Izbor iz sadržaja na srpskom
Zrenjanin: Sećanje na nekadašnjeg biskupa mons. Lasla Hužvara

Prvi biskup zrenjaninske dijeceze mons. Laslo Hužvar bi danas napunio 90. godinu života, povodom njegovog rođendana je u zrenjaninskoj katedrali održana svečana misa.

Misu su pod vođstvom zrenjaninskog biskupa mons. dr Lasla Nemeta celebrirali crkveni dostojnici mons. Jene Tietze, mons. Robert Pašćik, mons. Laslo Đuriš i otac Elias Ohoiledwarin.

Propoved je održao mons. Laslo Đuriš, koji je istakao da je nekadašnji biskup 19 godina vodio brigu o vernicima u Banatu. Prethodno je bio sveštenik pri biskupiji u Subotici i vodio veoma plodne aktivnosti u oblasti štampe, uređujući časopis Hitélet, koji je bio omiljeni časopis Mađara katolika u celom Karparskom basenu, a i objavljivanje popularne Biblije u slikama je velikim delom njegova zasluga.

O našem bivšem biskupu, ocu Hužvaru slobodno možemo reći da je postao pravi Banaćanin – u srcu se sigurno nije odrekao svog porekla, ali je činio sve za nas. Sve je radio sa entuzijazmom: kao glavni dušebrižnik obilazio je zajednice vernika u biskupiji, i najmanje i udaljenije, i nas sveštenike je redovno okupljao na savetovanjima, svečanostima, trebalo je dopuniti neke stvari u administrativnim poslovima župa, pa i biskupije, a za njegovih 19 godina je bilo i dosta građevinskih radova, na primer, on je dao napraviti lepi pod u našoj katedrali. U rasejanju, selima je dao sagraditi deset novih, malih crkava, a na ostalima su izvođene manje ili veće popravke. Zbog svega toga smo mu mi, njegovi bivši vernici i sveštenici zahvalni – ostalo neka mu podari beskrajno dobri Bog. A mi, kada ulazimo u katedralu na glavni ulaz, zastanimo kod njegovog groba i pomolimo se za njega“ – rekao je u homiliji između ostalog mons. Laslo Đuriš.

Posle svečane mise je položeno cveće na grob nekadašnjeg biskupa u predvorju katedrale. Osim crkvenih dostojnika, bili su prisutni i predstavnici Mađarskog nacionalnog saveta i Viteškog reda „Sveti Đorđe“.

Otilija Konja-Kovač
Ove godine je do sada uhvaćeno 13 900 osoba koje su ilegalno prešle granicu Mađarske iz pravca Srbije, Rumunije i Hrvatske, i pokrenut je postupak zbog krijumčarenja ljudi protiv 161 osobe – saopštio je premijerov glavni savetnik za unutrašnju bezbednost. Đerđ Bakondi je u emisiji info kanala M1 dodao: izuzetno je visok broj ilegalnih...
24.02.2021
[ 12:28 ]
Istaknuti vojvođanski operater je preminuo danas popodne u Novom Sadu, gde je bio na bolničkoj nezi zbog zaraze korona virusom – objavila je medijska kuća Panon RTV. Artur Hofman je rođen u Somboru 1954-e godine, studirao je na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu. Kao operater i reditelj učestvovao je u stvaranju brojnih filmova i...
23.02.2021
[ 18:22 ]
U bliskoj budućnosti može biti realizovan niz mađarskih investicija u Srbiji, naročito u Vojvodini– istakao je Ištvan Pastor u jutarnjem programu Subotičkog mađarskog radija. Vlada Mađarske će pružiti 50 miliona evra podrške onim mađarskih preduzećima koja će u Srbiji investirati više od 100 miliona evra. Predsednik Saveza...
23.02.2021
[ 18:04 ]
Beolvasás folyamatban