Izbor iz sadržaja na srpskom
Mađarska je u poštovanju manjinskih prava pronašla ozbiljnog partnera u Hrvatskoj

Na planu poštovanja manjinskih prava je Mađarska pronašla ozbiljnog partnera u Hrvatskoj – izjavio je komesar zadužen za razvijanje dobrosusedske politike Ministarstva spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Ferenc Kalmar u četvrtak u Zagrebu, na 15. plenarnom susretu mađarsko-hrvatske mešovite komisije za manjine.

Kalmar je istakao: na dve poslednje sednice komisije i u međuvremenu održanim susretima kopredsednika je ispoljena izvanredna saradnja. I lični odnosi su dali dobru podlogu ovoj saradnji, čiji rezultat je između ostalog đački kolegijum Mađarskog obrazovnog i kulturnog centra u Osijeku koji je završen nedavno.

Rekao je: to što su kolegijum otvorili premijeri Viktor Orban i Andrej Plenković, a njegov kamen temeljac postavili predsednici parlamenata Laslo Kever i Gordan Jandroković, pokazuje koliko su dvema zemljama važne narodnosti koje tamo žive.

Kalmar je rekao da je posle 2010-e korenito promenjena mađarska nacionalna politika, čiji je jedan od osnovnih principa da se svaki Mađar računa.

„Zbog toga mi shvatamo veoma ozbiljno ovu težnju i u odnosu na Hrvatsku, ali moram da kažem da smo naišli na veoma ozbiljne partnere“ – rekao je političar. Dodao je: iako Mađarska ima šest manjinskih mešovitih komisija sa susednim zemljama – sa izuzetkom Austrije –, nažalost, nema takve rezultate u svim relacijama.

Izrazio je nadu da će još otvorena pitanja umeti rešiti, i da će potpisati zapisnik mađarsko-hrvatske mešovite komisije za manjine.

Hrvatski kopredsednik Zvonko Milas je rekao: hrvatska nacionalna manjina u Mađarskoj i mađarska nacionalna manjina u Hrvatskoj uživaju manjinska prava na visokom nivou.

„Ova komisija je dobar primer za to da se može mnogo toga postići, kada se dve strane poštuju, slede jasnu političku liniju, i to prati dobro usmeren rad“ – naglasio je Ferenc Kalmar.

Postoje brojne mogućnosti za pograničnu saradnju, razvoj saobraćajne infrastrukture, a u oblasti kulture i obrazovanja tradicionalno dobra saradnja, koja se može dalje razvijati.

Može se reći da je u protekle tri godine postignuto više nego prethodnih deset godina, rekao je.

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić-Radman, koji je bio prisutan na otvaranju plenarne sednice, konstatovao je da je poslednje tri godine u obe zemlje urađeno veoma mnogo u interesu poboljšanja položaja manjina, na pravnom, materijalnom, kulturnom i obrazovnom planu.

Saradnja dve zemlje služi za primer unutar Evropske unije – naglasio je.

Smatra da su rezultatima proteklih godina zadovoljni i Hrvati u Mađarskoj i Mađari u Hrvatskoj, koji uprkos tome što imaju dve domovine, istovremeno su i građani Evropske unije, u kojoj svi zastupaju zajedničke evropske vrednosti. (MTI)

Đerđ Soroš je na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu izneo koncept jedne nove obrazovne mreže. Nazvana je programom „The Open Society University Network“ (OSUN) i počinje rad sa kapitalom od milijardu dolara, izjavio je biznismen, dodavši da još traži donatore – piše portal hvg.hu. OSUN će integrisati obrazovanje i istraživanja...
24.01.2020
[ 17:21 ]
Povodom Dana mađarske kulture je u četvrtak uveče u Savremenoj galeriji u Subotici otvorena izložba radova mladih umetnika iz Vojvodine i Slovačke pod naslovom Likovna umetnost bez granica. To je ujedno i prva ovogodišnja manifestacija Centra za obrazovanje, istraživanja i kulturu vojvođanskih Mađara (VM4K). Na otvaranju izložbe su...
23.01.2020
[ 22:23 ]
Manjinska politika Mađarske služi za primer i svedoči o ozbiljnoj svesti o istoriji – izjavio je opunomoćenik nemačke savezne vlade za iseljenike i nacionalne manjine Bernd Fabricijus u sredu u Minhenu, na svečanosti povodom spomen dana Nemaca prognanih iz Mađarske. Političar bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU) je na...
22.01.2020
[ 22:56 ]
Beolvasás folyamatban