Izbor iz sadržaja na srpskom
Senta: Završen projekat Živi arhivi – relikvije zajedničke kulturne baštine
Betűméret:             

Završnom konferencijom održanoj u Senti je i zvanično priveden kraju projekat Nacionalnog istorijskog spomen parka „Opustaser“ i Istorijskog arhiva u Senti pod nazivom Živi arhivi – relikvije zajedničke kulturne baštine, koji je uz podršku Interreg-IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija omogućio stručnjacima da dve godine istražuju našu zajedničku kulturnu baštinu.

Na početku konferencije je direktor Istorijskog arhiva Senta Ištvan Fodor pozdravio prisutne. Istakao je da su početkom 2018. započeli rad na projektu imajući u vidu dva cilja, naime želeli su do kraja istraživanja stvoriti sveobuhvatnu bazu podataka, koja sadrži podatke firmi koje su postojale krajem 19. i početkom 20. veka u regionu Potisja, a s druge strane su želeli naučiti od partnera, kako se naučni radovi mogu pretvoriti u turističke sadržaje, koji su interesantni i za širu publiku. Fodor je rekao da smatra kako su oba cilja uspeli ostvariti, naime baza podataka koja je sada dostupna na sajtu projekta sadrži podatke skoro 2000 onovremenih firmi, objavljene su četiri publikacije, održane promocije knjiga, konferencije, organizovani letnji kampovi, a stekli su i uvid u funkcionisanje javne zbirke koja spada među najposećenije u Mađarskoj, čemu zahvaljujući su stekli mnogo vrednih informacija.

V. d. upravnika Nacionalnog istorijskog spomen parka „Opustaser“ Peter Kertes je rekao da su početkom projekta, pre dve godine imali samo snove, a do danas su se ti snovi ostvarili. Spomen park je i pre imao zbirku poljoprivrednih mašina, čiji komadi su tokom 2000-ih godina spremljeni u magacin, ali su zahvaljujući ovom projektu ponovo izloženi, i to na dostojnom mestu, u novoizgrađenom prostoru koji se potpuno uklapa o okruženje. Zahvaljujući projektu nije napravljena samo jednostavna muzejska izložba i odrađeno jednostavno arhivsko istraživanje, nego je zaživela saradnja i zajedničko razmišljanje, koji obećavaju, pa su već pripremili i predali jedan novi zajednički projekat za nastavak istraživanja.

Atila Perpauer, član opštinskog sveta zadužen za obrazovanje i kulturu je učesnike konferencije pozdravio pismom, naglasivši da ovako složen rad ima ogroman značaj za Sentu. Osim pronalaženja mnogo novih informacija i podataka, ovaj projekat je povezao dve zemlje i više generacija, naime osim stručnjaka su u rad bili uključeni i srednjoškolci, a usmerio je i pažnju na Sentu, zbog čega je učesnicima posebno izrazio zahvalnost u ime lokalne samouprave Sente.

Konferencija je posle pozdravnih govora nastavila sa radom uz predsedavanje saradnika Nacionalnog istorijskog spomen parka „Opustaser“, etnologa Lasla Gala. Arheolog i istoričar Muzeja „Mora Ferenc“ u Segedinu Danijel Popić je održao predavanje o arheološkim iskopavanjima u Nacionalnom istorijskom spomen parku „Opustaser“; potom je arhitekta spomen parka Tamaš Mate govorio o izgradnji remize u kojoj su smeštene spomenute mašine. Arhivista Istorijskog arhiva u Senti Ferenc Siđi je otvorio izložbu Zaboravljena prošlost u holu Gradske kuće, koja je već bila izložena u Opustaseru i Segedinu, posle čega su Laslo Gal, Peter Kertes i Tamaš Mate predstavili materijal predavanja muzeologa Stručnog muzeja poljoprivrednih alata i mašina iz Gedelea dr Jožefa Saboa o restauraciji i izlaganju poljoprivrednih mašina. Na kraju je viši arhivista Istorijskog arhiva u Senti Tibor Molnar održao predavanje o arhivskom istraživanju u Subotici i Segedinu, a Ferenc Siđi predstavio sajt projekta i bazu podataka.

A. H.
Umesto istorijskog neprijateljstva, sada između Mađarske i Srbije vlada istorijsko prijateljstvo – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak, na najvećem ikada mitingu u Beogradu. Prema saopštenju ministarstva, Sijarto je na manifestaciji vladajuće Srpske napredne stranke govorio na srpskom...
27.05.2023
[ 7:03 ]
Mađarska je posvećena evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, sporost procesa proširenja može dovesti do nestabilnosti regiona, zato treba ubrzati proceduru – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak u Budimpešti. Ministar je na zajedničkoj pres konferenciji sa ministrom spoljne trgovine...
26.05.2023
[ 12:35 ]
Većina žrtava su Nemice, a polovina počinilaca nisu nemački državljani. Šokantno: 2022. godine je u Nemačkoj zabeležen rekordan broj grupnih seksualnih zločina. Žrtve su uglavnom bile Nemice. Prepuštene jednoj bezobzirnoj politici koja lokalno stanovništvo stavlja na poslednje mesto na listi prioriteta – piše u redakcijskom...
24.05.2023
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban