Izbor iz sadržaja na srpskom
Papa Franjo na bdenju na Veliku subotu: Potreban je nov početak na „ruševinama“ pandemije

Uskrsno bdenje je u rimskoj Bazilici Svetog Petra održano u znaku mera protiv pandemije korona virusa. Papa Franjo je u homiliji rekao: poruka Uskrsa je da su potrebni nov početak, novi putevi i dostizanje granica.

Sinoćni obred je početo sat i po pre uobičajenog vremena, u skladu sa bdenjem u italijanskim crkvama, koje je zbog epidemioloških mera trebalo završiti pre deset sati uveče.

U Bazilici Svetog Petra je bilo prisutno samo oko dvesta osoba, uglavnom sveštenika. Toliko ljudi je moglo prisustvovati i križnom putu koji je u Veliki petak uveče održan na Trgu Svetog Petra.

Bdenje na Veliku subotu tradicionalno počinje u auli bazilike, sada je, međutim, papa stajao kog glavnog oltara. U potpuno zamračenoj bazilici je svetlo osvetljavalo samo njega.

Papa Franjo je posvetio vatru i upalio uskrsnu sveću, sa koje su prisutni upalili svoje sveće. Ogromnu baziliku su osvetljavali samo ti sitni plamenovi.

Papa je krenuo od glavnog prema tzv. Katedra oltaru i u međuvremenu su upaljena svetla bazilike. Oglasila su se i zvona koja su na tri dana zanemela, i ponovo „krenula“ iz Rima prema crkvama u svetu. U okviru ceremonije ovog puta nije bilo krštenja kao obično.

U svojoj homiliji, papa Franjo je kao poruku Uskrsa naveo potrebu za novim početkom, novim putevima i dostizanjem granica.

„Nov početak je uvek moguć, jer za novi život uvek ima mogućnosti, uprkos svim našim neuspesima, Bog ume stvoriti remek delo i od ruševina naših srca, kao što ume i od srušenih delova našeg čovečanstva stvoriti novu priču“ – rekao je papa. Naglasio je da uprkos „mračnim mesecima“ pandemije, ne smemo gubiti nadu.

Tražio je od vernika da u svom životu traže nove puteve, rekavši da vera ne može postati uspomena ili navika koja „nas doduše dodiruje, ali ne pokreće“.

Rekao je da se Isus ne može tretirati kao zastareli akter, izgubljeni nekadašnji prijatelj, jer „Isus živi, tu i sada, sa tobom je u situaciji koju upravo preživljavaš, u teškoćama koje te snalaze“.

Papa je na kraju govorio o Galileji, gde su se učenici povukli posle Isusove smrti. Starovekovni kraj je opisao kao granicu, periferiju današnjeg sveta i društva, gde žive odbačeni, slabi, siromašni, izgubljeni, klonuli, kao i u „kutovima naših gradova“.

„Niko nije poslednji, niko nije isključen“ – naglasio je papa, i pozvao na svakodnevnu ljubav bez ograda i predrasuda.

U nedelju pre podne će papa održati svečanu misu u Bazilici Svetog Petra, koju će Vatikan slično svim drugim obredima, prenositi putem interneta. U podne će održati govor i dati blagoslov Urbi et Orbi gradu Rimu i svetu. Centralna tema uskrsne poruke je tradicionalno mir, papa će nabrojati regione sveta gde vladaju konflikti, glad, društvene napetosti. Slično prošlogodišnjem Uskrsu i Božiću, govoriće i o epidemiološkoj situaciji. (MTI)

Uspostavlja se zajednički mađarsko-kirgistanski razvojni fond sa ciljem da mađarska preduzeća mogu učestvovati u modernizaciji infrastrukture, finansija, poljoprivrede i zdravstva Kirgistana – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u četvrtak u Biškeku, na pres konferenciji posle zvaničnih...
8.04.2021
[ 11:34 ]
Mutant ili soj korona virusa nazvan P1 je prvi put zabeležen u Brazilu, pa se u javnosti spominje kao brazilski mutant. Stručnjaci su saglasi da je ovo do sada najopasnija varijanta korona virusa. Više međunarodno priznatih stručnjaka smatra da brazilski mutant trenutno znači najveću opasnost po svet. Amerikanac Erik Fejgl-Ding na primer...
7.04.2021
[ 18:33 ]
Vojvođanski nedeljnik na mađarskom jeziku Hét Nap slavi 75. rođendan. To je značajna dob, naročito za jedan manjinski list. Želimo mu da doživi i stotu, da i za 25 godina ima čitalaca, ako ne u štampanom obliku, ono baren na internetu. U slučaju slavljenika ove dobi, naravno prvo se pita za zdravlje, a u slučaju novina pitanje...
6.04.2021
[ 20:40 ]
Beolvasás folyamatban