Izbor iz sadržaja na srpskom
Orban: Zemlje Višegradske četvorke moraju biti među dobitnicima promena svetske privrede!
Betűméret:             

Mađarsko predsedništvo V4 će raditi na tome da zemlje članice u promenjenim odnosima budu među dobitnicima promena svetske privrede – izjavio je mađarski premijer Viktor Orban u sredu u Katovicama u Poljskoj.

Na pres konferenciji samita povodom završetka ciklusa poljskog predsedavanja Višegradskom četvorkom (V4: Češka, Poljska, Mađarska i Slovačka) Viktor Orban je izjavio: cilj mađarskog predsedavanja će biti ubrzano obnavljanje privrede četiri zemlje, za šta su potrebne investicije, a njih bude kada su niski porezi, zbog toga ne podržavaju međunarodne inicijative koje vode povećanju poreza. Važna je i infrastruktura, naročito u pravcu sever-jug postoji veliko zaostajanje – dodao je.

Premijer je kao dalji suštinski cilj spomenuo bezbednost, koja je usko povezana sa migracijom. Ne podržavaju obaveznu raspodelu migranata, a u trenutnoj zdravstvenoj situaciji migracija znači naročito veliki rizik – istakao je.

Osim toga insistiraju na evropskoj integraciji zemalja Zapadnog Balkana.

Viktor Orban je naglasio da je potrebna intelektualna obnova, zbog toga zemlje Višegradske četvorke svaka za sebe, ali i zajednički učestvuju u debati o budućnosti Evropske unije.

Smatra da će mađarsko predsedavanje biti uzbudljivo i nada se, i uspešno.

Viktor Orban je čestitao Poljskoj za ono što je uradila u protekloj godini i rekao da je zemlji na čelu V4 zapala najteža godina proteklih decenija. Saradnja između četiri zemlje će se, međutim, nastaviti, ni jedna neće ostati usamljena sa problemima – kako je rekao. Dodao je: sarađivali su u transportu svojih građana koji su se zatekli u inostranstvu, u raspodeli sredstava, pomagali su se međusobno, slali lekare i vakcine.

Posle pandemije korona virusa, svet se promenio, i ekonomski i politički. U Aziji je stvorena najveća zona slobodne trgovine i ostvaren je Breksit. I dalje je važno imati dobre odnose sa Velikom Britanijom, zaključio je.

Govorio je i važnim stvarima koje su se desila unutar V4. Da četiri zemlje čine jedan entitet, bile bi 17. najveća ekonomija na svetu, sa rastom duplo većim od EU, i državnim dugom koji bi iznosio 4 odsto državnog duga cele EU. Posle Nemačke, tu radi najviše ljudi u uniji – rekao je Orban. Dodao je: reč je o vrednim zemljama koje žele da rade.

Odgovarajući na pitanje, Orban je istakao: najvažnije je nadoknaditi zaostatak na planu infrastrukture. Za vreme hladnog rata su komunikacije građene u smeru Istok-Zapad, sa tim živimo i danas, ali bi za V4 od ključne važnosti bila izgradnja komunikacija između Severa i Juga. Pitanje je samo koliko mogu dobiti iz sredstava EU da bi ostvarili ove ciljeve.

Mađarski premijer je rekao da je važno i što Srednja Evropa predstavlja značajnu privrednu snagu unutar EU, pa se „ne može samo tako razgovarati sa njima“ kako se to u poslednje vreme ponekad dešava. Srednje Evropa ima takvu težinu u evropskoj privredi koja zahteva poštovanje – kako je rekao.

Viktor Orban je još dodao: ne prihvataju da druge članice EU govore Mađarskoj kako da vaspitava svoju decu, da kažu kako jednu srednjoevropsku zemlju treba prisiliti na kolena. Tome treba stati na kraj, zemlje Srednje Evrope su punopravne članice Evropske unije i postigle su ozbiljne rezultate, značajno doprinele tome da EU može održati korak sa drugim regionima, i zahtevaju poštovanje koje im sledi – naglasio je.

Mađarska predsedavanje V4 preuzima od Poljske 1. jula.

Umesto istorijskog neprijateljstva, sada između Mađarske i Srbije vlada istorijsko prijateljstvo – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak, na najvećem ikada mitingu u Beogradu. Prema saopštenju ministarstva, Sijarto je na manifestaciji vladajuće Srpske napredne stranke govorio na srpskom...
27.05.2023
[ 7:03 ]
Mađarska je posvećena evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, sporost procesa proširenja može dovesti do nestabilnosti regiona, zato treba ubrzati proceduru – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak u Budimpešti. Ministar je na zajedničkoj pres konferenciji sa ministrom spoljne trgovine...
26.05.2023
[ 12:35 ]
Većina žrtava su Nemice, a polovina počinilaca nisu nemački državljani. Šokantno: 2022. godine je u Nemačkoj zabeležen rekordan broj grupnih seksualnih zločina. Žrtve su uglavnom bile Nemice. Prepuštene jednoj bezobzirnoj politici koja lokalno stanovništvo stavlja na poslednje mesto na listi prioriteta – piše u redakcijskom...
24.05.2023
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban