Izbor iz sadržaja na srpskom
Zemlje Zapadnog Balkana planiraju obnavljanje funkcija zaustavljenih zbog pandemije korona virusa

Uprkos upozorenjima stručnjaka, zemlje Zapadnog Balkana planiraju da obnove funkcije koje su zaustavljene zbog pandemije korona virusa, Beograd i Skoplje razmišljaju o datumu odloženih parlamentarnih izbora, a Crna Gora, koja zavisi od turizma, priprema otvaranje plaža.

U Srbiji je za jedan dan broj zaraženih povećan sa 7483 na 7779. U nedelju su trebali biti održani opšti izbori, ali su oni zbog pandemije odloženi. Prema izveštajima štampe bi se izbori najranije mogli održati u prvoj polovini jula.

Na Kosovu je broj zaraženih povećan sa 703 na 731. U Peću i okolini je proglašen karantin, jer se broj zaraženih iznenada znatno povećao. Vlasti su ranije proglasile karantin i u glavnom gradu Prištini.

U Severnoj Makedoniji je u poslednjih 24 sata broj zaraženih povećan sa 1326 na 1367. Predsednik je najavio da će početkom maja sazvati lidere stranaka zastupljenih u parlamentu da bi se dogovorili o novom datumu parlamentarnih izbora, koji su se trebali održati 12. aprila.

U Crnoj Gori je broj zaraženih korona virusom u jednom danu povećan sa 319 na 320. Od 4. maja ponovo mogu raditi taksisti, a u naseljima gde nema registrovanih obolelih, proradiće javni prevoz. Takođe 4. maja mogu otvoriti manje radnje, muzeji, zubarske ordinacije, saloni lepote, a od 18. maja restorani, šoping centri i plaže.

U Bosni i Hercegovini se broj zaraženih povećao sa 1421 na 1486. Zbog ublažavanja mera zaštite i lepog vremena prema pisanju lokalne štampe mnogi su izašli u parkove i šetališta. Policija je saopštila da je posle ublažavanja mera karantina udesetostručen broj onih koji su se vratili u zemlju. (MTI)

Evropska unija je samo u martu ponudila Srbiji paket od 93 miliona evra za borbu protiv korona virusa, i dodatnih 290 miliona Zapadnom Balkanu. Iz kancelarije EU su dnevnom listu Kurir izjavili da će sledećih dana stići još pomoći iz Unije. „Za hitne mere predviđeno je 15 miliona evra. Do sada je finansirano 12 kargo letova, sa...
24.04.2020
[ 18:44 ]
Posle mesec dana prinudne pauze u četvrtak su delimično otvoreni granični prelazi kod Horgoša, Kelebije i Bačkog Brega za stanovnike pograničnog pojasa koji rade ili obrađuju zemlju preko granice. Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor je u izjavi za Pannon RTV pozdravio ovaj korak, kako je rekao: ovo je radostan dan. –...
23.04.2020
[ 19:19 ]
Otvoreni su granični prelazi Reske–Horgoš, Tompa–Kelebija i Hercegsanto–Bački Breg za meštane pograničnih naselja Mađarske i Srbije, da oni koji rade ili obrađuju zemlju preko granice ne trpe prevelike ekonomske štete zbog posledica pandemije novog tipa korona virusa. Ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter...
23.04.2020
[ 14:50 ]
Beolvasás folyamatban