovan i spor proces, i zbog toga se permanentno povećava broj onih koji se nalaze u Evropi.

Glavni savetnik je u jutarnjem programu Radija „Košut“ još rekao i da su centri velikih krijumčarskih mreža u Avganistanu i Pakistanu.(MTI)

Nova glavna urednica nedeljnika Hét Nap će biti Livija Barat Tot, a direktorka ostaje Edit Laslo. Na čelu dnevnog lista Magyar Szó neće biti promene, Marta Varju ostaje glavna urednica, a Rozalija Ekres direktorka. Nacionalni savet mađarske nacionale manjine je četvorogodišnje mandate potvrdio bez veće diskusije. Upravljačko telo...
18.09.2020
[ 17:45 ]
Od danas u glavnom gradu Mađarske važe stroža pravila nošenja zaštitnih maski zbog drugog talasa korona virusa , kazna za nenošenje maski može iznositi i 15 hiljada forinti. Gradska skupština je u ponedeljak donela odluku da se osim u taksijima, vozilima javnog prevoza, prodavnicama, šoping centrima i na pijacama maska koja pokriva nos...
18.09.2020
[ 8:01 ]
U Vojvodini trenutno može biti samo 120 do 180 hiljada Mađara koji tu žive i rade. Ovu zaprepaščujuću konstataciju je iznela sociolog Iren Gabrić Molnar na manjinskom okruglom stolu koji je održan onlajn u Subotici, u organizaciji Centra za obrazovanje, istraživanja i kulturu vojvođanskih Mađara (VM4K) sa tematikom položaja mađarske...
17.09.2020
[ 7:08 ]
Beolvasás folyamatban