Izbor iz sadržaja na srpskom
Zapadni Balkan: Relativno mali broj testiranih je pozitivan na novi tip korona virusa

U zemljama Zapadnog Balkana je relativno mali broj testiranih na novi tip korona virusa pozitivan, u proseku ispod deset odsto.

Na Kosovu je broj registrovanih zaraženih za jedan dan povećan sa 669 na 703, ali nema podatka o tome koliko je bilo testiranih. U zemlji sa 1,8 miliona stanovnika, od kojih su 95,6 odsto muslimani, na prvi dan ramazana su svetilišta ostala prazna.

U Severnoj Makedoniji je broj zaraženih korona virusom povećan sa 1300 na 1326. Do sada je testirano 13 649 osoba, 9,71 odsto je pozitivnih.

Vlada Severne Makedonije daje kredite pod povoljnim uslovima mikro, malim i srednjim preduzećima za oporavak posle pandemije – saopštio je ministar finansija. Kredit od 3-90 hiljada evra na tri godine može pomoći i da se sačuvaju radna mesta, dodao je. Računa se da će privreda Severne Makedonije ove godine zabeležiti pad od 3,7 odsto.

U Crnoj Gori je broj zaraženih za jedan dan povećan sa 316 na 319; 6,27 odsto testiranih su pozitivni na virus SARS-CoV-2. Nadležni smatraju da će se sektor turizma brzo oporaviti, čim se ukinu vanredne mere. Vlada je odobrila otvaranje luka, i zaposleni u turizmu se nadaju da će letnja sezona biti uspešna, da hoteli neće ostati prazni.

U Bosni i Hercegovini je za jedan dan broj registrovanih zaraženih povećan sa 1413 na 1421: 6,63 odsto testiranih (21 432 osobe) je pozitivno na virus.

Ustavni sud Bosne je ocenio da je protivustavno što je u Federaciji uvedena potpuna zabrana kretanja za mlađe od 18 i starije od 65 godina, pa je rukovodstvo ovog dela zemlje ublažilo ovu meru, tako da i mladi i stari mogu nedeljno tri puta, određenih dana, napustiti svoj dom na nekoliko sati. (MTI)

Evropska unija je samo u martu ponudila Srbiji paket od 93 miliona evra za borbu protiv korona virusa, i dodatnih 290 miliona Zapadnom Balkanu. Iz kancelarije EU su dnevnom listu Kurir izjavili da će sledećih dana stići još pomoći iz Unije. „Za hitne mere predviđeno je 15 miliona evra. Do sada je finansirano 12 kargo letova, sa...
24.04.2020
[ 18:44 ]
Posle mesec dana prinudne pauze u četvrtak su delimično otvoreni granični prelazi kod Horgoša, Kelebije i Bačkog Brega za stanovnike pograničnog pojasa koji rade ili obrađuju zemlju preko granice. Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor je u izjavi za Pannon RTV pozdravio ovaj korak, kako je rekao: ovo je radostan dan. –...
23.04.2020
[ 19:19 ]
Otvoreni su granični prelazi Reske–Horgoš, Tompa–Kelebija i Hercegsanto–Bački Breg za meštane pograničnih naselja Mađarske i Srbije, da oni koji rade ili obrađuju zemlju preko granice ne trpe prevelike ekonomske štete zbog posledica pandemije novog tipa korona virusa. Ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter...
23.04.2020
[ 14:50 ]
Beolvasás folyamatban