Izbor iz sadržaja na srpskom
Ištvan Pastor: Oni koji rade preko granice ne treba da idu u karantin

Oni koji rade preko granice ne treba da brinu, sistem će funkcionisati od ponedeljka – napisao je na svojoj Fejsbuk stranici u nedelju popodne predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor.

Za one koji rade preko granice i redovno putuju između Srbije i Mađarske, a kojima je u petak određen karantin, na raspolaganju su dve mejl adrese (valentina.kalajdzic@zdravlje.gov.rs, granicna.sanitarna.subotica@zdravlje.gov.rs) da bi rešili situaciju. Još danas treba da se jave na jednu, da bi se ukinulo rešenje o karantinu.

„Da bi to uradili, treba da fotografišu i prilože pismu rešenje o karantinu, potvrdu od poslodavca (ne treba prevoditi) i dokument kojim dokazuju da imaju prebivalište u Srbiji. Na osnovu ovih dokumenata će im se rešenje o karantinu ukinuti, i neće biti problema prilikom sledećeg prelaska granice, ni u ponedeljak, ni kasnije“ – piše Pastor.

Dodao je da oni koji rade preko granice treba uvek da imaju kod sebe dva dokumenta: potvrdu od poslodavca da su u radnom odnosu u Mađarskoj (ne treba prevoditi) i dokument o prebivalištu u Srbiji (lična karta ili pasoš ili vozačka).

Od Nacionalne službe za zapošljavanje ne treba tražiti nikakav dokument.

U četvrtak su posle savetovanja kod graničnog prelaza Horgoš ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić najavili da od petka slobodno mogu prelaziti granicu oni koji rade ili obrađuju zemlju preko granice, a koji žive i rade u graničnom pojasu od 50 kilometara. Mnogi su iskoristili šansu, ali kada su se vratili u Srbiju, određen im je karantin u trajanju od 28 dana.

Evropska unija je samo u martu ponudila Srbiji paket od 93 miliona evra za borbu protiv korona virusa, i dodatnih 290 miliona Zapadnom Balkanu. Iz kancelarije EU su dnevnom listu Kurir izjavili da će sledećih dana stići još pomoći iz Unije. „Za hitne mere predviđeno je 15 miliona evra. Do sada je finansirano 12 kargo letova, sa...
24.04.2020
[ 18:44 ]
Posle mesec dana prinudne pauze u četvrtak su delimično otvoreni granični prelazi kod Horgoša, Kelebije i Bačkog Brega za stanovnike pograničnog pojasa koji rade ili obrađuju zemlju preko granice. Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor je u izjavi za Pannon RTV pozdravio ovaj korak, kako je rekao: ovo je radostan dan. –...
23.04.2020
[ 19:19 ]
Otvoreni su granični prelazi Reske–Horgoš, Tompa–Kelebija i Hercegsanto–Bački Breg za meštane pograničnih naselja Mađarske i Srbije, da oni koji rade ili obrađuju zemlju preko granice ne trpe prevelike ekonomske štete zbog posledica pandemije novog tipa korona virusa. Ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter...
23.04.2020
[ 14:50 ]
Beolvasás folyamatban