Tudomány
Tudomány Klub nyílt Magyarkanizsán
Betűméret:             

A belgrádi Tudománynépszerűsítő Központ (Centar za promociju nauke - CPN) Leskovac, Čačak, Niš, Užice, Knjaževac, Kragujevac, Smederevo, Kruševac, Nagykikinda és Szabács (Šabac) után Magyarkanizsán is megnyitotta a Tudomány Klubot, amelynek a Regionális Szakmai Pedagógus- továbbképző Központ (RSZPTK) biztosított méltó helyet.

A Tudomány Klubok megnyitásával a szerbiai szakmai pedagógus-továbbképző központok és a szakmai továbbképző központok, amelyekből a magyarkanizsaival együtt összesen 12 van az országban, új és színvonalas tartalommal bővülnek és hozzájárulnak a tudomány meg a tudományos kutatás népszerűsítéséhez. A tizenkettedik klub néhány napon belül Novi Pazarban nyílik meg. A magyarkanizsai klub keddi ünnepélyes átadásán megjelent Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár is.

A klub megnyitása alkalmából Magyarkanizsa község, a belgrádi Tudománynépszerűsítő Központ és a magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ együttműködési megállapodást írt alá, amelyet Fejsztámer Róbert polgármester, Nemanja Đorđević, a belgrádi központ igazgatója és Varjú Potrebić Tatjana, a RSZPTK igazgatója látott el névjegyével.

„Nagyon szép nap ez a mai a hat éve fennálló központunk számára. Attól függetlenül, hogy az általános iskolában ma volt az utolsó tanítási nap, szívesen fogadták meghívásunkat, hogy a diákok egy része itt töltse napját intézményünkben. Amint azt láthatjuk, a roppant érdekes műszerek és berendezések mellett ők maguk is elhozták saját tudományos kreációikat, úgyhogy egy látványos kiállítási anyag is össze tudott gyűlni. Központunk udvarában rövid időn belül felépítünk egy pavilont, de már készülnek azok a modellek is, amelyeket kinti körülmények között is elhelyezhetünk, és aminek remélhetőleg turisztikai vonzata is lesz majd” – nyilatkozta a megnyitót követően Varjú Potrebić Tatjana, a központ igazgatója.

A Tudománynépszerűsítő Központ igazgatója, Nemanja Đorđević elmondta, hogy a 12 Tudomány Klub hálózata iránt már Magyarországról is érdeklődnek, mert kiváló kezdeményezésnek tartják.

„Sokrétű tevékenységünk sorában nagyon fontos helyet foglalnak el a Tudomány Klubok. Mivel a szakmai pedagógus-továbbképző és hasonló központok nagyszerű munkát végeznek pedagógusainkkal, úgy gondoltuk, ebbe a tevékenységbe be kell kapcsolni a tudományok népszerűsítését is, hogy a diákok közvetlenül, első kézből, tanáraiktól, a Tudomány Klubokban kapják meg a legérdekesebb információkat. A klubokat mi rendeztük be, mind egyformán, de a továbbiakban más jellegű segítséget is tudunk nyújtani, akár előadások, akár ismert kutatók szerepeltetése formájában. Szerbia már elfogadta a 2020-ig érvényes tudományos-technológiai stratégiát, amelynek egy részét mi már meg is valósítottuk.”

Magyarkanizsa önkormányzata széleskörű támogatásáról biztosította a Tudomány Klub működését – hallottuk a polgármestertől, Fejsztámer Róberttől.

„Csak arra tudom biztatni a pedagógusokat, hogy a jövőben minél gyakrabban hozzák el a tanulókat ebbe a Tudomány Klubba, elsősorban annak érdekében, hogy a gyerekek megismerjék a tematikai újdonságokat, hogy foglalkozhassanak azzal, ami érdekli őket, mivel szerintem minél több hasznos információt nyújtunk nekik, minél tágabbra nyitjuk látókörüket, minél többet fektetünk be akár ily módon is az oktatásba, annál nagyobb lehetősége lesz Magyarkanizsa községnek a megmaradásra, a fejlődésre. Az önkormányzat és a magam részéről is csak üdvözölni tudom a Tudomány Klub létrejöttét és nagyon remélem, hogy pár éven belül kialakul majd itt egy olyan fiatalokból álló csoport, amely éppen itt szeretett bele a tudományos munkába, és idővel, majd ha magasabb tudományos fokozatokat is elérnek ezek a tehetségek, nem felejtik el, hogy itthon, Magyarkanizsán kapták meg hozzá az alapokat.”

„Nagyszerű kezdeményezésnek tartom a belgrádi központ tudománydecentralizációra törekvő elképzeléseit, hisz a diákok vonatkozásában a Tudomány Klub kiváló lehetőségeket kínál arra, hogy a gyerekek és a fiatalok közelebbi kapcsolatba kerüljenek a tudománnyal és szinte játékos módon ismerkedjenek meg mindazzal, ami az iskolában vagy az interneten, netán a médián keresztül csupán száraz tananyag vagy olvasnivaló lenne számukra” – mondta Nyilas Mihály, tartományi oktatási titkár és kormányalelnök. „Noha a Tudomány Klub nem tartozik a formális oktatás szférájába, titkárságunk fontosnak tartja az ehhez hasonló kezdeményezések támogatását, mert a klub tevékenységét és az általa kínált lehetőségeket nagyszerűen fel lehet használni a formális oktatás céljaira, sőt segíthet a tehetségek kibontakozásában is. Pályázatainkon mindenesetre indulhatnak a klubokat működtető központok vagy civil szervezetek is.”

A Tudomány Klub emeli a gyermekekkel folytatott munka, a pedagógus-továbbképzés és a község lakossága számára a RSZPTK által nyújtott szolgáltatások színvonalát. A központ biztos abban, hogy az intézmény ezáltal olyan tartalmakkal bővül, amelyek előmozdítják és támogatják alapvető tevékenységét, ugyanakkor a közösség javát is szolgálják, hiszen a magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ tevékenységének a mottója is így hangzik: Az oktatásba történő beruházásokkal a jövőnket építjük.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Bármilyen meglepő, a koronavírus-járványnak köszönhetjük, hogy kihalt az influenzavírus egyik variánsa, írja az Index.hu. Az utóbbi idők vírusokkal összefüggő rossz híreit, amelyek közé elsősorban az új típusú koronavírus, illetve a majomhimlő vírusa tartozik, most végre egy jó hír követi. A szintén évente több...
2022. AUGUSZTUS 1.
[ 12:41 ]
A Bahama-szigeteknél egy 17. században elsüllyedt spanyol hajóről származó kincseket találtak - közölte vasárnap a brit The Guardian online kiadása. A Nuestra Senora de las Maravillas (A csodák Miasszonya) nevű galleon 1656-ban merült hullámsírba 70 kilométerre a szigetcsoport északi részén található egyik...
2022. JÚLIUS 31.
[ 18:57 ]
Oroszország kedden közölte, hogy 2024 után kivonul a Nemzetközi Űrállomásról, véget vetve ezzel részvételének egy olyan projektben, amely sokáig a hidegháború utáni orosz-nyugati együttműködés egyik legfontosabb szimbóluma volt. A globális űrkutatási együttműködés jövője és a Nemzetközi Űrállomással...
2022. JÚLIUS 27.
[ 13:22 ]
Beolvasás folyamatban