Izbor iz sadržaja na srpskom
Agart: izložba radova Atile Černika u Bačkoj Topoli
Betűméret:             

Ovogodisnji dobitnik nagrade Pro Urbe opštine Bačka Topola, likovni umetnik, vizuelni poet, ilustrator, urednik Atila Černik je predstavljen retrospektivnom izložbom Agart koja je u četvrtak uveče otvorena u Muzeju opštine Bačka Topola. Izložbu čine ilustracije, instalacije i štamparska izdanja koja su izuzetna dela savremene likovne umetnosti. O umetnosti Atile Černika je prvi govorio pesnik Oto Fenjveši.

"Pre svega ga je interesovala avangarda i nije slučajno postao član Grupe Bosh+Bosh koju su osnovali Slavko Matković, Laslo Salma, i tada tek gimnazijalac Balint Sombati. Delo Atile Černika je cenjeno i u međunarodnim krugovima, može se naći u brojnim zbirkama… Atila Černik mi je bio nastavnik likovnog pola godine pre nego što se preselio u Novi Sad. Naučio sam od njega da treba biti otvoren za stvari koje se događaju u svetu, prihvatiti novo, odnosno da i sami treba na otkrivamo nove stvari. Ars poetika Atile Černika kao nastavnika je bila da treba stvarati što jednostavnije, ali iskreno, sledeći instinkte. I da opazimo da obavezno gradivo ne utiče na nas, tj. da uvek budemo kritični prema svetu” - rekao je između ostalog Fenjveši.

Kustosi izlozbe, Judit Arva, Adrijan Klajo, Hargita Vaštag Gažo i Ildiko Moric su uspeli predstaviti samo deo razgranatog stvaralaštva Atile Černika, sakupili su pre svega dela koja se mogu naći u njegovom rodnom gradu Bačkoj Topoli. Ali uspeli su ostvariti jednu sveobuhvatnu, sistematizovanu sliku o delu jednog od najpoznatijih savremenih umetnika - rekla je na otvaranju izložbe istoričarka umetnosti dr Olga Ninkov Kovačev.

Ona je govorila o životnom putu Atile Černika, koji se posle školovanja obreo i u Montrealu gde se upoznao sa avangardom. Bio je nastavnik, potom tehnički urednik, ilustrator u novosadskom Forumu.

Adrijan Klajo je govorio o tome da su tokom priprema izložbe pre svega sakupljali dela koja se mogu naći u Bačkoj Topoli, ali su i iz inostranstva posudili radove. Nisu sledili hronologiju, nego postavku slagali prema temama. Uprkos svemu, uspeli su predstaviti možda 10-20% životnog dela.

Otvaranju izložbe autor nije mogao prisustvovati iz zdravstvenih razloga, ali je u video poruci pozdravio prisutne.

Izložba će do 8. februara ostati u Muzeju opštine Bačka Topola, a posle toga keće na put po Vojvodini. Do tada će muzej organizovati brojne prateće manifestacije, između ostalog radionice i susrete sa decom, pošto je Atila Černik bio i ilustrator brojnih knjiga za decu.

Umesto istorijskog neprijateljstva, sada između Mađarske i Srbije vlada istorijsko prijateljstvo – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak, na najvećem ikada mitingu u Beogradu. Prema saopštenju ministarstva, Sijarto je na manifestaciji vladajuće Srpske napredne stranke govorio na srpskom...
27.05.2023
[ 7:03 ]
Mađarska je posvećena evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, sporost procesa proširenja može dovesti do nestabilnosti regiona, zato treba ubrzati proceduru – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak u Budimpešti. Ministar je na zajedničkoj pres konferenciji sa ministrom spoljne trgovine...
26.05.2023
[ 12:35 ]
Većina žrtava su Nemice, a polovina počinilaca nisu nemački državljani. Šokantno: 2022. godine je u Nemačkoj zabeležen rekordan broj grupnih seksualnih zločina. Žrtve su uglavnom bile Nemice. Prepuštene jednoj bezobzirnoj politici koja lokalno stanovništvo stavlja na poslednje mesto na listi prioriteta – piše u redakcijskom...
24.05.2023
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban