Izbor iz sadržaja na srpskom
Mađarski nacionalni savet imenovao glavne urednike

Nova glavna urednica nedeljnika Hét Nap će biti Livija Barat Tot, a direktorka ostaje Edit Laslo. Na čelu dnevnog lista Magyar Szó neće biti promene, Marta Varju ostaje glavna urednica, a Rozalija Ekres direktorka. Nacionalni savet mađarske nacionale manjine je četvorogodišnje mandate potvrdio bez veće diskusije.

Upravljačko telo lista Magyar Szó je predložilo da se sadašnjem rukovodstvu produži mandat. Predsednica Izvršnog odbora Mađarskog nacionalnog saveta Aniko Jeras je pročitala obrazloženja. Rozalija Ekres je direktorka kuće od 2012-e godine. Od tada su otplaćeni dugovi, isplaćene zaostale plate, sedam godina zaredom je preduzeće godinu završavalo sa pozitivnim rezultatima. Desk dnevnika je iz Subotice vraćen u Novi Sad, zahvaljujući čemu je pojednostavljen proces rada i uspostavljena bolja komunikacija.

Marta Varju radi u Magyar Szó-u od 1985-e, od 2011. je privremena, potom v.d., od 2012. glavna urednica. Sigurno je vodila list, rešavala probleme, reorganizovala desk i stvorila dobar tim. Trudila se da novine preobrazi i sadržajno i vizuelno, a priloge razvije, rekla je Aniko Jeras.

U diskusiji je učestvovao jedino Geza Kučera iz redova opozicionog Mađarskog pokreta. Nije podržao imenovanja i to obrazložio time da niko od kandidata u svom programu nije naveo kako želi da se bori protiv jednoobraznosti, naime u ovim listovima se može pisati samo o određenim krugovima, o drugima ne. Kučera je spomenuo i da će ubuduće u zaglavlju Magyar Szó-a pisati da je „list vojvođanskih Mađara“. Koliko čitalaca ima list? – upitao se. U proteklom periodu je u oba lista bilo čistki, a to ne bi trebao biti i dalji cilja, naglasio je. Trebalo bi prihvatiti evropska merila, a izveštaj OEBS-a govori potpuno drugo o vojvođanskoj mađarskoj štampi. Potrebni su iskreni, pluralistički tekstovi, rekao je poslanik opozicije.

Predsednik MNS Jene Hajnal je o promeni zaglavlja rekao da to treba da ukazuje na perspektivu, da se obuhvati cela zajednica. Izveštaj OEBS-a je prema njemu mišljenje jednog čoveka, čija je suština da u interesu slobode štampe treba skresati ulogu nacionalnih saveta, koja je pak garantovana Ustavom.

– U mnogo čemu sam saglasan sa gospodinom Kučerom, na primer u tome da manjinska štampa treba da bude organ zajednice, koji se obraća ovdašnjim Mađarima, ali i svima Mađarima na svetu. Ono što prema mom mišljenju fali iz programa jeste održavanje veza sa Mađarima u dijaspori. Trebalo bi konkretizovati plan proširenja onlajn izdanja.

Tokom glasanja su 28 poslanika bila za, a dva protiv imenovanja direktorke i glavne urednice Magyar Szó-a.

Za direktorku nedeljnika Hét Nap je ponovo predložena Edit Laslo, a za glavnu urednicu Livija Barat Tot koja je do sada bila zamenica glavnog urednika.

Edit Laslo je osam godina na čelu izdavačkog preduzeća. Za to vreme je redakcija preseljena u novo sedište, što je donelo više pozitivnih promena.

Livija Barat Tot radi kao novinarka i urednica od 1985-e godine. Od 2001-e je zaposlena u nedeljniku, učestvovala je i u njegovom restrukturiranju pre šest godina. Zalaže se sa spoj moderne i klasične niti uređivanja, tradicionalnih vrednosti i novih tema, koje se uzajamno nadopunjuju, rekla je Aniko Jeras.

O njihovom imenovanju nije bilo diskusije, a glasanje je proteklo slično kao u slučaju dnevnika.

Posle glasanja se Jene Hajnal zahvalio Lorantu Talpaiju, dosadašnjem glavnom uredniku Hét Nap-a što je u jedom teškom periodu uspešno vodio list.

Erne Nemet
Povodom 64. godišnjice revolucije i oslobodilačke borbe 1956-e, jutros je uz vojne počasti podignuta nacionalna zastava ispred parlamenta u Budimpešti u prisustvu predsednika parlamenta Lasla Kevera, ministra odbrane Tibora Benkea i zapovednika Vojske Mađarske Ferenca Koroma. Zbog pandemije korona virusa se ove godine neće održati...
23.10.2020
[ 9:59 ]
Pal Bender je u drugoj polovini dvadesetog veka bio jedan od najznačajnijih predstavnika mađarske poezije, njegov pesnički jezik je bio disciplinovan, malorečiv, ali precizan – rečeno je danas u Novom Sadu, na komemoraciji održanoj u sedištu izdavačke kuće Forum. O pesniku koji je iznenada preminuo u 73. godini, govorili su Gabor Virag,...
22.10.2020
[ 18:45 ]
Savez vojvođanskih Mađara bi i ubuduće u izvršnoj vlasti u Srbiji učestvovao na nivou državnih sekretara – izjavio je Ištvan Pastor u emisiji Pannon RTV. Predsednik SVM je dodao da im je cilj da zadrže dosadašnje pozicije državnih sekretara, odnosno da ih prošire na oblasti u kojima do sada nisu imali eksperte. Pastor je govorio i...
21.10.2020
[ 19:15 ]
Beolvasás folyamatban