Izbor iz sadržaja na srpskom
Od ponedeljka se ponovo može putovati autobusom iz Feketića do Segedina

Od ponedeljka će se ujutru ponovo moći putovati autobusom iz opštine Mali Iđoš i Bačka Topola do Segedina. Neće, doduše, biti direktne linije koja je ukinuta, ali će se autobusom za Suboticu stići na autobus koji vozi do Segedina.

Kao što smo ranije izvestili, 5. januara 2020. je ukinuta redovna linija na relaciji Segedin-Feketić, što je izazvalo nezadovoljstvo građana. Počelo je sakupljanje potpisa, ljudi su se nadali da će ponovo biti uspostavljena stalna autobuska linija za Segedin.

Ukinutu liniju su mnogi koristili, naime to je bila jedina direktna linija između Srednje Bačke i Segedina. Mnogi pohađaju školu ili fakultet u Segedinu, a mnogi i rade u okolini ovog mađarskog grada. Pošto je na graničnim prelazima često gužva, linija nije bila pogodna za svakodnevno putovanje, ali su je vikendom i početkom nedelje koristili i stari i mladi. Lokalni list iz Malog Iđoša Szó-Beszéd je započeo sakupljanje potpisa, čemu su se priključili stanovnici Feketića, Bačke Topole, Gunaroša, Bajše i Stare Moravice i sakupljeno je 1304 potpisa. Inicijativu je podržao i predsednik Skupštine APV Ištvan Pastor.

Odbornik skupštine opštine Mali Iđoš Ištvan Šandor, koji je i aktivni član redakcije spomenutog lista, rekao nam je da su uspešno završeni pregovori sa prevoznicima. Raniju liniju, doduše, neće ponovo pokrenuti, jer nije isplativa, ali je jedan polazak pomeren za ranije, pa putnici mogu stići na autobus koji iz Subotice za Segedin kreće u 6.30. Od ponedeljka, 10. februara, autobus polazi iz Feketića u 5.20, stiže u Mali Iđoš u 5.28, a iz Bačke Topole kreće u 5.45. Putnici mogu stići na autobus, koji iz Subotice polazi u 6.30.

Sa povratkom nema većih problema, jer popodne postoji linija iz Segedina za Suboticu, čiji putnici mogu stići na više linija prema svojim destinacijama. Ištvan Šandor je još izjavio da bi ubuduće dobro rešenje moglo biti i pokretanje linije do graničnog prelaza, tačnije do drumskog prelaza kod Horgoša, i nazad. Na drugoj strani granice postoje autobusi za grad.

Peter Tot
Činjenice pokazuju da je poslednja decenija bila najuspešnija u proteklih sto godina mađarske istorije – izjavio je premijer Viktor Orban u nedelju u govoru o stanju nacije u Budimpešti. Premijer je rekao: Mađari su se odviknuli od toga da na sebe gledaju kao na uspešnu naciju. „Tako dugo smo bili dole, da i ne znamo kako je gore“...
16.02.2020
[ 16:42 ]
U svečanoj Sali gradske kuće u Kanjiži su se u subotu poslepodne u lepom broju okupili meštani i predstavnici opštine da bi se na forumu građana informisali i postavili svoja pitanja, odnosno podelili zabrinutost povodom migrantske krize koja traje već tri meseca. Zabrinutost građana obuhvata više oblasti. Jedna od meštana, Eva...
16.02.2020
[ 14:01 ]
Verodostojnost Evropske unije zavisi od toga da li će uspeti ubrzati proces proširenja – izjavio je predsednik Mađarske Janoš Ader, nakon što je u Rimu vodio zvanične razgovore sa italijanskim predsednikom Serđom Materelom u petak. Razmenili su mišljenja i o budžetu EU za sledećih sedam godina, kao i o migraciji. Ader je medijima...
14.02.2020
[ 22:51 ]
Beolvasás folyamatban