Izbor iz sadržaja na srpskom
Katalin Sili: Regioni starosedelačkih manjina su korisni i za većinsko društvo
Betűméret:             

I za većinsko društvo je dobro ako se stvori region u kojem žive starosedelačke manjine – istakla je poverenik premijera Mađarske zadužena za pitanja autonomije van granica Katalin Sili u subotu u gradu Šopronu.

Na konferenciji Pripadamo zajedno – III nacionalna svest i nacionalni identitet u organizaciji Društva „Sečenji“ i Kruga prijatelja kuće Perkovac, Katalin Sili je održala predavanje o sudbini starosedelačkih manjina u 21. veku. Nacionalni identitet je važan da bi u globalnom svetu postojale spone koje čoveka vezuju za zajednicu.

Ona je rekla: Evropa će uspeti da se ponovo definiše u globalnom svetu samo ako očuva raznolikost koju znači raznolikost identiteta i to pretvori u svoju snagu.

Sili smatra da bi Evropska unija trebala prihvatiti pet osnovnih principa u interesu zaštite manjina. To su: pitanje starosedelačkih manjina nije unutrašnja nego evropska stvar, osnovu zaštite manjina čini pravo na identitet, državljanstvo se razdvaja od nacionalnog identiteta, za ostvarivanje identiteta je potrebno osigurati i lična i kolektivna prava, odnosno starosedelačke nacionalne manjine koje žive na teritoriji jedne države su sastavni deo te države.

Premijerov poverenik je izjavila da – iako shvata evropske strahove posle Bregzita –, smatra da „Sjedinjene Evropske Države“ nemaju budućnost. Rekla je: sumnja da bi Evropska unija, koja nije u stanju da se dogovori oko sedmogodišnjeg budžeta, mogla stvoriti sjedinjene države.

Mađarska priznaje teritorijalni integritet svih svojih suseda, ali bi želela postići da i mađarske manjine dobiju prava koja su moguća svima u Evropi „od Farskih ostrva do Južnog Tirola“.

Katalin Sili je istakla: danas 85 odsto stanovništva Evrope živi kao član većinskog društva, 10 odsto pripada starosedelačkoj manjini, 5 odsto su imigranti. Evropski parlament je 25. marta 2019. doneo odluku o osnovnim pravima ljudi poreklom iz Afrike, a da pre toga nije sličnom odlukom potvrdio prava starosedelačkih manjina, podsetila je.

Na konferenciji su predavači iz Poljske, Češke, Slovačke i Južnog Tirola govorili između ostalog o merama koje zemlje Višegradske saradnje preduzimaju u interesu odbrane Evrope, o mestu mlade češke generacije u današnjem društvu, o nacionalnoj ideji i liberalizmu, odnosno o unutrašnjem samoopredeljenju kao sredstvu zaštite manjina i razvoja regiona. (MTI)

Umesto istorijskog neprijateljstva, sada između Mađarske i Srbije vlada istorijsko prijateljstvo – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak, na najvećem ikada mitingu u Beogradu. Prema saopštenju ministarstva, Sijarto je na manifestaciji vladajuće Srpske napredne stranke govorio na srpskom...
27.05.2023
[ 7:03 ]
Mađarska je posvećena evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, sporost procesa proširenja može dovesti do nestabilnosti regiona, zato treba ubrzati proceduru – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak u Budimpešti. Ministar je na zajedničkoj pres konferenciji sa ministrom spoljne trgovine...
26.05.2023
[ 12:35 ]
Većina žrtava su Nemice, a polovina počinilaca nisu nemački državljani. Šokantno: 2022. godine je u Nemačkoj zabeležen rekordan broj grupnih seksualnih zločina. Žrtve su uglavnom bile Nemice. Prepuštene jednoj bezobzirnoj politici koja lokalno stanovništvo stavlja na poslednje mesto na listi prioriteta – piše u redakcijskom...
24.05.2023
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban