Izbor iz sadržaja na srpskom
Ištvan Pastor: „Nadam se da nećemo morati čekati još mesec dana do potpunog otvaranja granice“

Posle mesec dana prinudne pauze u četvrtak su delimično otvoreni granični prelazi kod Horgoša, Kelebije i Bačkog Brega za stanovnike pograničnog pojasa koji rade ili obrađuju zemlju preko granice. Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor je u izjavi za Pannon RTV pozdravio ovaj korak, kako je rekao: ovo je radostan dan.

– Proteklih nedelja je jedno od pitanja koja su se permanentno javljala bilo upravo to, kada će se stvoriti uslovi za otvaranje granice, dokle će trajati ovo stanje kada se ne može preko granice na posao. Šta će biti sa radnim mestima, sa egzistencijom? – izjavio je Ištvan Pastor.

Predsednik SVM je podsetio da je dva dana nakon uvođenja vanrednog stanja on pokrenuo to pitanje i tražio od nadležnih da pronađu rešenje za trenutak kada zajednički nastup protiv virusa omogući da mogu prelaziti granicu makar oni kojima od toga zavisi egzistencija.

– Drago mi je da se to desilo, za mene to znači da, iako polako, ali idemo prema normalizaciji života – izjavio je Pastor.

Za sada se preko granice može u svrhu rada ili zbog obrađivanja zemlje, sa posebnom dozvolom, i odnosi se na pogranični pojas od 50 kilometara.

– Praksa će pokazati kakvi su propisi potrebni da bi ovo funkcionisalo, iako se već i sada uobličava. Pojas od 50 kilometara daje dovoljno prostora i mogućnosti za kretanje. Ne verujem da ima ljudi koji sa udaljenosti veće od 50 kilometara svakodnevno prelaze u Mađarsku. Ne verujem da ima takvih koji ne mogu iskoristiti ovu mogućnost, ako imaju radno mesto zbog kojeg svaki dan moraju da putuju preko. Mi obično govorimo da Vojvođani prelaze u Mađarsku na rad, ali je značajan broj i onih koji odatle dolaze kod nas da bi vodili preduzeće, posvršavali poslove, tako da je to važno za stanovništvo sa obe strane granice.

Predsednik SVM se nada da će granični prelazi uskoro biti otvoreni za sve putnike.

– Nadam se da nećemo morati čekati još mesec dana da bi se to dogodilo. To nije političko pitanje, nije pitanje volje ili namere, nego zavisi od usaglašenih napora u borbi protiv virusa. Ja sam optimista! – izjavio je Ištvan Pastor.

Erne Nemet
U zemljama Zapadnog Balkana je relativno mali broj testiranih na novi tip korona virusa pozitivan, u proseku ispod deset odsto. Na Kosovu je broj registrovanih zaraženih za jedan dan povećan sa 669 na 703, ali nema podatka o tome koliko je bilo testiranih. U zemlji sa 1,8 miliona stanovnika, od kojih su 95,6 odsto muslimani, na prvi dan...
25.04.2020
[ 15:27 ]
Evropska unija je samo u martu ponudila Srbiji paket od 93 miliona evra za borbu protiv korona virusa, i dodatnih 290 miliona Zapadnom Balkanu. Iz kancelarije EU su dnevnom listu Kurir izjavili da će sledećih dana stići još pomoći iz Unije. „Za hitne mere predviđeno je 15 miliona evra. Do sada je finansirano 12 kargo letova, sa...
24.04.2020
[ 18:44 ]
Otvoreni su granični prelazi Reske–Horgoš, Tompa–Kelebija i Hercegsanto–Bački Breg za meštane pograničnih naselja Mađarske i Srbije, da oni koji rade ili obrađuju zemlju preko granice ne trpe prevelike ekonomske štete zbog posledica pandemije novog tipa korona virusa. Ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter...
23.04.2020
[ 14:50 ]
Beolvasás folyamatban