Tudomány
Kiszámították a londoni Stegosaurus-csontváz testtömegét

Egy kutatócsoport felderítette a világ legteljesebb Stegosaurusának testtömegét, mely arról árulkodik, a fiatal egyed akkora lehetett, mint egy kisebbfajta rinocérosz.

A Stegosaurus az egyik legkönnyebben felismerhető dinoszaurusz a gerincoszlopát övező hegyes, csontos lemezek révén.

A Londoni Természettudományi Múzeum nemrégiben tett szert egy 80 százalékban ép maradványra, amelynek alapján kiszámította, hogy életében az állat mintegy 1,6 tonnát nyomhatott. Körülbelül akkora volt tehát, mint egy kisebbfajta rinocérosz. A Sophie névre keresztelt csontváz egyébként csupán hat- vagy hétéves lehetett halála pillanatában. Ha megérte volna a felnőttkort, testtömege figyelemre méltóan megnőtt volna.

Egy állat testtömegének feltérképezése kulcsfontosságú más információk megismeréséhez. Charlotte Brassey, a múzeum paleontológusa és a Biology Letters folyóiratban megjelent vizsgálat vezetője elmondta, ha szeretnénk kideríteni, milyen gyorsan tud futni egy adott állat, ismernünk kell testtömegét; ha anyagcseréjét is szemügyre vennénk, ahhoz szintén szükségünk van a tömegadatokra. Elmondása szerint most azt tervezik, hogy izmokkal látják el számítógépes modelljüket, ezáltal némi fogalmat alkothatnak majd a mozgásáról is.

A 150 millió éves Stegosaurus stenops 2013-ban került a londoni gyűjteménybe, és 2014 decemberében a híres múzeum egyik főbejáratánál állították ki. Ezt megelőzően beszkennelték mind a 360 csontot, ami létfontosságú volt testtömegének meghatározásához.

Hagyományos módon a kutatók a combcsont és a felkarcsont kerülete alapján becsülik meg egy állat testtömegét. A modern fajoknál ez a kapcsolat jól megalapozott, és különösen hasznos a kihalt állatoknál, amikor csak néhány csont marad fenn.

Brassey ismertetése szerint Sophie kivételes, hiszen szinte teljesen ép. Hozzátette, tavaly digitalizálták egész csontvázát, és 3D-s modelleket készítettek belőle. Ezeket importálják egy, a mérnökök által is használt CAD-rendszerbe (Computer Aided Design), majd nagyon egyszerű formákkal borítják be körvonalait, ilyen módon próbálják meg felmérni testtömegét.

Mindennek során olyan becsült értékre jutnak, amely jól megfér a hagyományos módszer eredményével, figyelembe véve Sophie viszonylag fiatal korát. A washingtoni Smitshonian Múzeum rendelkezik egy kifejlett egyed maradványaival, amelynek testsúlya meghaladja a három tonnát.

A múzeum csapata tovább vizsgálja Sophie-t, felfedezéseit az elkövetkező években teszi majd közzé. Az egyik kulcskérdés természetesen a csontos lemezek funkcióját érinti, amelyek egy kivételével mind megőrződtek Sophie-nál. Egyes kutatók azt gyanítják, talán hasznos védelmi rendszert képeztek, míg mások szerint egyfajta radiátorként funkcionáltak, meggátolták, hogy az állat teste túlhevüljön. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Decemberben a Jupiter és a Szaturnusz olyan mértékben fogja megközelíteni egymást, hogy ha valaki egy kicsit rövidlátó, szabad szemmel egy nagy fényes csillagnak fogja látni az égitesteket. Ilyen együttállás nem volt a 18. század óta és hasonló csillagászati jelenség legközelebb csak 2080-ban lesz - mondta el az MTI-nek...
2020. NOVEMBER 27.
[ 16:28 ]
A Bezerédj Alapítvány kuratóriuma a 2020. évi a Bezerédj díjat dr. Ligeti Dávidnak, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár tudományos főmunkatársának ítélte oda. Ligeti Dávid korosztályának egyik legtehetségesebb historikusaként az Osztrák–Magyar Monarchia, illetve az első világháború had- és...
2020. NOVEMBER 26.
[ 18:31 ]
A sepsiszentgyörgyi Proel Biotech cég piacra dobott egy kórházaknak és diagnosztikai központoknak szánt tesztet, amely alkalmas a SARS-CoV-2 vírusfertőzés ellen termelt, IgG típusú antitestek kimutatására - közölte az MTI-hez eljuttatott közleményében a társaság. A teszt a diagnosztikai és kutatólaboratóriumokban jól...
2020. NOVEMBER 26.
[ 15:58 ]
Beolvasás folyamatban