Izbor iz sadržaja na srpskom
Sijarto za Fox News: Bez alternative Mađarska velike količine gasa može kupiti jedino iz ruskih izvora
Betűméret:             

Ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto je u utorak bio gost emisije Marije Bartiromo na kanalu Fox News u Njujorku. Govorio je o tome da Mađarska trenutno zbog infrastrukturnih i geografskih okolnosti u Srednjoj Evropi, velike količine gasa može kupiti jedino iz ruskih izvora.

Ministra su prvo pitali o poseti Moskvi prošlog meseca, na šta je rekao da Mađarska nema morsku obalu, pa bez dalje izgradnje srednjoevropske infrastrukture trenutno može da se oslanja jedino na gasovode.

Primetio je da bi mogla postojati i druga mogućnost da su se naftne kompanije, američki ExxonMobil i austrijski OMV, odlučile za eksploataciju zemnog gasa iz Crnog mora, ali je taj projekat na kraju odbačen.

„Nažalost, ako mi u Srednjoj Evropi želimo kupiti velike količine gasa, onda je Rusija jedini izvor“ – rekao je Sijarto.

Podsetio je i da su se javili određeni tehnički i politički izazovi u transportu gasa na zapadu i severu Evrope, ali da Mađarska bez problema dobija gas preko cevovoda koji je od Turske, preko Bugarske i Srbije izgrađen pre dve godine.

Voditeljica Maria Bartiromo je potom pitala, ima li mađarska vlada plan B, obzirom da Rusija ucenjuje Evropu isporukom energenata. Sijarto je odgovorio: „to nije pitanje planova, snova ili iluzija, nego pitanje fizike i matematike“.

„Može se sanjati, ali ako u regionu ne postoje alternativne infrastrukturne mogućnosti, onda smo u nemogućoj poziciji“ – dodao je.

Sijarto je u vezi izbegličke krize i ekonomskih posledica govorio i o tome da je Mađarskoj kao zemlji u susedstvu Ukrajine u interesu mir, jer talas izbeglica, odnosno ekonomska i energetska kriza predstavljaju veliki izazov.

Sa tim u vezi je napomenuo da je Mađarska pod dvostrukim pritiskom, s jedne strane je prihvatila 870 hiljada izbeglica iz Ukrajine, dok je na južnoj granici do sada zaustavila 130 hiljada ilegalnih migranata, a njihov broj je veći nego što je bio cele prošle godine. (MTI)

Amatersko pozorište „Madách“ u Zrenjaninu ove godine slavi 70 godina od osnivanja. Tim povodom je jubilarna svečanost održana sinoć. Na svečanoj sednici je nastupio sa pesmom Jožef Balaž, a pratila ga je na klaviru Ema Konrad. Oboje su dugo godina bili članovi ansambla, a ovim nastupom su se oprostili od scene „Madách“-a i od...
2.12.2022
[ 20:51 ]
Destilat šljive koji sazreva u hrastovom buretu, šljivovica je u četvrtak upisana na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva UNESCO-a. Organizacija sa sedištem u Parizu je stavila na listu znanje tradicionalnog pripremanja šljivovice, kao i društvenu praksu, kulturu njene konzumacije, ne sam proizvod, jer...
1.12.2022
[ 16:47 ]
NATO je potvrdio politiku otvorenih vrata, ali je jasno da se vojnom savezu jedna zemlja može pridružiti samo ako to ne ugrožava, nego jača bezbednost sadašnjih članica – izjavio je prema saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u sredu u Bukureštu. Šef mađarske diplomatije je na pres konferenciji održanoj...
30.11.2022
[ 15:54 ]
Beolvasás folyamatban