Izbor iz sadržaja na srpskom
Pandemija: Brazilski mutant korona virusa veoma opasan

Mutant ili soj korona virusa nazvan P1 je prvi put zabeležen u Brazilu, pa se u javnosti spominje kao brazilski mutant. Stručnjaci su saglasi da je ovo do sada najopasnija varijanta korona virusa.

Više međunarodno priznatih stručnjaka smatra da brazilski mutant trenutno znači najveću opasnost po svet. Amerikanac Erik Fejgl-Ding na primer kaže da bi svet trebao da se probudi. To je bio njegov komentar na vest da je u Brazilu proteklih dana dramatično porastao broj novozaraženih i smrtnih slučajeva.

Petog aprila je registrovano više od 4000 mrtvih, što se još ni u jednoj zemlji nije dogodilo. Stručnjaci smatraju da je za ovo kriv izričito mutant P1.

Za sada se ne zna mnogo o njemu, osim da se širi lakše od britanske varijante i da uzrokuje mnogo teži tok oboljenja. Zdravstveni sistem Brazila je toliko preopterećen da više nije u stanju da se brine o novim pacijentima, svejedno da li se radi o zarazi korona virusom ili nekoj drugoj bolesti. Sami brazilski lekari nisu sigurni da li je za veliki broj mrtvih kriv sam virus ili preopterećeni zdravstveni sistem, objavio je portal ripost.hu.

Dr Roberto Kraenkel, profesor Nacionalnog opservatorija Brazila je u intervjuu Vašington Postu mutant P1 nazvao atomskom bombom. Strahuje da će se situacija sledećih dana dodatno pogoršavati.

Uspostavlja se zajednički mađarsko-kirgistanski razvojni fond sa ciljem da mađarska preduzeća mogu učestvovati u modernizaciji infrastrukture, finansija, poljoprivrede i zdravstva Kirgistana – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u četvrtak u Biškeku, na pres konferenciji posle zvaničnih...
8.04.2021
[ 11:34 ]
Vojvođanski nedeljnik na mađarskom jeziku Hét Nap slavi 75. rođendan. To je značajna dob, naročito za jedan manjinski list. Želimo mu da doživi i stotu, da i za 25 godina ima čitalaca, ako ne u štampanom obliku, ono baren na internetu. U slučaju slavljenika ove dobi, naravno prvo se pita za zdravlje, a u slučaju novina pitanje...
6.04.2021
[ 20:40 ]
Između petka i nedelje su policajci i vojnici preduzeli mere protiv 385 osoba koje su pokušale ilegalno ući na teritoriju Mađarske – saopštila je Glavna policijska kapetanija. Prema policijskoj statistici su organi reda u petak zaustavili 139 stranaca, u subotu 108, a u nedelju 109, koji su se protivpravno nalazili na teritoriji zemlje....
5.04.2021
[ 8:41 ]
Beolvasás folyamatban