Izbor iz sadržaja na srpskom
Davos: Đerđ Soroš najavio osnivanje nove univerzitetske mreže

Đerđ Soroš je na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu izneo koncept jedne nove obrazovne mreže. Nazvana je programom „The Open Society University Network“ (OSUN) i počinje rad sa kapitalom od milijardu dolara, izjavio je biznismen, dodavši da još traži donatore – piše portal hvg.hu.

OSUN će integrisati obrazovanje i istraživanja među visokoškolskim ustanovama širom sveta. Obezbediće kurseve obrazovne mreže, odnosno zajedničke obrazovne programe, te organizovati redovne lične i onlajn konsultacije studenata i profesora iz raznih zemalja. Cilj mreže je da dopre do studenata kojima je to najpotrebnije, odnosno promoviše vrednosti otvorenog društva – uključujući slobodu mišljenja i obezbeđivanje raznolikosti u mišljenjima.

Soroš je kao primer naveo CEU za tip univerziteta koje žele osnovati. Cilj je takođe da se na tim mestima može početi borba protiv klimatskih promena i sve opasnijih pojava u svetu, kao što su populizam i nacionalizam.

Jezgro nove univerzitetske mreže će činiti Centralnoevropski univerzitet (CEU) – koji je osnovao Đerđ Soroš –, i Bard College. Partneri će im biti State University iz Arizone, koji se smatra vodećim u daljinskoj nastavi, i druge institucije, kao na primer American University of Central Asia iz Kirgistana i BRAC University iz Bangladeša. „Sami ne možemo izgraditi globalnu mrežu“ – rekao je Soroš. „Nadam se da će da nam se priključe oni koji dele ovu našu viziju“ – dodao je.

Govoreći još o CEU, rekao je i da je pre 30 godina u Budimpešti stvorena jedna prestižna institucija, koja je bila među 100 najboljih univerziteta na svetu, a vlada Viktora Orbana ju je oterala u Beč.

U četvrtak uveče je u Subotici, u kulturnom centru „VM4K“ održano književno veče pod naslovom „Vegelovi svetovi“. Sa piscem, dobitnikom nagrade „Košut“, dramatičarem su povodom njegove knjige Temetetlen múltunk (Naša nesahranjena prošlost) razgovarali spisateljka Ildiko Lovaš i reditelj Andraš Urban. Sam autor je svoju...
14.02.2020
[ 16:49 ]
Treba računati sa tim da će se migracioni pritisak na južnoj granici permanentno pojačavati, kako se poboljšava vreme, stiže sve više migranata i to organizovano – izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban u Reski, gde je u društvu slovačkog premijera Petera Pelegrinija obišao graničnu ogradu. Mađarski premijer je u izjavi...
13.02.2020
[ 15:58 ]
U debati o migraciji treba zastupati i interese stanovnika Evrope – izjavio je Vojvođanin Andor Deli, poslanik Fidesa u sredu na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta u Strazburu, u okviru debate o humanitarnoj situaciji među migrantima. Poslanik je rekao da je položaj izbeglica na spoljnim granicama EU veoma važna tema, i bitna i iz...
13.02.2020
[ 8:57 ]
Beolvasás folyamatban