Tudomány
Kiszámították a londoni Stegosaurus-csontváz testtömegét
Betűméret:             

Egy kutatócsoport felderítette a világ legteljesebb Stegosaurusának testtömegét, mely arról árulkodik, a fiatal egyed akkora lehetett, mint egy kisebbfajta rinocérosz.

A Stegosaurus az egyik legkönnyebben felismerhető dinoszaurusz a gerincoszlopát övező hegyes, csontos lemezek révén.

A Londoni Természettudományi Múzeum nemrégiben tett szert egy 80 százalékban ép maradványra, amelynek alapján kiszámította, hogy életében az állat mintegy 1,6 tonnát nyomhatott. Körülbelül akkora volt tehát, mint egy kisebbfajta rinocérosz. A Sophie névre keresztelt csontváz egyébként csupán hat- vagy hétéves lehetett halála pillanatában. Ha megérte volna a felnőttkort, testtömege figyelemre méltóan megnőtt volna.

Egy állat testtömegének feltérképezése kulcsfontosságú más információk megismeréséhez. Charlotte Brassey, a múzeum paleontológusa és a Biology Letters folyóiratban megjelent vizsgálat vezetője elmondta, ha szeretnénk kideríteni, milyen gyorsan tud futni egy adott állat, ismernünk kell testtömegét; ha anyagcseréjét is szemügyre vennénk, ahhoz szintén szükségünk van a tömegadatokra. Elmondása szerint most azt tervezik, hogy izmokkal látják el számítógépes modelljüket, ezáltal némi fogalmat alkothatnak majd a mozgásáról is.

A 150 millió éves Stegosaurus stenops 2013-ban került a londoni gyűjteménybe, és 2014 decemberében a híres múzeum egyik főbejáratánál állították ki. Ezt megelőzően beszkennelték mind a 360 csontot, ami létfontosságú volt testtömegének meghatározásához.

Hagyományos módon a kutatók a combcsont és a felkarcsont kerülete alapján becsülik meg egy állat testtömegét. A modern fajoknál ez a kapcsolat jól megalapozott, és különösen hasznos a kihalt állatoknál, amikor csak néhány csont marad fenn.

Brassey ismertetése szerint Sophie kivételes, hiszen szinte teljesen ép. Hozzátette, tavaly digitalizálták egész csontvázát, és 3D-s modelleket készítettek belőle. Ezeket importálják egy, a mérnökök által is használt CAD-rendszerbe (Computer Aided Design), majd nagyon egyszerű formákkal borítják be körvonalait, ilyen módon próbálják meg felmérni testtömegét.

Mindennek során olyan becsült értékre jutnak, amely jól megfér a hagyományos módszer eredményével, figyelembe véve Sophie viszonylag fiatal korát. A washingtoni Smitshonian Múzeum rendelkezik egy kifejlett egyed maradványaival, amelynek testsúlya meghaladja a három tonnát.

A múzeum csapata tovább vizsgálja Sophie-t, felfedezéseit az elkövetkező években teszi majd közzé. Az egyik kulcskérdés természetesen a csontos lemezek funkcióját érinti, amelyek egy kivételével mind megőrződtek Sophie-nál. Egyes kutatók azt gyanítják, talán hasznos védelmi rendszert képeztek, míg mások szerint egyfajta radiátorként funkcionáltak, meggátolták, hogy az állat teste túlhevüljön. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Jóváhagyták az amerikai egészségügyi hatóságok egy olyan immunterápiás gyógyszernek a használatát, amelyről bebizonyosodott, hogy képes késleltetni az 1-es típusú cukorbetegség kialakulását - írta honlapján pénteken a BBC. Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhatóság (FDA) csütörtökön adta meg a hivatalos...
2022. NOVEMBER 18.
[ 12:18 ]
Ismét közzétették a legtöbbet idézett kutatók listáját, amelyre idén négy magyar tudós is felkerült. Mint a Semmelweis Egyetem csütörtöki közleményében olvasható, a listán szerepel az egyetem két professzora is: Ferdinandy Péter, tudományos és innovációs rektorhelyettes, a Farmakológiai és Farmakoterápiás...
2022. NOVEMBER 17.
[ 12:00 ]
A Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia 2022. évi Kristálygömb Díját a kuratórium (Kastori Rudolf akadémikus, dr. Gábrity Molnár Irén és dr. Csányi Erzsébet) egyhangúlag dr. Vastag Ernának ítélte oda a biotechnikai tudományok, a növényélettan, növényanatómia, az abiotikus és biotikus stressztényezők, a...
2022. NOVEMBER 11.
[ 22:26 ]
Beolvasás folyamatban