Izbor iz sadržaja na srpskom
Evropska agencija za lekove: Raspoložive vakcine su efikasne protiv omikron varijante

Preliminarni podaci i dalje pokazuju da su raspoložive vakcine protiv novih tipova korona virusa efikasne i protiv omikron varijante, i u prevenciji teških oboljenja i potrebe za bolničkom negom – saopštila je Evropska agencija za lekove (EMA) u utorak.

Agencija Evropske unije za nadzor lekova sa sedištem u Amsterdamu je između ostalog objavila: studije pokazuju da je u slučaju omikron varijante efikasnost raspoloživih vakcina nešto manja i vremenom se smanjuje u odnosu na druge varijante virusa.

Istovremeno se ističe da je uprkos tome što je omikron varijanta zaraznija od drugih, mnogo je manja verovatnoća da pacijent koji se zarazi dospe na bolničko lečenje.

Studije pokazuju da vakcinacija i dalje pruža visoki nivo zaštite od teških simptoma bolesti, a najbolje su zaštićeni oni koji su primili i treću dozu.

U saopštenju EMA naglašava da raspoložive vakcine smanjuju rizik bolničkog lečenja ili čak smrti u slučaju trudnica, a da ne uzrokuju nikakve komplikacije, niti su štetne po dete. Sredstva protiv korona virusa koja se daju preko usta ili intravenozno su efikasna i protiv omikron varijante i mogu pomoći u ublažavanju simptoma bolesti.

EMA naglašava da je vakcinisanje i dalje najefikasnije sredstvo protiv širenja pandemije. Treba učiniti napore da se poveća broj vakcinisanih u svetu. Agencija pomno prati istraživanja i najsvežije podatke o efikasnosti vakcina protiv korona virusa – stoji u saopštenju. (MTI)

Zavod za zaštitu spomenika kulture je stavio pod prethodnu zaštitu tri verska objekta u Novom Sadu. Radi se o Franjevačkom samostanu, Baptističkom centru i Nazarenskom molitvenom domu. U Zavodu kažu da se radi o objektima čiji su vlasnici verske zajednice, a i one i objekti u kojem se nalaze vrednovani su kao nesporne...
13.05.2022
[ 9:50 ]
U organizaciji Rimokatoličke crkve u Srbiji, u Hotelu „Vojvodina“ u Zrenjaninu je održan simpozijum na temu šta uraditi sa crkvama koje se ne koriste. Zrenjaninski biskup dr Laslo Nemet je na skupu istakao da žele ukazati na ovaj problem koji treba rešiti, jer po selima ima više zapuštenih i ruševnih crkava koje se ne koriste. -...
12.05.2022
[ 21:28 ]
Žiri u sastavu Jožef J. Fekete, pisac i književni kritičar, dr Ištvan Šiling, lingvista i etnograf, Timea L. Moger, pesnikinja i predsednica žirija, na zasedanju 5. maja 2022. godine, doneli su jednoglasnu odluku da Književnu nagradu „Herceg Janoš“ Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“ u Somboru ove godine dobije kao priznanje za...
11.05.2022
[ 21:18 ]
Beolvasás folyamatban