Izbor iz sadržaja na srpskom
Vatikan: Upaljena svetla na jelci i jaslama na Trgu Svetog Petra
Betűméret:             

U okviru adventskog obreda, na Trgu Svetog Petra u Vatikanu su u subotu uveče upaljena svetla na jelci koja je stigla iz italijanske pokrajine Abruco, kao i na jaslama, poklonu pokrajine Furlanija-Julijska krajina.

Zbog nevremena je svečanost predaje poklona sa delegacijama dva regiona održana u sali za audicije. Do trenutka paljenja svetla je, međutim, kiša prestala, i na trgu se okupilo mnogo vernika, pre svega Rimljana, ali i stranaca. Jelka i jasle su u skladu sa tradicijom postavljene na centru trga, pored rimskog obeliska.

Jelka iz Apenina je stara 62 godine i visoka 26 metara. Prema običaju je okićena zlatim i srebrnim kuglama, bojama Države Vatikan. Manje ukrase su napravili učenici škola, štićenici staračkih domova i psiholoških institucija pokrajine Abruco. Svetla su LED sijalice koje štede energiju.

Božićna jelka na Trg Svetog Petra svake godine stiže iz druge italijanske regije ili evropske zemlje. Ove godine je u pratnji velike jelke stiglo i 40 manjih, koje su razmeštene u Bazilici i drugim mestima Vatikana.

Jasle su iz mestašca Sutrio, pored Udina. To je tradicionalna predstava Vitlejema, likovi su od kedrovine, ručno rađeni i osim prizora Isusovog rođenja, predstavljaju tipične svakodnevne ljude regiona: pastire, stolare, tkalje, ulične prodavce koji svoju robu nose na leđima. Lik malog Isusa će u jasle biti postavljen 24. decembra uveče.

Jelka i jasle će ostati na trgu do 8. januara.

Papa Franjo je na prijemu delegacija pokrajina donatora izjavio: jelka i jasle i dan danas opčinjuju i staro i mlado. Osvetljena jelka stoji kao putokaz u mraku, u senci našeg života punoj grehova, strahova, boli, i kao što su jelkama potrebni koreni, potrebni su i ljudima, jer „može opstati samo onaj ko pusti korenje u dobroj, plodnoj zemlji, on će rasti, sazrevati, moći će prkositi olujama i postati smernica za druge. Bez korenja to nije moguće, ako nema snažnih osnova, sve je nesigurno: zato je potrebno sačuvati korenje u životu i u veri“ – rekao je papa.

Jasle su pravo bogatstvo Božića, rekao je još i podsetio da je Isusovo rođenje bilo „jednostavno i porodično“, predstavljalo potpuno drugo od potrošačkog Božića u današnjem užurbanom svetu. (MTI)

Umesto istorijskog neprijateljstva, sada između Mađarske i Srbije vlada istorijsko prijateljstvo – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak, na najvećem ikada mitingu u Beogradu. Prema saopštenju ministarstva, Sijarto je na manifestaciji vladajuće Srpske napredne stranke govorio na srpskom...
27.05.2023
[ 7:03 ]
Mađarska je posvećena evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, sporost procesa proširenja može dovesti do nestabilnosti regiona, zato treba ubrzati proceduru – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak u Budimpešti. Ministar je na zajedničkoj pres konferenciji sa ministrom spoljne trgovine...
26.05.2023
[ 12:35 ]
Većina žrtava su Nemice, a polovina počinilaca nisu nemački državljani. Šokantno: 2022. godine je u Nemačkoj zabeležen rekordan broj grupnih seksualnih zločina. Žrtve su uglavnom bile Nemice. Prepuštene jednoj bezobzirnoj politici koja lokalno stanovništvo stavlja na poslednje mesto na listi prioriteta – piše u redakcijskom...
24.05.2023
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban