Izbor iz sadržaja na srpskom
Papa Franjo apelovao da se posle pandemije primeni finansijska politika koja će služiti opštem dobru

Umesto zaštite tržišnih interesa solidarnost i u finansijskoj politici – na to je pozvao papa Franjo učesnike prolećnog savetovanja Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u pismu koje je Vatikan objavio u četvrtak.

Papa Franjo je povodom zajedničkog prolećnog savetovanja dve međunarodne organizacije poslao poruku na engleskom i španskom jeziku. Predstavnici Svetske banke i MMF-a će do nedelje putem interneta usaglašavati stavove između ostalog i o merama za suzbijanje pandemije.

Poglavar rimokatoličke crkve je naglasio ozbiljnost situacije u svetu zbog pandemije novog korona virusa i izjavio da će u svetu posle pandemije biti potrebna finansijska politika koja „služi opštem dobru, u fokus stavlja slabe i marginalizovane, i na odgovarajući način brine o planeti koja je svima zajednički dom“.

Papa smatra da se posle globalne epidemije svet ne može vratiti uobičajenom „nejednakom i neodrživom“ ekonomskom i društvenom modelu, u kojem „sićušna manjina svetske populacije poseduje polovinu svetske privrede“.

Kao „recept“ predlaže da se javna sredstva koriste za opšte dobro. „Došlo je vreme spoznaje da tržišta, a naročito finansijska tržišta ne mogu slediti samostalne puteve, zakonima i propisima treba obezbediti da služe opštem dobru ostvarivanjem društvenih ciljeva, koji su posebno potrebni u sadašnjoj globalnoj zdravstvenoj krizi“ – stoji u papinoj poruci.

Pozvao je na solidarnost, pomoć zajednicama i pojedincima. Podsetio je da „niko ne može da se spašava sam (…) i ako želimo da iz ove situacije izađemo jednim boljim, humanijim, solidarnijim svetom, potrebne su nam nove i kreativne društvene, političke, ekonomske forme učešća, koje će odgovoriti vapaju siromašnih“.

Papa Franjo je pozvao stručnjake Svetske banke i MMF-a da slede kulturu ljudskih susreta. U znaku globalne solidarnosti, pozvao je na „značajno“ smanjenje dugova siromašnijih zemalja. Smatra da se to odnosi i na ekološke razlike između bogatijeg severa i siromašnijeg juga planete, što bi se moglo rešiti tako da bogatiji podrže ekološke investicije regiona u razvoju.

Papa je tražio solidarnost i na planu podele vakcina. Kao što je već i u uskršnjoj poruci apelovao da međunarodna zajednica obezbedi vakcine i za siromašnije slojeve društva i države. (MTI)

Mutant ili soj korona virusa nazvan P1 je prvi put zabeležen u Brazilu, pa se u javnosti spominje kao brazilski mutant. Stručnjaci su saglasi da je ovo do sada najopasnija varijanta korona virusa. Više međunarodno priznatih stručnjaka smatra da brazilski mutant trenutno znači najveću opasnost po svet. Amerikanac Erik Fejgl-Ding na primer...
7.04.2021
[ 18:33 ]
Vojvođanski nedeljnik na mađarskom jeziku Hét Nap slavi 75. rođendan. To je značajna dob, naročito za jedan manjinski list. Želimo mu da doživi i stotu, da i za 25 godina ima čitalaca, ako ne u štampanom obliku, ono baren na internetu. U slučaju slavljenika ove dobi, naravno prvo se pita za zdravlje, a u slučaju novina pitanje...
6.04.2021
[ 20:40 ]
Između petka i nedelje su policajci i vojnici preduzeli mere protiv 385 osoba koje su pokušale ilegalno ući na teritoriju Mađarske – saopštila je Glavna policijska kapetanija. Prema policijskoj statistici su organi reda u petak zaustavili 139 stranaca, u subotu 108, a u nedelju 109, koji su se protivpravno nalazili na teritoriji zemlje....
5.04.2021
[ 8:41 ]
Beolvasás folyamatban