Izbor iz sadržaja na srpskom
Srpska šljivovica upisana na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa UNESCO-a
Betűméret:             

Destilat šljive koji sazreva u hrastovom buretu, šljivovica je u četvrtak upisana na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva UNESCO-a.

Organizacija sa sedištem u Parizu je stavila na listu znanje tradicionalnog pripremanja šljivovice, kao i društvenu praksu, kulturu njene konzumacije, ne sam proizvod, jer UNESCO priznaje tradicije koje treba sačuvati.

Ministarstvo kulture Srbije je 2021. godine nominovalo šljivovicu za Reprezentativnu listu UNESCO-a. Time što su upisani na listu nasleđa čovečanstva, pojedini proizvodi postaju „vidljiviji“, kao i tradicije, običaji vezani za njih, u ovom slučaju za šljivu, njeno gajenje, tradicionalni način pripreme, destilaciju, skladištenje, pa i običaje konzumacije.

Šljivovica je poznato piće celog regiona, ne samo Srbije, ali se u Srbiji smatra i nacionalnim pićem, zbog karakteristične žute boje koju dobija tokom ležanja u hrastovom buretu, a to je razlikuje od rakija drugih zemalja. Šljivovica je prisutna u svakom domaćinstvu, u svečanim prilikama, za slavlje, krštenje, svadbu, sahrane je neizostavna, a mnogi smatraju i da leči temperaturu i prehladu.

U Srbiji se od otprilike 70 posto šljive (oko 400-500 hiljada toni) priprema rakija. Postoji blaža varijanta, destilat od 5-10 posto, koji se zove šumadijski čaj. Nema nikakve veze sa čajem, pije se zimi topao, sa šećerom, slično kuvanom vinu. Pravi se i jači destilat, koji zavisno od regiona sadrži 40 do 70 posto alkohola.

Na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa UNESCO-a se godišnje upiše oko sto novih kandidata, posle dugog proveravanja. Prvo treba da se upišu na listu nacionalnog nasleđa, potom vlada dotične zemlje predaje kandidaturu nadležnoj komisiji UNESCO-a.

Reprezentativna lista nematerijalnog kulturnog nasleđa sadrži oko 600 tradicija iz 130 zemalja. Iz Srbije su to i porodična slava, kolo, pevanje uz tradicionalni srpski instrument, gusle, kao i Zlakusko lončarstvo. (MTI)

Umesto istorijskog neprijateljstva, sada između Mađarske i Srbije vlada istorijsko prijateljstvo – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak, na najvećem ikada mitingu u Beogradu. Prema saopštenju ministarstva, Sijarto je na manifestaciji vladajuće Srpske napredne stranke govorio na srpskom...
27.05.2023
[ 7:03 ]
Mađarska je posvećena evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, sporost procesa proširenja može dovesti do nestabilnosti regiona, zato treba ubrzati proceduru – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak u Budimpešti. Ministar je na zajedničkoj pres konferenciji sa ministrom spoljne trgovine...
26.05.2023
[ 12:35 ]
Većina žrtava su Nemice, a polovina počinilaca nisu nemački državljani. Šokantno: 2022. godine je u Nemačkoj zabeležen rekordan broj grupnih seksualnih zločina. Žrtve su uglavnom bile Nemice. Prepuštene jednoj bezobzirnoj politici koja lokalno stanovništvo stavlja na poslednje mesto na listi prioriteta – piše u redakcijskom...
24.05.2023
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban