Izbor iz sadržaja na srpskom
Likovna umetnost bez granica: Izložba mladih umetnika iz Vojvodine i Slovačke u Subotici

Povodom Dana mađarske kulture je u četvrtak uveče u Savremenoj galeriji u Subotici otvorena izložba radova mladih umetnika iz Vojvodine i Slovačke pod naslovom Likovna umetnost bez granica. To je ujedno i prva ovogodišnja manifestacija Centra za obrazovanje, istraživanja i kulturu vojvođanskih Mađara (VM4K).

Na otvaranju izložbe su prvo govorili kustosi iz Vojvodine grafičar, direktor Savremene galerije u Subotici Arpad Blaško i urednik Janoš Brener, potom je likovni umetnik Đerđ Verebeš otvorio izložbu.

Arpad Blaško je rekao da su izloženi radovi 24 mladih umetnika iz Vojvodine i Slovačke.

– Reč je o mladima, ali se čini da izložba obuhvata mnogo veći savremeni korpus. Mladi stvaraoci su veoma produktivni, među njima je ogromna konkurencija, kao i takmičarski duh – rekao je između ostalog.

Janoš Brener je izrazio žaljenje što na otvaranju izložbe nisu bili prisutni umetnici iz Slovačke.

– Postavlja se pitanje, postoji li savršeniji trenutak za susret, vezan za Dan mađarske kulture, jer ova izložba je svečanost kulture, likovne umetnosti, premošćivanja granica, susreta koji bi imao snagu ujedinjavanja zajednice – rekao je Brener.

Đerđ Verebeš je govorio o tome šta je zajedničko, šta povezuje izložena umetnička dela. Ona potiču sa rubnih područja Karpatskog basena i rad su mladih umetnika. Istovremeno, prvo što primećujemo na njima su atributi koji ih ne razdvajaju, nego spajaju. Interesantno je ovo suglasje, međutim, teško je naći lokalni kolorit.

– Tibor Vener u katalogu izložbe piše da bi bez poznavanja imena autora i drugih objektivnih podataka bilo veoma teško utvrditi odakle potiče koja slika. U odnosu na to da je pre 10-20 godina na izložbama u Mađarskoj još bilo lako otkriti vojvođanske umetnike zbog njihove specifične tehnike, arome, pristupa, svežine. Danas toga nema. Možda su im sredstva različita, ali mlade umetnike povezuje određena promišljenost, kakve u ranijim epohama nije bilo – rekao je između ostalog Verebeš. Savetovao je publici da se posle nekoliko dana vrate u Savremenu galeriju i ponovo pogledaju slike, potraže pitanja koja one postavljaju i pokušaju naći odgovore na njih.

Erne Nemet
U četvrtak uveče je u Subotici, u kulturnom centru „VM4K“ održano književno veče pod naslovom „Vegelovi svetovi“. Sa piscem, dobitnikom nagrade „Košut“, dramatičarem su povodom njegove knjige Temetetlen múltunk (Naša nesahranjena prošlost) razgovarali spisateljka Ildiko Lovaš i reditelj Andraš Urban. Sam autor je svoju...
14.02.2020
[ 16:49 ]
Treba računati sa tim da će se migracioni pritisak na južnoj granici permanentno pojačavati, kako se poboljšava vreme, stiže sve više migranata i to organizovano – izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban u Reski, gde je u društvu slovačkog premijera Petera Pelegrinija obišao graničnu ogradu. Mađarski premijer je u izjavi...
13.02.2020
[ 15:58 ]
U debati o migraciji treba zastupati i interese stanovnika Evrope – izjavio je Vojvođanin Andor Deli, poslanik Fidesa u sredu na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta u Strazburu, u okviru debate o humanitarnoj situaciji među migrantima. Poslanik je rekao da je položaj izbeglica na spoljnim granicama EU veoma važna tema, i bitna i iz...
13.02.2020
[ 8:57 ]
Beolvasás folyamatban