Izbor iz sadržaja na srpskom
Mađarska: Jača pritisak na južnoj granici

Veoma je pojačan migracioni pritisak na južnoj granici, uprkos vremenskim prilikama se osim na kopnu, pokušaji ilegalnog prelaska granice registruju i na vodi – izjavio je državni sekretar Ministarstva odbrane Mađarske u ponedeljak u Segedinu.

Silard Nemet je na pres konferenciji održanoj kod granične luke u Segedinu rekao da je prošle sedmice uhvaćeno 699 ilegalnih migranata, a prethodne 636. Od početka godine se permanentno povećava broj pokušaja ilegalnih prelazaka.

Od proleća do jeseni je na Tisi, Morišu i Franjinom kanalu patrolirala rečna mornarica. Pošto se migranti uprkos zimi stalno okušavaju u sektoru srpsko-mađarske granice na Tisi, vojska se prošle sedmice morala vratiti – rekao je državni sekretar.

Na deonici reke ispod Segedina patrolira borbeni brod Baja. On je obnovljen 2007-e godine, ima uređaj za noćno osmatranje, reflektor i veoma osetljiv radar. Ova sredstva omogućuju da se otkriju ilegalni pokušaji prelaska granice. Imigranti ne koriste samo gumene čamce, nego i povezane naplavine drva i plastičnih flaša.

Vojnici su u noći u petak na Tisi zaustavili pet Sirijaca – rekao je Silard Nemet, i naglasio: cilj patroliranja je i zastrašivanje, zbog kontinuiranog prisustva vojske na Tisi će se migranti predomisliti i zaobići sektor granice na reci.

Poslanik regiona u parlamentu Laso B. Nađ (Fides) je na pres konferenciji rekao da se zemlja mora pripremiti za dugoročni migracioni pritisak. Angažovanje policajaca i vojnika koji čuvaju granicu u mnogome poboljšava osećaj sigurnosti stanovništva u sektoru granice – izjavio je političar, i zahvalio se i građanskoj straži koja pomaže graničarima. (MTI)

U Vojvodini se odgovorno pristupa vanrednim merama, zato u pokrajini ima manje zaraženih u odnosu na druge delove zemlje – izjavio je Ištvan Pastor u jutarnjem programu Subotičkog mađarskog radija. Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara smatra da bi bilo nepodnošljivo za život da rukovodstvo Srbije uvede potpunu zabranu kretanja, što...
31.03.2020
[ 15:10 ]
Podignuta je zastava Severne Makedonije, 30. članice NATO pred sedištem vojne alijanse u Briselu. Ceremonije podizanja zastave su istovremeno održane u Savezničkim zapovednim operacijama (SHAPE) u belgijskom gradu Mons i savezničkoj komandi u američkom Norfolku – saopštio je NATO u ponedeljak. Severna Makedonija je u petak postala 30....
30.03.2020
[ 18:26 ]
Evropska unija daje više stotina miliona evra pomoći zemljama Zapadnog Balkana i istočnim partnerima u borbi protiv pandemije korona virusa – rečeno je u ponedeljak na video konferenciji za štampu Evropske komisije u Briselu. Zemlje Zapadnog Balkana – Albanija, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo i Srbija –...
30.03.2020
[ 17:49 ]
Beolvasás folyamatban