Izbor iz sadržaja na srpskom
Sijarto: Za deset godina Mađarska je od poslednje postala prva na planu privrednog rasta

Za deset godina je Mađarska od poslednje postala prva među zemljama Evropske unije što se tiče privrednog rasta – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Peter Sijarto u ponedeljak u Hong Kongu, na Azijskom finansijskom forumu.

Pre deset godina Mađarska je bila 28. – znači poslednja – među članicama EU na planu tempa privrednog razvoja, a na kraju prošle godine je završila na prvom mestu – rekao je Sijarto u sekciji foruma u kojoj se govorilo o redefinisanju razvoja.

Kada je vlada 2010. godine stupila na dužnost, Mađarska je bila na rubu privredne propasti – naglasio je ministar, i imala je dve mogućnost: pomoću sigurnih metoda raditi na preživljavanju, ili „neortodoksnom“ , smelijom ekonomskom politikom težiti boljim rezultatima u periodu nakon krize.

Hrabra ekonomska politika i brze tehnološke promene su od države zahtevale drugačiji pristup – dodao je Sijarto. Uveden je proporcionalni poreski sistem sa najnižim porezima u Evropi, koji su bili od ključne važnosti za to da Mađarska danas ima najveći privredni rast u Evropskoj uniji.

Sijarto je rekao: mađarska vlada je donela stratešku odluku da permanentno smanjuje poreze koji opterećuju rad i istovremeno povećava plate, naime početkom digitalne ere poslodavci traže radnu snagu sa sve višim kvalifikacijama, a to povlači za sobom povećanje plata.

Osim važnosti poreske politike, Sijarto je istakao i uvođenje dualnog obrazovanja, u kojem preduzeća dobijaju ulogu i u izradi školskih programa, a đaci posle završetka škole imaju stečeno znanje koje ih čini konkurentnima.

Mađarska želi postati jedan od evropskih centara telekomunikacionog sistema pete generacije (5G), važan korak u tom pravcu je što je u centru glavnog grada pre par meseci pokrenuta usluga 5G, a britanski Vodafone i kineski Huawei zajednički rade na izgradnji celokupne 5G infrastrukture u Mađarskoj –, rekao je i dodao da Mađarska ne pravi razliku među firmama na nacionalnoj osnovi, pa se raduje i ulaganjima telekomunikacionog giganta kao što je Huawei.

Govorio je i o politici otvaranja prema Istoku, rekavši da je mađarska vlada prepoznala da Istok utiče na promene u svetskoj privredi barem u istoj meri kao Zapad.

Sijarto je ređao rezultate vladine politike i između ostalog istakao da su 38 odsto novih radnih mesta prošle godine stvorile kineske, korejske i japanske investicije, Bank of China je izabrala Budimpeštu za svoj regionalni centar, a Mađarska se kao prva članica EU pridružila globalnom ekonomsko-infrastrukturnom projektu Kine koji je nazvan „jedan pojas – jedan put“, kao i Azijskoj banci za infrastrukturne investicije.

Uprkos tome što je mađarska vlada svesna tokova globalizacije, i dalje u prvi plan postavlja nacionalne interese, i u skladu sa tim osim povoljnih poreskih stopa naglasak stavlja na to da održava dobre veze sa regionima koji diktiraju tempo promena u svetskoj privredi, rekao je Peter Sijarto u Hong Kongu. (MTI)

U Vojvodini se odgovorno pristupa vanrednim merama, zato u pokrajini ima manje zaraženih u odnosu na druge delove zemlje – izjavio je Ištvan Pastor u jutarnjem programu Subotičkog mađarskog radija. Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara smatra da bi bilo nepodnošljivo za život da rukovodstvo Srbije uvede potpunu zabranu kretanja, što...
31.03.2020
[ 15:10 ]
Podignuta je zastava Severne Makedonije, 30. članice NATO pred sedištem vojne alijanse u Briselu. Ceremonije podizanja zastave su istovremeno održane u Savezničkim zapovednim operacijama (SHAPE) u belgijskom gradu Mons i savezničkoj komandi u američkom Norfolku – saopštio je NATO u ponedeljak. Severna Makedonija je u petak postala 30....
30.03.2020
[ 18:26 ]
Evropska unija daje više stotina miliona evra pomoći zemljama Zapadnog Balkana i istočnim partnerima u borbi protiv pandemije korona virusa – rečeno je u ponedeljak na video konferenciji za štampu Evropske komisije u Briselu. Zemlje Zapadnog Balkana – Albanija, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo i Srbija –...
30.03.2020
[ 17:49 ]
Beolvasás folyamatban