Izbor iz sadržaja na srpskom
Sijarto: Položaj mađarske manjine u Ukrajini je neodrživ

Nadajmo se da će prilikom posete Mađarskoj zamenika ukrajinskog premijera u martu uspeti približiti stavove o pravima manjina u Ukrajini, naime trenutna situacija je neprihvatljiva i znači teško kršenje prava – izjavio je Peter Sijarto u četvrtak na plenarnoj sednici OUN.

Ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske je naglasio: interes Mađarske je da Ukrajina bude snažna, demokratska zemlja u razvoju, za šta ima 150 hiljada argumenata, naime toliko Mađara živi u Zakarpatskoj Ukrajini.

Mađarska je zbog toga poslednjih 5-6 godina Ukrajini pružila oko 75 milijardi forinti podrške za razvoj privrede, humanitarna pitanja, zdravstvo i obrazovanje, učestvovala je u lečenju ranjenih vojnika i obezbedila kampovanje za oko 2300 dece.

Mađarska vlada je uvek podržavala teritorijalni integritet i suverenitet svog istočnog suseda, i svesna je izazova sa kojima se njen sused suočava. Ali ne može da prihvati da Kijev višestruko krši bilateralne i međunarodne obaveze zakonima koji su proteklih godina doneti na planu obrazovanja i korišćenja jezika, jer isti mađarskoj zajednici oduzimaju značajan deo ranije stečenih prava – istakao je Sijarto.

„Mi ćemo i ubuduće najodlučnije podržavati teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, ali očekujemo od novog ukrajinskog rukovodstva da se i ono pridržava međunarodnih normi, i vrati prava koja su oduzeta Mađarima“ – dodao je.

Sijarto je rekao da OUN univerzalno od svih treba da zahteva poštovanje međunarodnog prava, nije dopustivo da se protiv nekih primenjuju kaznene mere, a drugima se popušta. (MTI)

Evropska unija daje više stotina miliona evra pomoći zemljama Zapadnog Balkana i istočnim partnerima u borbi protiv pandemije korona virusa – rečeno je u ponedeljak na video konferenciji za štampu Evropske komisije u Briselu. Zemlje Zapadnog Balkana – Albanija, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo i Srbija –...
30.03.2020
[ 17:49 ]
Pandemija korona virusa u značajnoj meri utiče i na rad medija, a naročito štampanih, neke novine više ne izlaze ili su prešle na elektronska izdanja. Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane u najnovijoj analizi ukazuje na to da su pojavom korona virusa uočene promene u načinu izveštavanja i...
30.03.2020
[ 15:06 ]
Hrvatska, Slovenija, Austrija, Mađarska, Bosna i Hercegovina, Italija, Slovačka i Rumunija su zajednički tražile prijem uzgoja konja lipicaner rase na Uneskovu listu svetske kulturne baštine. Konačnu odluku o prijemu na listu donosi Odbor sa svetsku baštinu na svom godišnjem kongresu, u decembru 2021. godine – saopštila je vlada...
29.03.2020
[ 18:52 ]
Beolvasás folyamatban