Tudomány
A csecsemőgyilkosság általános volt a Római Birodalomban
A csecsemőgyilkosság általános volt a Római Birodalomban, ahogy az ókori világ többi részén is - állítja a brit örökségvédelmi szervezet, az English Heritage két szakembere, akiknek tanulmánya a Journal of Archaeological Science című régészeti szaklapban lát napvilágot.
A Buckinghamshire grófságban lévő római villát, amely a Kr.u. I-IV. században volt lakott, kilencven évvel ezelőtt, 1921-ben tárták fel. Az ásatások során előkerült műtárgyak, edények, valamint csontok több mint háromszáz dobozt töltöttek meg.
Előkerültek 97 csecsemő földi maradványai is, a csontvázakat hol a villa falainál földelték el, hol az udvaron ásták el. Ez a legnagyobb ilyen jellegű temetkezés a római kori Britannia területéről - olvasható a Discovery News (http://news.discovery.com) hírei között.
A kilencven évvel ezelőtti feltárások során, noha a régészek nem szenteltek túl sok figyelmet a csontmaradványoknak, részletesen dokumentálták, hogy hol leltek a csecsemők földi maradványaira, feltételezve, hogy azokat "titokban" temethették el.
Mivel a csontvázakon csak elvétve találtak betegségre utaló elváltozásokat, Simon Mays antropológus és Jill Eyers régész indirekt módon vizsgálta, hogy valóban csecsemőgyilkosságról van-e szó. Természetes okok miatt elhunyt gyermekek különböző korúak, csecsemőgyilkosságnál viszont általában a születést követően végeznek a nem kívánt kicsikkel.
A kutatók méréseket végeztek a római kori villában előkerült csontokon, ezek eredményeit pedig összehasonlították két más helyszínen - az izraeli Askelonban, valamint Wharram Percy középkori angol falu temetőjében feltárt gyermekek földi maradványaival.
Mint kiderült, Wharram Percy temetőjében nyugvó gyerekek különböző életkorban távoztak az élők sorából. Egészen más kép rajzolódott ki Askelonban, amely egykoron a Római Birodalom része volt. Itt majd 100 olyan kihordott újszülött csontvázára bukkantak, akik születésük után hunytak el, vélhetően megfojtották őket, tetemeiket pedig a bordély alatt futó kanálisba dobták. Annak ellenére, hogy a Buckinghamshire grófságbeli villa lakói eltemették a csecsemőket, azok ugyanolyan idősen hunytak el, mint az "askeloniak".
"A leletek újabb adalékkal szolgálnak annak bizonyítására, hogy a csecsemőgyilkosság a Római Birodalom egész területén előfordult" - fogalmazott Simon Mays, hozzátéve, hogy a családtervezés e vérfagyasztó gyakorlatát inkább megtűrték, mintsem elfogadták, bár biztosan persze nem lehet tudni. (MTI)
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Mars egész felszínét körbefotózta a kínai Tienven-1 űrszonda és a Csu-Zsung marsjáró tavaly május óta - közölte a kínai űrhivatal szerdán. A Tienven-1 2020-ban indult útnak és tavaly májusban érkezett meg a vörös bolygóhoz. A magával vitt Csu-Zsung marsjáró május 15-én szállt le az Utopia Planitián, a...
2022. JÚNIUS 30.
[ 10:59 ]
A ritka együttállás június 17-e és 28-a között volt látható. Majzik Lionel fényképén a Mars és a Szaturnusz is látszik. Sok megfigyelőt vonzott az a különleges együttállás, amit „bolygóvonatként” kezdtek emlegetni a csillagászok. Néhány napon át – június 17-e és 28-a között – ugyanis a Naprendszer összes...
2022. JÚNIUS 28.
[ 11:00 ]
Az eddigi legátfogóbb tanulmányt tették közzé 11 tehetős ország politikusainak és lakóinak halálozási különbségeiről. Egy új tanulmány szerint a politikusok tovább élnek, mint a többi ember – olvashatjuk az Oxfordi Egyetem hírei között, amelyet az index.hu szúrt ki. Tizenegy ország és több mint 57 500 politikus...
2022. JÚNIUS 24.
[ 17:53 ]
Beolvasás folyamatban