Izbor iz sadržaja na srpskom
Ištvan Pastor: Moguće je ubrzanje procesa evropske integracije Srbije

Bilo bi više konkretnih prednosti od toga da Srbija evropsku integraciju nastavi prema novom okvirnom planu, novom metodu proširenja koji je ponudila EU – izjavio je Ištvan Pastor za Subotički mađarski radio.

Vlada Srbije još nije donela odluku, da li ostaje pri već određenim sistemom pristupnih pregovora, ili će prihvatiti ponuđenu mogućnost i primeniti novi metod. Prema Pastorovom mišljenju se nova pravila čine boljima, bila bi povoljnija po Srbiju.

Novi metod procesa proširenja EU nema negativne strane – rekao je Pastor gostujući u jutarnjem programu Subotičkog mađarskog radija. To što u slučaju da kandidat ne udovolji zahtevima, može nazadovati u procesu integracije, odnosno da se pregovori mogu prekinuti, nije ništa novo, naime Evropska unija je to i do sada mogla uraditi, i uradila je, jer Srbija napreduje veoma sporo na putu integracije. Pastor je istovremeno izrazio uverenje da će među zemljama Zapadnog Balkana Srbija biti sledeća koja će postati članicom EU.

Novi uslovi pregovora bi bili povoljniji. „Zato povoljniji, jer se u okviru jednog paketa otvara više pregovaračkih poglavlja, i ako su rezultati primene dobri, Srbija bi mogla koristiti određene prednosti evropske politike još pre konačnog prijema u članstvo. Dakle mogla bit dobiti sredstva iz fondova koji trenutno stoje na raspolaganju samo članicama. Mislim da to ubrzava pregovarački proces, a i pravednije je. Onaj ko se zaista bude trudio, videće da to ima smisla, jer će brže napredovati i privući sredstva iz kojih može štošta rešiti“ – izjavio je Ištvan Pastor.

Mnogi Subotičani negoduju zbog rušenja zelenog vodoskoka. Ištvan Pastor je saglasan sa tim da je građevina od Žolnaijeve keramike bila jedna od simbola grada, ali je tokom godina postala neupotrebljiva i već dugo je ruglo centra grada. Tehnički je opravdano da se u susedstvu Gradske kuće uspostavi drugačiji, uređen i lep javni prostor.

Predsednik SVM je rekao: „Bilo bi dobro da centar grada bude lep. Bude gradski centar na čijem važnom trgu neće stajati polurazbijena građevina. Zato, nezavisno od emocija, ja smatram da je ovo tehnički najbolji put, nema druge, moramo ići u tom pravcu“.

Prema Pastorovom mišljenju i razne trafike i kiosci narušavaju sliku centra grada, iste bi trebalo izmestiti negde, na primer u ulicu Petra Drapšina. Smetaju i reklamne table, njima mesto nije na korzou, nego pored autobuskih stajališta. Pastor smatra da bi ceo prostor centra Subotice trebalo otvoriti, da postane preglednim prostorom sve do franjevačke crkve, a bilo bi dobro i da se ponovo postavi kip Svetog Florijana. Da bi glavni trg, korzo ponovo bili najlepša i najprivlačnija ulica grada – rekao je Ištvan Pastor u emisiji Subotičkog mađarskog radija. (pannonrtv.com)

Evropska unija daje više stotina miliona evra pomoći zemljama Zapadnog Balkana i istočnim partnerima u borbi protiv pandemije korona virusa – rečeno je u ponedeljak na video konferenciji za štampu Evropske komisije u Briselu. Zemlje Zapadnog Balkana – Albanija, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo i Srbija –...
30.03.2020
[ 17:49 ]
Pandemija korona virusa u značajnoj meri utiče i na rad medija, a naročito štampanih, neke novine više ne izlaze ili su prešle na elektronska izdanja. Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane u najnovijoj analizi ukazuje na to da su pojavom korona virusa uočene promene u načinu izveštavanja i...
30.03.2020
[ 15:06 ]
Hrvatska, Slovenija, Austrija, Mađarska, Bosna i Hercegovina, Italija, Slovačka i Rumunija su zajednički tražile prijem uzgoja konja lipicaner rase na Uneskovu listu svetske kulturne baštine. Konačnu odluku o prijemu na listu donosi Odbor sa svetsku baštinu na svom godišnjem kongresu, u decembru 2021. godine – saopštila je vlada...
29.03.2020
[ 18:52 ]
Beolvasás folyamatban