Izbor iz sadržaja na srpskom
Mađarska je u poštovanju manjinskih prava pronašla ozbiljnog partnera u Hrvatskoj

Na planu poštovanja manjinskih prava je Mađarska pronašla ozbiljnog partnera u Hrvatskoj – izjavio je komesar zadužen za razvijanje dobrosusedske politike Ministarstva spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Ferenc Kalmar u četvrtak u Zagrebu, na 15. plenarnom susretu mađarsko-hrvatske mešovite komisije za manjine.

Kalmar je istakao: na dve poslednje sednice komisije i u međuvremenu održanim susretima kopredsednika je ispoljena izvanredna saradnja. I lični odnosi su dali dobru podlogu ovoj saradnji, čiji rezultat je između ostalog đački kolegijum Mađarskog obrazovnog i kulturnog centra u Osijeku koji je završen nedavno.

Rekao je: to što su kolegijum otvorili premijeri Viktor Orban i Andrej Plenković, a njegov kamen temeljac postavili predsednici parlamenata Laslo Kever i Gordan Jandroković, pokazuje koliko su dvema zemljama važne narodnosti koje tamo žive.

Kalmar je rekao da je posle 2010-e korenito promenjena mađarska nacionalna politika, čiji je jedan od osnovnih principa da se svaki Mađar računa.

„Zbog toga mi shvatamo veoma ozbiljno ovu težnju i u odnosu na Hrvatsku, ali moram da kažem da smo naišli na veoma ozbiljne partnere“ – rekao je političar. Dodao je: iako Mađarska ima šest manjinskih mešovitih komisija sa susednim zemljama – sa izuzetkom Austrije –, nažalost, nema takve rezultate u svim relacijama.

Izrazio je nadu da će još otvorena pitanja umeti rešiti, i da će potpisati zapisnik mađarsko-hrvatske mešovite komisije za manjine.

Hrvatski kopredsednik Zvonko Milas je rekao: hrvatska nacionalna manjina u Mađarskoj i mađarska nacionalna manjina u Hrvatskoj uživaju manjinska prava na visokom nivou.

„Ova komisija je dobar primer za to da se može mnogo toga postići, kada se dve strane poštuju, slede jasnu političku liniju, i to prati dobro usmeren rad“ – naglasio je Ferenc Kalmar.

Postoje brojne mogućnosti za pograničnu saradnju, razvoj saobraćajne infrastrukture, a u oblasti kulture i obrazovanja tradicionalno dobra saradnja, koja se može dalje razvijati.

Može se reći da je u protekle tri godine postignuto više nego prethodnih deset godina, rekao je.

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić-Radman, koji je bio prisutan na otvaranju plenarne sednice, konstatovao je da je poslednje tri godine u obe zemlje urađeno veoma mnogo u interesu poboljšanja položaja manjina, na pravnom, materijalnom, kulturnom i obrazovnom planu.

Saradnja dve zemlje služi za primer unutar Evropske unije – naglasio je.

Smatra da su rezultatima proteklih godina zadovoljni i Hrvati u Mađarskoj i Mađari u Hrvatskoj, koji uprkos tome što imaju dve domovine, istovremeno su i građani Evropske unije, u kojoj svi zastupaju zajedničke evropske vrednosti. (MTI)

Nova glavna urednica nedeljnika Hét Nap će biti Livija Barat Tot, a direktorka ostaje Edit Laslo. Na čelu dnevnog lista Magyar Szó neće biti promene, Marta Varju ostaje glavna urednica, a Rozalija Ekres direktorka. Nacionalni savet mađarske nacionale manjine je četvorogodišnje mandate potvrdio bez veće diskusije. Upravljačko telo...
18.09.2020
[ 17:45 ]
Od danas u glavnom gradu Mađarske važe stroža pravila nošenja zaštitnih maski zbog drugog talasa korona virusa , kazna za nenošenje maski može iznositi i 15 hiljada forinti. Gradska skupština je u ponedeljak donela odluku da se osim u taksijima, vozilima javnog prevoza, prodavnicama, šoping centrima i na pijacama maska koja pokriva nos...
18.09.2020
[ 8:01 ]
U Vojvodini trenutno može biti samo 120 do 180 hiljada Mađara koji tu žive i rade. Ovu zaprepaščujuću konstataciju je iznela sociolog Iren Gabrić Molnar na manjinskom okruglom stolu koji je održan onlajn u Subotici, u organizaciji Centra za obrazovanje, istraživanja i kulturu vojvođanskih Mađara (VM4K) sa tematikom položaja mađarske...
17.09.2020
[ 7:08 ]
Beolvasás folyamatban