Izbor iz sadržaja na srpskom
Sijarto: Mađarska vodi na planu zaštite nuklearnih postrojenja

Mađarska je veoma cenjena u krugovima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), jer je proteklih godina uradila mnogo i uspešno za to da na njenoj teritoriji, ali i globalno bude garantovana zaštita i bezbednost nuklearnih postrojenja – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u ponedeljak na međunarodnoj konferenciji IAEA u Beču.

Mađarska je dobila priznanja i u vezi atomske elektrane Pakš, jer je njeno proširenje izraslo u pravi međunarodni projekat. Unutar njega su osim glavnih ruskih preduzimača pobedile na raznim tenderima i značajne američke, nemačke i francuske firme, pa će se uključiti u izgradnju, što je sve izraslo u veliku platformu istočno-zapadne privredne saradnje na planu atomske energije, i to osigurava Mađarskoj izuzetnu poziciju – rekao je ministar.

Veći deo međunarodnog političkog diskursa se vodi o klimatskoj politici, to je najvažnije pitanje evropske i globalne politike, naime kako smanjiti emisiju štetnih gasova i kako postići evropske i globalne ciljeve klimatske politike – primetio je Sijarto.

„Danas je već evidentno da se bez korišćenja atomske energije praktično ne mogu postići cijevi klimatske politike. Mađarska je lider po tom pitanju, jer upravo pripremamo izgradnju novih blokova nuklearne elektrane i tako brinemo o tome da dugoročno osiguramo snabdevanje zemlje energijom. Održavanje, odnosno proširenje kapaciteta elektrane u Pakšu je najvažnija garancija mađarske energetske sigurnosti i niskih cena energije“ – dodao je Sijarto.

„Zbog toga zastupamo stav da je nedopustiva bilo kakva diskriminacija nuklearne energije, kao i da svaka zemlja ima pravo da sačini svoju nacionalnu mešavinu energije, odnosno da odluči koje izvore energije će koristiti, u kojoj meri i srazmeru. Mađarska će zahvaljujući atomskoj energiji i obnovljivim izvorima energije – unutar njih sunčeve energije –, moći postići klimatske ciljeve koji su određeni na nacionalnom, odnosno evropskom nivou“ – rekao je mađarski ministar.

Ozbiljnu ulogu ima i nuklearna bezbednost, to znači da nuklearne elektrane i druga postrojenja treba zaštititi od spoljnih bezbednosnih rizika, dakle time što je na žalost, terorizam sve prisutniji u svetu, treba ojačati i zaštitu nuklearnih postrojenja i materijala.

Mađarska je kopredsednik Kontakt grupe za nuklearnu zaštitu (NSCG), i sledeće godine Mađarska treba da organizuje sledeći sastanak Globalne inicijative protiv nuklearnog terorizma (GICNT) na visokom nivou. I ove dve činjenice jasno pokazuju kako su priznati napori Mađarske koje čini u interesu nuklearne zaštite – istakao je Peter Sijarto. (MTI)

Činjenice pokazuju da je poslednja decenija bila najuspešnija u proteklih sto godina mađarske istorije – izjavio je premijer Viktor Orban u nedelju u govoru o stanju nacije u Budimpešti. Premijer je rekao: Mađari su se odviknuli od toga da na sebe gledaju kao na uspešnu naciju. „Tako dugo smo bili dole, da i ne znamo kako je gore“...
16.02.2020
[ 16:42 ]
U svečanoj Sali gradske kuće u Kanjiži su se u subotu poslepodne u lepom broju okupili meštani i predstavnici opštine da bi se na forumu građana informisali i postavili svoja pitanja, odnosno podelili zabrinutost povodom migrantske krize koja traje već tri meseca. Zabrinutost građana obuhvata više oblasti. Jedna od meštana, Eva...
16.02.2020
[ 14:01 ]
Verodostojnost Evropske unije zavisi od toga da li će uspeti ubrzati proces proširenja – izjavio je predsednik Mađarske Janoš Ader, nakon što je u Rimu vodio zvanične razgovore sa italijanskim predsednikom Serđom Materelom u petak. Razmenili su mišljenja i o budžetu EU za sledećih sedam godina, kao i o migraciji. Ader je medijima...
14.02.2020
[ 22:51 ]
Beolvasás folyamatban