Izbor iz sadržaja na srpskom
Sijarto: Mir je jedino rešenje
Betűméret:             

Mir je jedino rešenje za probleme sa kojima se Evropa suočava zbog rata i sankcija – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u subotu u intervjuu američkom tv kanalu CNN.

Intervju je objavljen na Fejsbuku, u njemu je Sijarto rekao: sankcije treba da su štetnije za onog protiv koga se donose, a ne za donosioca.

Smatra žaljenja vrednim što je politika Evropske unije u tom pogledu promašaj, jer su sankcije uvedene protiv Rusije, štetnije i bolnije za Evropu nego za Rusku federaciju.

„Evropska privreda ide prema recesiji kakve dugo nije bilo, sigurno snabdevanje energentima je prošlost, inflacija raste, kao i cene goriva i hrane, režija je skočila, tako da je svakako potrebno rešenje, jer za ovaj rat nisu krivi građani Evrope, pa ih ne možemo prisiliti da oni plate cenu rata“ – rekao je šef mađarske diplomatije.

Peter Sijarto je odbacio optužbu da Mađarska radije podržava Rusiju.

„Moram odlučno da odbacim ovu optužbu, jer smo mi od početka oštro osudili ovaj rat, do sada nismo uložili veto ni protiv jednog paketa sankcija“ – podsetio je. Sve odluke EU su donete jednoglasno.

„Međutim, jasno smo stavili do znanja da nikako nećemo rizikovati snabdevanje zemlje energentima“ – naglasio je i dodao da je u Srednjoj Evropi snabdevanje energentima pitanje geografije i infrastrukture, i trenutno nije moguće obezbediti naftu i zemni gas bez Rusije.

Na pitanje šta bi Mađarska učinila da pomogne pozivanju Rusije na odgovornost zbog rata u Ukrajini, Sijarto je odgovorio da je do sada u Mađarsku pristiglo milion i po izbeglica iz Ukrajine, i oni su dobili svu potrebnu pomoć, uključujući posao, obrazovanje i zdravstvenu brigu.

Konkretno na pitanje je rekao da smatra kako je trebalo učiniti mnogo više napora u interesu uspostavljanja mira. „Jer ako mene pitate, šta bi bilo rešenje za sve probleme kojima se suočavamo zbog rata i sankcija, odgovor je jedna reč: mir“ – istakao je.

Teritorijalni integritet i suverenitet treba da budu osnova međunarodne politike i međunarodnog prava. „Jasno podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajinaca u zemlje, ali je mir neophodan“ – naglasio je.

Podsetio je da je Vlada Mađarske od početka rata zahtevala prekid vatre i početak mirovnih pregovora. Čak je ponudila da bude domaćin stranama u pregovorima.

Rekao je i da bi sada Njujork, generalna skupština Ujedinjenih nacija, mogli biti idealno mesto za pregovore, i tako bi se mogla sprečiti patnja više stotina hiljada ljudi.

Odgovarajući na jedno drugo pitanje, Sijarto je rekao: za Vladu Mađarske je loša vest svaka vest koja vodi u dalju eskalaciju rata.

„Zato govorimo da smo već u dvadeset petom času, pa moramo konačno rešiti ovu krizu“ – rekao je Peter Sijarto, i naglasio da osuđuju svakog kog preti nuklearnim ratom, to uopšte nije sporno. (MTI)

Umesto istorijskog neprijateljstva, sada između Mađarske i Srbije vlada istorijsko prijateljstvo – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak, na najvećem ikada mitingu u Beogradu. Prema saopštenju ministarstva, Sijarto je na manifestaciji vladajuće Srpske napredne stranke govorio na srpskom...
27.05.2023
[ 7:03 ]
Mađarska je posvećena evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, sporost procesa proširenja može dovesti do nestabilnosti regiona, zato treba ubrzati proceduru – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak u Budimpešti. Ministar je na zajedničkoj pres konferenciji sa ministrom spoljne trgovine...
26.05.2023
[ 12:35 ]
Većina žrtava su Nemice, a polovina počinilaca nisu nemački državljani. Šokantno: 2022. godine je u Nemačkoj zabeležen rekordan broj grupnih seksualnih zločina. Žrtve su uglavnom bile Nemice. Prepuštene jednoj bezobzirnoj politici koja lokalno stanovništvo stavlja na poslednje mesto na listi prioriteta – piše u redakcijskom...
24.05.2023
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban