Izbor iz sadržaja na srpskom
Davos: Đerđ Soroš najavio osnivanje nove univerzitetske mreže

Đerđ Soroš je na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu izneo koncept jedne nove obrazovne mreže. Nazvana je programom „The Open Society University Network“ (OSUN) i počinje rad sa kapitalom od milijardu dolara, izjavio je biznismen, dodavši da još traži donatore – piše portal hvg.hu.

OSUN će integrisati obrazovanje i istraživanja među visokoškolskim ustanovama širom sveta. Obezbediće kurseve obrazovne mreže, odnosno zajedničke obrazovne programe, te organizovati redovne lične i onlajn konsultacije studenata i profesora iz raznih zemalja. Cilj mreže je da dopre do studenata kojima je to najpotrebnije, odnosno promoviše vrednosti otvorenog društva – uključujući slobodu mišljenja i obezbeđivanje raznolikosti u mišljenjima.

Soroš je kao primer naveo CEU za tip univerziteta koje žele osnovati. Cilj je takođe da se na tim mestima može početi borba protiv klimatskih promena i sve opasnijih pojava u svetu, kao što su populizam i nacionalizam.

Jezgro nove univerzitetske mreže će činiti Centralnoevropski univerzitet (CEU) – koji je osnovao Đerđ Soroš –, i Bard College. Partneri će im biti State University iz Arizone, koji se smatra vodećim u daljinskoj nastavi, i druge institucije, kao na primer American University of Central Asia iz Kirgistana i BRAC University iz Bangladeša. „Sami ne možemo izgraditi globalnu mrežu“ – rekao je Soroš. „Nadam se da će da nam se priključe oni koji dele ovu našu viziju“ – dodao je.

Govoreći još o CEU, rekao je i da je pre 30 godina u Budimpešti stvorena jedna prestižna institucija, koja je bila među 100 najboljih univerziteta na svetu, a vlada Viktora Orbana ju je oterala u Beč.

U Vojvodini se odgovorno pristupa vanrednim merama, zato u pokrajini ima manje zaraženih u odnosu na druge delove zemlje – izjavio je Ištvan Pastor u jutarnjem programu Subotičkog mađarskog radija. Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara smatra da bi bilo nepodnošljivo za život da rukovodstvo Srbije uvede potpunu zabranu kretanja, što...
31.03.2020
[ 15:10 ]
Podignuta je zastava Severne Makedonije, 30. članice NATO pred sedištem vojne alijanse u Briselu. Ceremonije podizanja zastave su istovremeno održane u Savezničkim zapovednim operacijama (SHAPE) u belgijskom gradu Mons i savezničkoj komandi u američkom Norfolku – saopštio je NATO u ponedeljak. Severna Makedonija je u petak postala 30....
30.03.2020
[ 18:26 ]
Evropska unija daje više stotina miliona evra pomoći zemljama Zapadnog Balkana i istočnim partnerima u borbi protiv pandemije korona virusa – rečeno je u ponedeljak na video konferenciji za štampu Evropske komisije u Briselu. Zemlje Zapadnog Balkana – Albanija, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo i Srbija –...
30.03.2020
[ 17:49 ]
Beolvasás folyamatban