Izbor iz sadržaja na srpskom
Evropska unija pozvala Kinu da obezbedi slobodu govora i štampe

Spoljnopolitička služba Evropske unije (EEAS) saopštila je da zabrinjava maltretiranje stranih novinara, kao i neopravdano ograničavanje njihovog rada u Kini, i pozvala Peking da obezbedi slobodu govora i štampe.

Služba EU je u petak saopštenjem reagovala na vest da se jedan od dopisnika britanskog javnog servisa BBC Džon Sadvort zbog pretnji kineskih vlasti preselio na Tajvan. Slučaj BBC-jevog dopisnika je samo poslednji u nizu, jer se predstavnici medija suočavaju sa pritiscima vlasti, prisluškivanjem, praćenjem, pretnjama da će pravno biti gonjeni, sprečavanjem svog rada,odnosno zastrašivanjem.

Inostrani dopisnici imaju važnu ulogu u prekograničnom protoku informacija, kao i u jačanju razumevanja između Evropske unije i Kine – stoji u saopštenju EEAS.

Evropska unija svugde u svetu podržava nezavisnost medija. U skladu sa međunarodnim pravilima ljudskih prava insistira na zaštiti slobode i raznovrsnosti medija, kao i slobode govora, uključujući i slobodan tok informacija – naglašava se u saopštenju. Služba EU poziva Kinu da izvršava svoje obaveze prema nacionalnom i međunarodnom pravu i obezbedi slobodu govora i štampe, kako to stoji i u ustavu zemlje i Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima.

BBC je u sredu saopštio da je jedan njihov dopisnik, Džon Sadvort, koji je izveštavao o postupcima kineskih vlasti prema ujgurskoj muslimanskoj manjini, zajedno sa porodicom napustio Peking. Sadvortova supruga, Ivon Marej je dopisnica irskog javnog servisa RTE.

Kina je ranije već kritikovala zapadne medije, među njima i BBC, zbog toga što njihovi dopisnici izveštavaju o položaju Ujgura u regionu Sinkjang. Prošlih godina je smanjen broj stranih dopisnika u Kini, nakon što je Peking proterao, između ostalih, dopisnike Njujork Tajmsa, Vašington Posta i Vol strit žurnala. Australijski mediji su prošle godine povukli sve svoje novinare iz Kine, bojeći se da će biti uhapšeni. (MTI)

Uspostavlja se zajednički mađarsko-kirgistanski razvojni fond sa ciljem da mađarska preduzeća mogu učestvovati u modernizaciji infrastrukture, finansija, poljoprivrede i zdravstva Kirgistana – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u četvrtak u Biškeku, na pres konferenciji posle zvaničnih...
8.04.2021
[ 11:34 ]
Mutant ili soj korona virusa nazvan P1 je prvi put zabeležen u Brazilu, pa se u javnosti spominje kao brazilski mutant. Stručnjaci su saglasi da je ovo do sada najopasnija varijanta korona virusa. Više međunarodno priznatih stručnjaka smatra da brazilski mutant trenutno znači najveću opasnost po svet. Amerikanac Erik Fejgl-Ding na primer...
7.04.2021
[ 18:33 ]
Vojvođanski nedeljnik na mađarskom jeziku Hét Nap slavi 75. rođendan. To je značajna dob, naročito za jedan manjinski list. Želimo mu da doživi i stotu, da i za 25 godina ima čitalaca, ako ne u štampanom obliku, ono baren na internetu. U slučaju slavljenika ove dobi, naravno prvo se pita za zdravlje, a u slučaju novina pitanje...
6.04.2021
[ 20:40 ]
Beolvasás folyamatban