Izbor iz sadržaja na srpskom
Frontex: Povećan broj ilegalnih prelazaka granice na zapadnobalkanskoj ruti

U oktobru je povećan broj ilegalnih prelazaka granice na zapadnobalkanskoj ruti, vlasti su zabeležile 3500 bespravnih pokušaja prelaska granice, što je za oko 30 odsto više nego što je bilo u septembru – stoji u izveštaju koji je Agencija za evropsku graničnu obalsku stražu (Frontex) objavila u utorak.

Broj migranata prispelih ovom rutom u prvih 10 meseci ove godine je duplo veći od onih koji su isto to pokušali 2019-e između januara i oktobra. Većina migranata je iz Sirije i Avganistana.

Istovremeno, međutim, u izveštaju se ističe da je ukupan broj ilegalnih migranata u Evropu opao za 21 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Tendencija opadanja je pre svega primećena na zapadnoj i na istočnoj migracionoj ruti u regionu Mediterana. U septembru su međunarodni graničari registrovali ukupno 10.900 ilegalnih migranata.

Na mediteranskim rutama je u oktobru smanjen broj ilegalnih prelazaka za oko 30 odsto, u odnosu na septembar. Većina migranata je stigla iz Tunisa i Bangladeša.

Istovremeno je značajno povećan broj ilegalnih imigranata koji iz Zapadne Afrike stižu na Kanarska ostrva.

Prošlog meseca je na toj ruti stiglo više od 5300 ilegalaca, većina iz zemalja koje se prostiru južnije od Sahare. (MTI)

Opšta bolnica u Senti je dobila pet novih respiratora i dodatnih pet monitora namenjenih za intenzivnu negu. Ova sredstva je instituciji poklonila Vlada Mađarske. Prebačena su iz Kliničkog centra Vojvodine u subotu poslepodne. Dr Beata Čaki, direktorka bolnice je izjavila da je ova medicinska oprema stigla u pravom trenutku. U...
28.11.2020
[ 16:57 ]
Mađarska vlada je poklonila stotinu respiratora i isto toliko monitora koji služe za praćenje stanja pacijenata Kliničkom centru Vojvodine – objavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova. Peter Sijarto je u izjavi agenciji MTI rekao: „u našem slučaju se ne poklapaju granice zemlje i nacije, a smatramo da je svaki Mađar...
26.11.2020
[ 19:56 ]
„Ako želimo sačuvati svoju slobodu, Evropa se ne sme potčiniti Soroševoj mreži“ – napisao je u odgovoru na članak Đerđa Soroša mađarski premijer Viktor Orban, a objavio portal miniszterelnok.hu. Premijer je počeo svoj tekst time da mnogi smatraju da jedan premijer ne treba da polemiše sa Đerđom Sorošem, jer je on privredni...
25.11.2020
[ 15:51 ]
Beolvasás folyamatban