Izbor iz sadržaja na srpskom
Mađarska: Početkom godine zabeleženo 5500 pokušaja ilegalnog prelaska granice

Tokom januara i februara je na mađarskoj granici zabeleženo 5500 pokušaja ilegalnog prelaska, što je značajno povećanje u odnosu na isti period prošle godine – izjavio je premijerov glavni savetnik za unutrašnju bezbednost Đerđ Bakondi u intervjuu kanalu M1.

Glavni savetnik je rekao da odbijanje ovih pokušaja znači veliko opterećenje za policajce i vojnike koji su u službi na granici.

Dodao je: prema podacima UN na tzv. balkanskoj ruti trenutno ima više od 120 hiljada migranata.

Administrativne mere u interesu bezbednosti su sve markantnije prisutne u normativnim aktima Evropske unije koji su u pripremi, kao i u zajedničkim naporima – rekao je Bakondi.

„Po našem mišljenju, u sistemu, dakle u sistemu zaštite granice i pravnim aktima koji čine njegovu pozadinu, nije potrebno išta menjati“ – rekao je glavni savetnik.

Iskustva mađarskih vlasti u oblasti proterivanja ili tranzitne zone, pojavljuju se u migracionom i izbegličkom paktu unije – rekao je Đerđ Bakondi. (MTI)

Evropska unija daje više stotina miliona evra pomoći zemljama Zapadnog Balkana i istočnim partnerima u borbi protiv pandemije korona virusa – rečeno je u ponedeljak na video konferenciji za štampu Evropske komisije u Briselu. Zemlje Zapadnog Balkana – Albanija, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo i Srbija –...
30.03.2020
[ 17:49 ]
Pandemija korona virusa u značajnoj meri utiče i na rad medija, a naročito štampanih, neke novine više ne izlaze ili su prešle na elektronska izdanja. Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane u najnovijoj analizi ukazuje na to da su pojavom korona virusa uočene promene u načinu izveštavanja i...
30.03.2020
[ 15:06 ]
Hrvatska, Slovenija, Austrija, Mađarska, Bosna i Hercegovina, Italija, Slovačka i Rumunija su zajednički tražile prijem uzgoja konja lipicaner rase na Uneskovu listu svetske kulturne baštine. Konačnu odluku o prijemu na listu donosi Odbor sa svetsku baštinu na svom godišnjem kongresu, u decembru 2021. godine – saopštila je vlada...
29.03.2020
[ 18:52 ]
Beolvasás folyamatban