Izbor iz sadržaja na srpskom
Zrenjanin: Simpozijum „Zastarele crkve - šta s njima“
Betűméret:             

U organizaciji Rimokatoličke crkve u Srbiji, u Hotelu „Vojvodina“ u Zrenjaninu je održan simpozijum na temu šta uraditi sa crkvama koje se ne koriste.

Zrenjaninski biskup dr Laslo Nemet je na skupu istakao da žele ukazati na ovaj problem koji treba rešiti, jer po selima ima više zapuštenih i ruševnih crkava koje se ne koriste.

- Današnja konferencija je prva u nizu. Treba da se upoznamo sa stanjem, da utvrdimo principe i nađemo konkretne mogućnosti i rešenja. Veoma mi je drago da se i politika polako „budi“ i obraća pažnju na ovo važno pitanje. Uz njenu pomoć ćemo sigurno naći dobra rešenja – izjavio je biskup.

Skup je posetio i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor. On smatra da je ovo izuzetno važna i aktuelna tema.

- U principu vidim tri moguća rešenja: s jedne strane u principu je moguće da kažemo da, pošto su ruševne, pošto prokišnjavaju, pošto im se deo zvonika urušio, onda ih treba srušiti i eventualno postaviti spomen tablu da su nekoć bile tu. Ja ovo iz civilizacijskih razloga i svakog drugog aspekta smatram neprihvatljivim, ovo je teoretska mogućnost, ali realno neizvodiva. Druga mogućnost je da sačekamo da se nešto dogodi, da neko to reši umesto nas. Mislim da to ne bi bilo odgovorno sa naše strane. Treća mogućnost je, koju ja trenutno smatram prioritetnom, da se ove građevine sačuvaju, dobiju nove sadržaje i funkciju u mesnoj zajednici, selu u kojem se nalaze – rekao je Ištvan Pastor.

Predsednik Mađarskog nacionalnog saveta Jene Hajnal je govorio o tome da je prilikom obnavljanja brojnih crkava glavni princip bio kako da položimo račune, jednom, svojim precima ako smo dozvolili da nam se crkve sruše. Ako ih i preuredimo, najvažnije je uvek održati uspomenu, nasleđe, sakralni karakter.

Na simpozijumu su održali predavanja: predstavnik Vatikana dr Karlos Alberto de Pinjo Moreira Azevedo, na temu Sveta stolica i pitanje zapuštenih crkava, teološkinja dr Antonia Klara Čisar, pod naslovom Značaj liturgijskog prostora u pastoraciji, otac dr Ivica Ivanković Radak je govorio o Zakonodavstvu koje propisuje Katolička crkva o zapustelim crkvama, otac dr Ivica Žižić je održao predavanje pod naslovom Uređenje sakralnih prostora – nova primena, a otac dr Tomas Švarc je govorio o Dobročiniteljima i obnovi zastarelih crkava.

Na kraju simpozijuma su učesnici posetili katoličku crkvu u Jaša Tomiću.

Otilija Konja-Kovač
Umesto istorijskog neprijateljstva, sada između Mađarske i Srbije vlada istorijsko prijateljstvo – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak, na najvećem ikada mitingu u Beogradu. Prema saopštenju ministarstva, Sijarto je na manifestaciji vladajuće Srpske napredne stranke govorio na srpskom...
27.05.2023
[ 7:03 ]
Mađarska je posvećena evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, sporost procesa proširenja može dovesti do nestabilnosti regiona, zato treba ubrzati proceduru – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak u Budimpešti. Ministar je na zajedničkoj pres konferenciji sa ministrom spoljne trgovine...
26.05.2023
[ 12:35 ]
Većina žrtava su Nemice, a polovina počinilaca nisu nemački državljani. Šokantno: 2022. godine je u Nemačkoj zabeležen rekordan broj grupnih seksualnih zločina. Žrtve su uglavnom bile Nemice. Prepuštene jednoj bezobzirnoj politici koja lokalno stanovništvo stavlja na poslednje mesto na listi prioriteta – piše u redakcijskom...
24.05.2023
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban