Izbor iz sadržaja na srpskom
Oliver Varhelji: Evropska komisija želi ubrzati proces proširenja na Zapadnom Balkanu

Cilj Evropske komisije je da ubrza i učini dinamičnijim proces proširenja na Zapadnom Balkanu, odnosno da zadrži istinsku i verodostojnu mogućnost da zemlje regiona pristupe Evropskoj uniji – izjavio je komesar za politiku prema susedima i proširenje Oliver Varhelji u ponedeljak u Strazburu.

Evropska komisija je u sredu predstavila svoj predlog procesa proširenja, da bi dala nov zamah proširenju EU.

O predlogu je vođena rasprava na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta, a komesar je rekao da je za Evropsku komisiju izuzetno važno da unija bude privržena proširenju prema Zapadnom Balkanu, da postigne jedinstvo po to pitanju.

Varhelji je rekao da komisija smatra kako sa Albanijom i Severnom Makedonijom treba otvoriti pristupne pregovore, jer su obe zemlje ispunile uslove. Unija će biti verodostojna ako održi obećanje da će proces proširenja teći prema postignutim rezultatima – naglasio je komesar.

Evropska komisija će u februaru objaviti detaljan izveštaj o rezultatima dve zemlje, da bi savet zemalja članica EU mogao da se pripremi za donošenje pozitivne odluke. Komisija je naime ubeđena da bi dalje odlaganje loše delovalo na stabilnost regiona, odnosno omogućilo da se umešaju snage koje žele negativno uticati na proces.

Tokom dugih priprema i procesa pregovaranja je potrebno odlučnije političko usmeravanje i učešće zemalja članica na visokom nivou. Novi metod proširenja predviđa i mogućnost da se proces pristupa preokrene, odnosno da ukoliko zemlja kandidat odustane od potrebnih reformi, onda i unija može da odustane od procesa proširenja – ukazao je komesar.

„I Evropi, i nama Mađarima je u interesu da proširenje prema Zapadnom Balkanu bude efikasno i što uspešnije“ – rekla je tokom rasprave Kinga Gal, poslanica iz redova Fidesa.

Andor Deli, takođe iz Fidesa, izrazio je nadu da će novi metod delovati stimulativno na pristupne pregovore i ubrzati proces integracije. Smatra važnim mogućnost da se po zaključivanju jednog poglavlja pregovora, kandidatu omogući pristup fondovima EU iz te oblasti, jer time prednosti članstva postaju konkretno vidljivi.

„Jedna od velikih prednosti novog metoda je što se elastično može primeniti za zemlje kao što je na primer Srbija, sa kojima su još ranije počeli pregovori“ – istakao je Deli.

Poslanica opozicionog Pokreta „Momentum“ Katalin Čeh je čestitala na novom predlogu proširenja, jer on po njenom mišljenju predlaže objektivne kriterije za ocenu pravne državnosti. Istovremeno je postavila pitanja u vezi toga, da li komisija tim metodom želi proveriti i stanje pravne državnosti u sadašnjim članicama EU.

Savet Evrope je na samitu u oktobru na predlog Francuske odbacio započinjanje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Pregovori se već vode sa Crnom Gorom, Srbijom i Turskom. Albanija i Severna Makedonija su kandidati za članstvo, a Bosna i Hercegovina i Kosovo su potencijalni kandidati. (MTI)

Mađarska vlada je između ostalog odlučila da se lokali zatvore u 23 sata, a da test na korona virus ne može koštati više od 19.500 forinti – izjavio je premijer Viktor Orban u videu koji je u sredu objavljen na njegovoj Fejsbuk-stranici. Premijer je saopštio: kabinet je odlučio i da produži ograničenja putovanja, a da nošenje...
16.09.2020
[ 18:23 ]
Za mađarsku zajednicu u Vojvodini je izuzetno važno da održavanje odnosa sa Mađarskom bude što brže i bez problema – saopštio je vojvođanski poslanik EP iz redova Fidesa Andor Deli. Odbor za saobraćaj i turizam Evropskog parlamenta (TRAN) priprema izveštaj o preispitivanju transevropskih saobraćajnih mreža (TEN-T) koje će biti...
16.09.2020
[ 12:01 ]
Mađarska će podržati bliskoistočnu politiku Sjedinjenih Američkih Država u Evropskoj uniji – objavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto na društvenoj mreži nakon što se u utorak u Vašingtonu sreo sa Džaredom Kušnerom, zetom i glavnim savetnikom američkog predsednika Donalda Trampa, koji je igrao...
16.09.2020
[ 10:10 ]
Beolvasás folyamatban