Izbor iz sadržaja na srpskom
Preminuo Laslo Benke, osnivač i klavijaturista legendarne mađarske grupe Omega

Laslo Benke, jedan od osnivača, kompozitor i klavijaturista legendarne mađarske grupe Omega je u 77. godini, u sredu preminuo od raka. To je objavio Janoš Kobor, pevač grupe koja je dobila najviša državna i strukovna priznanja.

„Omega je prošle godine imala koncert u Sportskoj areni u Budimpešti, dakle po poslednji put. Uskoro će izaći nova ploča grupe, pod naslovom Testament, i mislim da ju je Laci očekivao najnestrpljivije. Dugo smo već od osnivača u grupi ostali samo nas dvojica, osećali smo se kao poslednji Mohikanci. Biće strašno bez njega“ – saopštio je Kobor.

Laslo Benke je jedan od muzičara koji su 1962-e osnovali Omegu, jednu od najuspešnijih mađarskih rok grupa svih vremena. Učestvovao je u stvaranju svih 17 studijskih albuma, prodali su više od 50 miliona ploča širom sveta. Ranije je izjavio: rok kao žanr je počeo sa Omegom početkom šezdesetih godina, zbog toga su srećni. „I Bitlsi, i Stonsi su počeli 1962-e, ono što su oni značili svetu, mi smo bili u socijalističkom bloku.“

Rođen je u Sombathelju, ali je školovanje počeo u glavnom gradu. Šest godina je učio klavir, osim toga je svirao na flauti, trubi i udaraljkama. Svirati u grupi je počeo u srednjoj školi, zvali su se Prorok, i kasnije ujedinili sa grupom iz druge gimnazije, u kojoj je pevao Janoš Kobor. Tako su kasnije postali osnivači Omege. Pod tim imenom su prvi put nastupili 23. septembra 1962. u kolegijumu Tehničkog univerziteta, gde su obojica studirali i kasnije diplomirali.

Grupa Omega je u početku svirala pesme engleskih grupa, tada je i Benke često pevao. Prva „zlatna postavka“ grupe se formirala do 1967-68-e, osim Kobora i Benkea tu su bili gitarista Đerđ Molnar, basista Tamaš Mihalj i bubnjar Jožef Lauks. Najkasnije im se pridružio klavijaturista i kompozitor Gabor Preser. To je vreme prvih velikih hitova.

Grupa je 1968-e dobila poziv u Englesku, gde je nastupila pod nazivom Omega Red Star, a pored koncerata su radili i na prvom albumu. Potom su i kod kuće dobili mogućnost da pripreme prvi samostalni mađarski rok LP. Zbog administrativnih prepreka grupa nije mogla razviti svoju međunarodnu karijeru, ali je kod kuće već imala i rivale, i bila najbolja grupa pored Ileša. Vrhunac je bila 1969-a godina, kada se pojavio album sa najviše hitova, među njima je bila i Devojka biserne kose. Ova pesma je u Tokiju, na Yamaha festivalu dobila specijalnu nagradu i od tada doživela brojne obrade.

Posle trećeg albuma, 1971-e su grupu iznenada napustili Preser i Lauks, da bi osnovali prvu super-grupu: LGT. Njihov odlazak je bio veliki gubitak za Omegu, ali grupa se oporavila i Benke je od tada svirao izričito klavijature, uključujući sintetizator, koji je 1973-e Omega koristila prvi put u Mađarskoj.

Laslo Benke je od 1982-e radio i solo albume, pisao muziku za televizijske serije, filmove, balete, pozorišne komade, svirao sa raznim grupama. 2013-e je osnovana Fondacija „Omega“ za podršku sledećim generacijama muzičara. Posle promene režima, Benke i grupa Omega su dobili brojna državna i strukovna priznanja. (MTI)

Opšta bolnica u Senti je dobila pet novih respiratora i dodatnih pet monitora namenjenih za intenzivnu negu. Ova sredstva je instituciji poklonila Vlada Mađarske. Prebačena su iz Kliničkog centra Vojvodine u subotu poslepodne. Dr Beata Čaki, direktorka bolnice je izjavila da je ova medicinska oprema stigla u pravom trenutku. U...
28.11.2020
[ 16:57 ]
Mađarska vlada je poklonila stotinu respiratora i isto toliko monitora koji služe za praćenje stanja pacijenata Kliničkom centru Vojvodine – objavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova. Peter Sijarto je u izjavi agenciji MTI rekao: „u našem slučaju se ne poklapaju granice zemlje i nacije, a smatramo da je svaki Mađar...
26.11.2020
[ 19:56 ]
„Ako želimo sačuvati svoju slobodu, Evropa se ne sme potčiniti Soroševoj mreži“ – napisao je u odgovoru na članak Đerđa Soroša mađarski premijer Viktor Orban, a objavio portal miniszterelnok.hu. Premijer je počeo svoj tekst time da mnogi smatraju da jedan premijer ne treba da polemiše sa Đerđom Sorošem, jer je on privredni...
25.11.2020
[ 15:51 ]
Beolvasás folyamatban