Izbor iz sadržaja na srpskom
Mađarska: Više od 35 hiljada pokušaja ilegalnih prelazaka granice
Betűméret:             

Ove godine je do sada više od 35 300 migranata pokušalo ilegalno ući na teritoriju Mađarske, što je više nego dvostruko u odnosu na 2019. godinu – izjavio je danas u jutarnjoj emisiji aktuelnog kanala M1 premijerov glavni savetnik za unutrašnju bezbednost.

Đerđ Bakondi je rekao da je do sada uhapšeno 387 krijumčara ljudi, koji su pomagali ilegalnim migrantima da odu na zapad; to je više nego što je uhvaćeno tokom tri poslednje godine.

Pokušaji ilegalnih prelazaka granice stvara „ozbiljan pritisak“ na snage reda, konstantan je i politički pritisak još od 2015-e, ali je ove godine naročito pojačan.

Bakondi tvrdi da se vidi politička namera u pozadini toga da migranti permanentno stižu u Evropu, sa ciljem da se slome nacionalne države.

„Mađarska vlada čini sve da spreči namere koje su opasne po stanovnike, koje su oprečne volji naših ljudi, bilo da je reč o prihvatnim kvotama, otvaranju kanala za ulazak ili sprečavanju čuvanja granice“ – naglasio je glavni savetnik.

Đerđ Bakondi je u jutarnjoj emisiji Radija „Košut“ još upozorio na novu pojavu, a to je da stiže sve više ilegalnih migranata na Kanarska ostrva koja pripadaju Španiji, u odnosu na 2019-u čak deset puta više. Pošto se ne mogu zadržati na ostrvima, pre ili kasnije će početi njihov transport na kopno – rekao je.

Slična je situacija i u Italiji, a pokazuje „intenzivno povećanje“ i broj onih koji stižu tzv. balkanskom rutom.

Dvadeset osam ilegalaca u kamionu kod Čanadpalote

Jutros je u kamionu na graničnom prelazu na auto-putu kod Čanadpalote otkriveno 28 ilegalnih migranata – saopštio je portparol Glavne policijske kapetanije županije Čongrad-Čanad.

Šandor Deak je rekao da su prilikom zajedničkog pregleda turskog kamiona rumunski i mađarski graničari otkrili 28 osoba koje tvrde da su državljani Iraka, odnosno Sirije.

Protiv turskog šofera kamiona će u Rumuniji biti pokrenut postupak zbog krijumčarenja ljudi, a protiv migranata zbog pokušaja ilegalnog prelaska granice. (MTI)

Umesto istorijskog neprijateljstva, sada između Mađarske i Srbije vlada istorijsko prijateljstvo – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak, na najvećem ikada mitingu u Beogradu. Prema saopštenju ministarstva, Sijarto je na manifestaciji vladajuće Srpske napredne stranke govorio na srpskom...
27.05.2023
[ 7:03 ]
Mađarska je posvećena evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, sporost procesa proširenja može dovesti do nestabilnosti regiona, zato treba ubrzati proceduru – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak u Budimpešti. Ministar je na zajedničkoj pres konferenciji sa ministrom spoljne trgovine...
26.05.2023
[ 12:35 ]
Većina žrtava su Nemice, a polovina počinilaca nisu nemački državljani. Šokantno: 2022. godine je u Nemačkoj zabeležen rekordan broj grupnih seksualnih zločina. Žrtve su uglavnom bile Nemice. Prepuštene jednoj bezobzirnoj politici koja lokalno stanovništvo stavlja na poslednje mesto na listi prioriteta – piše u redakcijskom...
24.05.2023
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban