Izbor iz sadržaja na srpskom
Papa Franjo posetio mađarsku spisateljku koja je preživela holokaust Edit Bruk

Papa Franjo je lično posetio spisateljku mađarskog porekla Edit Bruk, koja je preživela holokaust, u njenom stanu u Rimu – saopštila je pres služba Vatikana u subotu.

Tokom jednočasovnog razgovora 89 godišnja spisateljka je poglavaru rimokatoličke crkve, koji je pet godina mlađi od nje, govorila o vremenu provedenom u koncentracionim logorima. Bilo je reči i o strahovima i nadama današnjice, odnosno o tome kako je važno sećati se prošlosti, i kakvu ulogu u tome imaju starije generacije.

Papu je u posetu pratio i glavni urednik vatikanskog dnevnika L´Osservatore Romano Andrea Monda. On je posle izjavio da je papinu pažnju privukao članak Edit Bruk koji je objavljen 27. januara, na dan sećanja. Posle toga je želeo lično da je upozna.

Papa Franjo se „izvinio Gospodu u ime čovečanstva“ – citirao je Monda njegove reči. Papa se zahvalio Editi Bruk što svojim svedočenjem ne dopušta da se zaborave patnje jevrejskog naroda koji je postao mučenik nacista.

Edit Bruk je rođena 1932-e u mestu Tisakarad u Mađarskoj. Njena porodica je deportovana. Prošla je više koncentracionih logora, bila je u Aušvicu, Dahauu i Bergen-Belzenu. Njeni roditelji nisu preživeli Dahau, tamo joj je umro i brat. Edit i njena sestra su preživele holokaust. Posle 1945-e je živela u Mađarskoj, Čehoslovačkoj i Izraelu. 1954-e se preselila u Italiju. Došla je u vezu sa najpoznatijim likovima italijanske književnosti, sprijateljila se sa Primom Levijem koji je takođe preživeo holokaust. Radila je i kao novinarka i rediteljka. Prevodila je dela mađarskih autora na italijanski, između ostalih Atilu Jožefa, Mikloša Radnotija i Đulu Ilješa.

Kada je papa odlazio iz doma Edit Bruk, u zaštitnoj maski, prolaznici su ga prepoznali, on ih je pozdravio, ali se brzo udaljio da se u ovim vremenima epidemije ne bi skupila veća masa. (MTI)

Ove godine je do sada uhvaćeno 13 900 osoba koje su ilegalno prešle granicu Mađarske iz pravca Srbije, Rumunije i Hrvatske, i pokrenut je postupak zbog krijumčarenja ljudi protiv 161 osobe – saopštio je premijerov glavni savetnik za unutrašnju bezbednost. Đerđ Bakondi je u emisiji info kanala M1 dodao: izuzetno je visok broj ilegalnih...
24.02.2021
[ 12:28 ]
Istaknuti vojvođanski operater je preminuo danas popodne u Novom Sadu, gde je bio na bolničkoj nezi zbog zaraze korona virusom – objavila je medijska kuća Panon RTV. Artur Hofman je rođen u Somboru 1954-e godine, studirao je na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu. Kao operater i reditelj učestvovao je u stvaranju brojnih filmova i...
23.02.2021
[ 18:22 ]
U bliskoj budućnosti može biti realizovan niz mađarskih investicija u Srbiji, naročito u Vojvodini– istakao je Ištvan Pastor u jutarnjem programu Subotičkog mađarskog radija. Vlada Mađarske će pružiti 50 miliona evra podrške onim mađarskih preduzećima koja će u Srbiji investirati više od 100 miliona evra. Predsednik Saveza...
23.02.2021
[ 18:04 ]
Beolvasás folyamatban