Izbor iz sadržaja na srpskom
Papa Franjo pozvao na prekid sukoba u Jerusalimu
Betűméret:             

Vrhovni poglavar rimokatoličke crkve je u govoru u nedelju u podne pozvao na prekid sukoba u Jerusalimu i hitno „bratsko“ rešenje, nakon što je u tom gradu noćas u sukobima sa izraelskim snagama bezbednosti ranjeno oko devedeset Palestinaca.

Papa je rekao da sa „posebnom zabrinutošću“ posmatra dešavanja u Jerusalimu.

Dodao je da se moli za to da Jerusalim „umesto nasilja, bude mesto susreta i dom molitve i mira“.

„Pozivam sve strane da traže zajedničko rešenje za poštovanje multikonfesionalnog i multikulturalnog identiteta svetog grada, da bi pobedilo bratstvo. Nasilje rađa samo nasilje, dosta je bilo sukoba“ – rekao je papa.

Papa Franjo se pomolio za žrtve terorističkog napada koji se desio u subotu u avganistanskom Kabulu, među kojima je bilo devojčica iz jedne škole. Izrazio je zabrinutost i zbog sukoba i napetosti koja vlada u Kolumbiji.

Bila je ovo treća uzastopna nedelja kako je papa govor održao sa prozora koji gleda na Trg Svetog Petra, gde se okuplja sve više ljudi, nakon što je zbog pandemije trg mesecima bio prazan.

Papa će od srede ponovo lično držati uobičajene audicije, ali za sada umesto Trga Svetog Petra u jednom unutrašnjem dvorištu vatikanske palate. Vernici mogu prisustvovati audiciji u ograničenom broju, uz prethodnu rezervaciju, pošto se mora poštovati bezbedno rastojanje, a treba da nose i zaštitne maske. (MTI)

Umesto istorijskog neprijateljstva, sada između Mađarske i Srbije vlada istorijsko prijateljstvo – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak, na najvećem ikada mitingu u Beogradu. Prema saopštenju ministarstva, Sijarto je na manifestaciji vladajuće Srpske napredne stranke govorio na srpskom...
27.05.2023
[ 7:03 ]
Mađarska je posvećena evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, sporost procesa proširenja može dovesti do nestabilnosti regiona, zato treba ubrzati proceduru – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak u Budimpešti. Ministar je na zajedničkoj pres konferenciji sa ministrom spoljne trgovine...
26.05.2023
[ 12:35 ]
Većina žrtava su Nemice, a polovina počinilaca nisu nemački državljani. Šokantno: 2022. godine je u Nemačkoj zabeležen rekordan broj grupnih seksualnih zločina. Žrtve su uglavnom bile Nemice. Prepuštene jednoj bezobzirnoj politici koja lokalno stanovništvo stavlja na poslednje mesto na listi prioriteta – piše u redakcijskom...
24.05.2023
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban