Izbor iz sadržaja na srpskom
Mađarska: Jača pritisak na južnoj granici

Veoma je pojačan migracioni pritisak na južnoj granici, uprkos vremenskim prilikama se osim na kopnu, pokušaji ilegalnog prelaska granice registruju i na vodi – izjavio je državni sekretar Ministarstva odbrane Mađarske u ponedeljak u Segedinu.

Silard Nemet je na pres konferenciji održanoj kod granične luke u Segedinu rekao da je prošle sedmice uhvaćeno 699 ilegalnih migranata, a prethodne 636. Od početka godine se permanentno povećava broj pokušaja ilegalnih prelazaka.

Od proleća do jeseni je na Tisi, Morišu i Franjinom kanalu patrolirala rečna mornarica. Pošto se migranti uprkos zimi stalno okušavaju u sektoru srpsko-mađarske granice na Tisi, vojska se prošle sedmice morala vratiti – rekao je državni sekretar.

Na deonici reke ispod Segedina patrolira borbeni brod Baja. On je obnovljen 2007-e godine, ima uređaj za noćno osmatranje, reflektor i veoma osetljiv radar. Ova sredstva omogućuju da se otkriju ilegalni pokušaji prelaska granice. Imigranti ne koriste samo gumene čamce, nego i povezane naplavine drva i plastičnih flaša.

Vojnici su u noći u petak na Tisi zaustavili pet Sirijaca – rekao je Silard Nemet, i naglasio: cilj patroliranja je i zastrašivanje, zbog kontinuiranog prisustva vojske na Tisi će se migranti predomisliti i zaobići sektor granice na reci.

Poslanik regiona u parlamentu Laso B. Nađ (Fides) je na pres konferenciji rekao da se zemlja mora pripremiti za dugoročni migracioni pritisak. Angažovanje policajaca i vojnika koji čuvaju granicu u mnogome poboljšava osećaj sigurnosti stanovništva u sektoru granice – izjavio je političar, i zahvalio se i građanskoj straži koja pomaže graničarima. (MTI)

U četvrtak uveče je u Subotici, u kulturnom centru „VM4K“ održano književno veče pod naslovom „Vegelovi svetovi“. Sa piscem, dobitnikom nagrade „Košut“, dramatičarem su povodom njegove knjige Temetetlen múltunk (Naša nesahranjena prošlost) razgovarali spisateljka Ildiko Lovaš i reditelj Andraš Urban. Sam autor je svoju...
14.02.2020
[ 16:49 ]
Treba računati sa tim da će se migracioni pritisak na južnoj granici permanentno pojačavati, kako se poboljšava vreme, stiže sve više migranata i to organizovano – izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban u Reski, gde je u društvu slovačkog premijera Petera Pelegrinija obišao graničnu ogradu. Mađarski premijer je u izjavi...
13.02.2020
[ 15:58 ]
U debati o migraciji treba zastupati i interese stanovnika Evrope – izjavio je Vojvođanin Andor Deli, poslanik Fidesa u sredu na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta u Strazburu, u okviru debate o humanitarnoj situaciji među migrantima. Poslanik je rekao da je položaj izbeglica na spoljnim granicama EU veoma važna tema, i bitna i iz...
13.02.2020
[ 8:57 ]
Beolvasás folyamatban