Izbor iz sadržaja na srpskom
Od ponedeljka se ponovo može putovati autobusom iz Feketića do Segedina

Od ponedeljka će se ujutru ponovo moći putovati autobusom iz opštine Mali Iđoš i Bačka Topola do Segedina. Neće, doduše, biti direktne linije koja je ukinuta, ali će se autobusom za Suboticu stići na autobus koji vozi do Segedina.

Kao što smo ranije izvestili, 5. januara 2020. je ukinuta redovna linija na relaciji Segedin-Feketić, što je izazvalo nezadovoljstvo građana. Počelo je sakupljanje potpisa, ljudi su se nadali da će ponovo biti uspostavljena stalna autobuska linija za Segedin.

Ukinutu liniju su mnogi koristili, naime to je bila jedina direktna linija između Srednje Bačke i Segedina. Mnogi pohađaju školu ili fakultet u Segedinu, a mnogi i rade u okolini ovog mađarskog grada. Pošto je na graničnim prelazima često gužva, linija nije bila pogodna za svakodnevno putovanje, ali su je vikendom i početkom nedelje koristili i stari i mladi. Lokalni list iz Malog Iđoša Szó-Beszéd je započeo sakupljanje potpisa, čemu su se priključili stanovnici Feketića, Bačke Topole, Gunaroša, Bajše i Stare Moravice i sakupljeno je 1304 potpisa. Inicijativu je podržao i predsednik Skupštine APV Ištvan Pastor.

Odbornik skupštine opštine Mali Iđoš Ištvan Šandor, koji je i aktivni član redakcije spomenutog lista, rekao nam je da su uspešno završeni pregovori sa prevoznicima. Raniju liniju, doduše, neće ponovo pokrenuti, jer nije isplativa, ali je jedan polazak pomeren za ranije, pa putnici mogu stići na autobus koji iz Subotice za Segedin kreće u 6.30. Od ponedeljka, 10. februara, autobus polazi iz Feketića u 5.20, stiže u Mali Iđoš u 5.28, a iz Bačke Topole kreće u 5.45. Putnici mogu stići na autobus, koji iz Subotice polazi u 6.30.

Sa povratkom nema većih problema, jer popodne postoji linija iz Segedina za Suboticu, čiji putnici mogu stići na više linija prema svojim destinacijama. Ištvan Šandor je još izjavio da bi ubuduće dobro rešenje moglo biti i pokretanje linije do graničnog prelaza, tačnije do drumskog prelaza kod Horgoša, i nazad. Na drugoj strani granice postoje autobusi za grad.

Peter Tot
Mađarska vlada je između ostalog odlučila da se lokali zatvore u 23 sata, a da test na korona virus ne može koštati više od 19.500 forinti – izjavio je premijer Viktor Orban u videu koji je u sredu objavljen na njegovoj Fejsbuk-stranici. Premijer je saopštio: kabinet je odlučio i da produži ograničenja putovanja, a da nošenje...
16.09.2020
[ 18:23 ]
Za mađarsku zajednicu u Vojvodini je izuzetno važno da održavanje odnosa sa Mađarskom bude što brže i bez problema – saopštio je vojvođanski poslanik EP iz redova Fidesa Andor Deli. Odbor za saobraćaj i turizam Evropskog parlamenta (TRAN) priprema izveštaj o preispitivanju transevropskih saobraćajnih mreža (TEN-T) koje će biti...
16.09.2020
[ 12:01 ]
Mađarska će podržati bliskoistočnu politiku Sjedinjenih Američkih Država u Evropskoj uniji – objavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto na društvenoj mreži nakon što se u utorak u Vašingtonu sreo sa Džaredom Kušnerom, zetom i glavnim savetnikom američkog predsednika Donalda Trampa, koji je igrao...
16.09.2020
[ 10:10 ]
Beolvasás folyamatban