Izbor iz sadržaja na srpskom
Mađarska podržava bliskoistočnu politiku SAD u Evropskoj uniji

Mađarska će podržati bliskoistočnu politiku Sjedinjenih Američkih Država u Evropskoj uniji – objavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto na društvenoj mreži nakon što se u utorak u Vašingtonu sreo sa Džaredom Kušnerom, zetom i glavnim savetnikom američkog predsednika Donalda Trampa, koji je igrao značajnu ulogu u postizanju novog bliskoistočnog sporazuma.

Peter Sijarto je bio jedini ministar spoljnih poslova iz Evropske unije koji je u Vašingtonu prisustvovao ceremoniji potpisivanja mirovnog sporazuma Izraela, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina. O susretu sa Džaredom Kušnerom je pisao na svojoj Fejsbuk-stranici.

„Potvrdio sam mu podršku Mađarske i rekao da ubuduće može računati na to da će Mađarska podržati bliskoistočnu politiku SAD u Evropskoj uniji“ – napisao je Sijarto.

On je inače u Vašingtonu razgovarao i sa ministrom energetike Denom Brijetom. O tome je objavio: „Početkom sledeće godine će nastati nova situacija u snabdevanje Mađarske gasom. Izgradnjom terminala LNG u Hrvatskoj će se za našu zemlju otvoriti tržište tečnog gasa. Deset odsto godišnje potrošnje gasa ćemo pokrivati preko terminala LNG, uz to sada po prvi put imamo dugoročni ugovor o kupovini gasa koji nije sklopljen sa Rusijom“.

Peter Sijarto kaže da ugovor sa kompanijom Shell važi šest godina. Mađarska je već povezala svoju gasovodnu mrežu sa šest od sedam susednih zemalja, fali još samo Slovenija.

Vašington je izrazio priznanje Mađarskoj što je sklopila dugoročni sporazum sa Shell-om, jer je važno da zemlja može nabavljati gas iz što više izvora i preko više trasa.

Mađarska, mađarska vlada i premijer uživaju poštovanje, poverenje i podršku u Beloj kući, napisao je još ministar. Tokom posete Vašingtonu on je između ostalog potpisao sporazum sa najvećom privatnom firmom koja se bavi svemirskim istraživanjima. Imao je susret i sa Dejvidom Kornštajnom, koji uskoro napušta mesto ambasadora u Budimpešti. U vezi toga je spomenuo još da je predložio – a premijer Viktor Orban prihvatio – da sledeći ambasador Mađarske u Vašingtonu bude Sabolč Takač, koji je do sada u ministarstvu spoljne trgovine i spoljnih poslova bio komesar za usklađivanje ekonomskih posledica Breksita u Mađarskoj. (MTI)

Za mađarsku zajednicu u Vojvodini je izuzetno važno da održavanje odnosa sa Mađarskom bude što brže i bez problema – saopštio je vojvođanski poslanik EP iz redova Fidesa Andor Deli. Odbor za saobraćaj i turizam Evropskog parlamenta (TRAN) priprema izveštaj o preispitivanju transevropskih saobraćajnih mreža (TEN-T) koje će biti...
16.09.2020
[ 12:01 ]
U Budimpešti je obnovljena vila u kojoj je smešten Institut „Kertes Imre“; ova institucija osim obrade životnog dela pisca dobitnika Nobelove nagrade o kojem je nazvan, čuva i delove ostavštine Artura Kestlera, Đerđa Petrija i Janoša Pilinskog, kao i celokupnu ostavštinu Janoša Siverija. Institut „Kertes Imre“ je, na osnovu...
15.09.2020
[ 21:00 ]
U Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori se ne smanjuje dnevni broj novozaraženih, dok se u drugim zemljama Zapadnog Balkana primećuje postepeno smirivanje. Kao što je poznato, u Srbiji je objavljeno da su putovanja u Bosnu, Crnu Goru i Hrvatsku opasna, pa će od vikenda biti pod lekarskom kontrolom svi koji se vraćaju iz tih...
15.09.2020
[ 12:56 ]
Beolvasás folyamatban