Izbor iz sadržaja na srpskom
Dan mađarske poezije u Kanjiži i Horgošu

Povodom dana poezije su u Horgošu i Kanjiži organizovane ulične izložbe, deca, odnosno odrasli meštani su svoje omiljene pesme okačili na kanap.

I Kanjiža se pridružila inicijativi Postuj pesmu na ulicu!. Pesme su izložene ispred zgrade lokalne Cnesa OMI i Galerije „Tihamer Dobo“. U programu su učestvovali i učenici nižih razreda osnovne škole. Direktorka Obrazovno-kulturne ustanove „Cnesa“ u Kanjiži Erika Nadrljanski Tornai je izjavila da su predstavljene pesme skoro 100 mađarskih pesnika.

- Na tome smo radili proteklih nedelja sa stanovništvom i školama. Svako je mogao doneti svoju omiljenu pesmu od nekog mađarskog pesnika, uslov je bio da se ona prepiše rukom. Tako obeležavamo 11. april, dan mađarske poezije.

U Horgošu je sličan program organizovan na trgu ispred Doma kulture. Bibliotekarka lokalne biblioteke Hilda Horvat je izjavila da je velika radost za njih što se veliki broj mladih uključio u akciju.

- Došli su i učenici nižih razreda osnovne škole, neki sa celim odeljenjem, a stariji su došli sami. Pesme smo prvo stavili u foliju, pa smo ih okačili o kanap. Mladi su očigledno uživali u činjenici da su u centru sela mogli izložiti svoje omiljene pesme, rukom prepisane.

U ova dva mesta će izuzetna izložba moći da se vidi tokom celog vikenda.

Šarolta Korom
Važno je da Balkan postane integralnim delom Evrope prijemom, a ne samo preko Saveta Evrope – izjavio je poslanik mađarskog Fidesa u Evropskom parlamentu Laslo Tročanji u petak na onlajn manifestaciji Nacionalnog javnog univerziteta (NKE) povodom dana Evrope. Političar je u okviru razgovora pod naslovom „Dan Evrope 2021 – Kuda dalje...
7.05.2021
[ 12:41 ]
Ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske smatra da se taj proces može izbalansirati samo na jedan način. U Crnoj Gori je govorio o procesu evropske integracije Zapadnog Balkana. U interesu je i Mađarske i Evropske unije što skoriji prijem zemalja Zapadnog Balkana, nije prihvatljivo usporavanje procesa integracije u EU –...
6.05.2021
[ 17:10 ]
Zbog nedoumica oko epidemiološke situacije, slično prošloj godini, ni ove se neće održati muzički festival „Siget“. Organizatori su najavili: jedan od najvećih festivala u Evropi, koji je ujedno i najvažnija turistička manifestacija Mađarske, planira veliki kambek 2022-e. „Nažalost, vreme prolazi, morali smo doneti odluku o...
6.05.2021
[ 14:44 ]
Beolvasás folyamatban