Izbor iz sadržaja na srpskom
Srpski kompozitor pobedio na Svetskom takmičenju „Bartok“ Muzičke akademije u Budimpešti
Betűméret:             

Na gala večeri Svetskog takmičenja „Bartok“ za kompozitore 2022. godine je prva nagrada uručena 24-godišnjem Veljku Nenadiću; njegovo delo će biti uvršteno i u kompozicije za izbor takmičenja za violiniste sledeće godine – saopštila je u subotu uveče Muzička akademija u Budimpešti.

Gala veče je održano pred publikom i prenošeno uživo onlajn, iz sale „Šolti“ Muzičke akademije u subotu uveče. Ove godine su mogli konkurisati kompozitori sa delima za violinu i klavir. Koliko je ovo cenjen konkurs, pokazuje podatak da su iz 31 zemlje sveta – od Amerike, preko Evrope i Azije do Australije -, konkurisala 96 kompozitora sa 98 dela.

Na svečanom koncertu su osim tri kompozicije Bele Bartoka izvedena i pobednička dela. Nastupili su violinisti Agneš Langer i Barnabaš Kelemen, kao i pijanista Jožef Balog.

Međunarodni žiri je prvu nagradu, za koju sleduje i 5000 evra, dodelio Srbinu Veljku Nenadiću, rođenom 1998-e, za Dva stava - Impromptu i Perpetuum Mobile.

Drugu nagradu je dobio Tomas Kornel, rođen 1986-e u SAD, za kompoziciju Fun-tasto: Reflexio i Životna radost. Njima dvojici je partner takmičenja UMP Editio Musica Budapest dodelio i specijalnu nagradu: štampaće note njihove kompozicije, a sledeće godine će biti uvrštene među dela za izbor na takmičenju violinista.

Treća nagrada je pripala Francuzu Žilu Matonu, rođenom 1988-e, za delo Homage to Bartók.

Žiri je dodelio i pohvale Indonežaninu Alfianu Emiru Aditiju, Rusu Ivanu Naborščikovu, kao i Rusu Eduardu Kiprskiju.

Rektorka Muzičke akademije Andrea Vig je istakla da je Takmičenje „Bartok“ pokrenulo proces u savremenoj klasičnoj muzici: mladi kompozitori crpe inspiraciju iz narodne muzike, kao što je radio Bela Bartok: jedinstven spoj narodne i klasične muzike se pojavljuje kod kompozitora sve više nacija, to se videlo i na ovom takmičenju.

Andrea Vig se zahvalila mađarskoj državi na podršci u organizaciji i naglasila da je ovo takmičenje za svega šest godina izraslo u jedno od najprestižnijih na svetskoj sceni.

Predsednik žirija je bio američki kompozitor, dobitnik Oskara, Džon Koriljano. On je poručio da mu je bila čast što je zamoljen da bude predsednik žirija. „Bartokova uloga je neprocenjiva za klasičnu muziku. Njegova muzika obuhvata generacije, pa nije slučajno što su svi finalisti takmičenja inspiraciju našli u njegovom delu“ – napisao je između ostalog Koriljano. Smatra da su svi izabrani mladi kompozitori izuzetno talentovani, zato je bilo još teže izabrati tri pobednika. (MTI)

Umesto istorijskog neprijateljstva, sada između Mađarske i Srbije vlada istorijsko prijateljstvo – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak, na najvećem ikada mitingu u Beogradu. Prema saopštenju ministarstva, Sijarto je na manifestaciji vladajuće Srpske napredne stranke govorio na srpskom...
27.05.2023
[ 7:03 ]
Mađarska je posvećena evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, sporost procesa proširenja može dovesti do nestabilnosti regiona, zato treba ubrzati proceduru – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak u Budimpešti. Ministar je na zajedničkoj pres konferenciji sa ministrom spoljne trgovine...
26.05.2023
[ 12:35 ]
Većina žrtava su Nemice, a polovina počinilaca nisu nemački državljani. Šokantno: 2022. godine je u Nemačkoj zabeležen rekordan broj grupnih seksualnih zločina. Žrtve su uglavnom bile Nemice. Prepuštene jednoj bezobzirnoj politici koja lokalno stanovništvo stavlja na poslednje mesto na listi prioriteta – piše u redakcijskom...
24.05.2023
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban