Izbor iz sadržaja na srpskom
Kultura: Završeno novo sedište Instituta „Kertes Imre“ u Budimpešti

U Budimpešti je obnovljena vila u kojoj je smešten Institut „Kertes Imre“; ova institucija osim obrade životnog dela pisca dobitnika Nobelove nagrade o kojem je nazvan, čuva i delove ostavštine Artura Kestlera, Đerđa Petrija i Janoša Pilinskog, kao i celokupnu ostavštinu Janoša Siverija.

Institut „Kertes Imre“ je, na osnovu pregovora sa piscem i kasnije njegovom udovicom, počeo sa radom januara 2017-e godine, sa ciljem da skuplja, čuva, obrađuje i publikuje piščeve tekstove i održava duhovnu ostavštinu Imrea Kertesa – izjavila je Marija Šmit, generalni direktor Fondacije u čiju nadležnost Institut spada.

Tamaš Sabo, programski direktor Instituta je objavio podatke vezane za kupovinu i obnovu vile iz 1910-e godine koja je bila u prilično lošem stanju. Prvenstveno su se trudili da očuvaju vrednosti zgrade, zato je spašeno sve što se moglo, a gde nije ostalo ništa od originalnih delova, oni su zamenjeni rešenjima iz 21. veka, ali u duhu stila secesije. U zgradi su smešteni magacini, jedna veća i više manjih sala za konferencije, seminare, istraživanja, ima čak i apartmana za stipendiste koji će istraživati materijal.

Direktor za istraživanja Zoltan Hafner je istakao: životno delo Imrea Kertesa je većim delom još neistraženo i nije publikovano, zato će biti puno posla, u koji žele uključiti i druge naučnike, stručnjake, prevodioce, ako treba i uz stipendiju. Institut ne samo čuva, nego i skuplja piščevu ostavštinu, rukopise, pisma, dokumente koji su u privatnom vlasništvu u Mađarskoj ili u inostranstvu, ali i izdanja Kertesovih tekstova na stranim jezicima.

Nije slučajnost da se Institut bavi i životnim delom još četiri pisca i pesnika: Kestler, Petri, Pilinski i Siveri naime u svom životnom putu ili delu imaju jednu zajedničku nit, a to je suprotstavljanje komunističkoj diktaturi, rekao je Hafner.

On je posebno govorio o Janošu Siveriju koji je umro mlad pre trideset godina, jer je njegovo delo uglavnom još nepoznato. Ono je 28 godina bilo zanemareno, dok nije u potpunosti stiglo u Institut „Kertes Imre“. Materijali još pristižu od bivših prijatelja i poznanika.

Tamaš Sabo je objavio da će prvi javni program u novom sedištu biti održan 8. oktobra, biće to književno veće posvećenu upravo Janošu Siveriju. (MTI)

Za mađarsku zajednicu u Vojvodini je izuzetno važno da održavanje odnosa sa Mađarskom bude što brže i bez problema – saopštio je vojvođanski poslanik EP iz redova Fidesa Andor Deli. Odbor za saobraćaj i turizam Evropskog parlamenta (TRAN) priprema izveštaj o preispitivanju transevropskih saobraćajnih mreža (TEN-T) koje će biti...
16.09.2020
[ 12:01 ]
Mađarska će podržati bliskoistočnu politiku Sjedinjenih Američkih Država u Evropskoj uniji – objavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto na društvenoj mreži nakon što se u utorak u Vašingtonu sreo sa Džaredom Kušnerom, zetom i glavnim savetnikom američkog predsednika Donalda Trampa, koji je igrao...
16.09.2020
[ 10:10 ]
U Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori se ne smanjuje dnevni broj novozaraženih, dok se u drugim zemljama Zapadnog Balkana primećuje postepeno smirivanje. Kao što je poznato, u Srbiji je objavljeno da su putovanja u Bosnu, Crnu Goru i Hrvatsku opasna, pa će od vikenda biti pod lekarskom kontrolom svi koji se vraćaju iz tih...
15.09.2020
[ 12:56 ]
Beolvasás folyamatban