Tudomány
Magyarságtudományi társaság: Jobban kell figyelni a külföldiek Magyarországról alkotott véleményére

A Nemzetközi Magyarságtudományi Társaság magyar társelnöke szerint jobban meg kell hallani a külföldi, nem magyar származású kollégák hangját a magyarországi ügyekről: a történeti és a szociológiai kérdésekről. Hétfőn kezdődik a VIII. Nemzetközi Hungarológiai Kongresszus Pécsen. A hatnapos konferencia fő témája a kultúra- és tudományköziség, a magyarságtudomány a 21. században.

A társelnök Monok István az M1 aktuális csatorna vasárnapi műsorában úgy fogalmazott, hogy egy bezárkózó tudomány nagyon egysíkúvá tud válni, ezért jobban kell figyelni a külföldiek Magyarországról alkotott véleményére.

A rendezvényről Monok István elmondta, hogy nagyjából ötszáz előadást tartanak, és a világ nagyon távoli pontjairól is érkeznek vendégek, így például Vietnamból, Dél-Koreából és az Egyesült Államokból.

A Nemzetközi Magyarságtudományi Társaság által szervezett hatnapos konferencia fő témája a kultúra- és tudományköziség, a magyarságtudomány a 21. században.

24 ország 493 előadója Pécsen

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) alapításának 650. évfordulójára rendezett ünnepségsorozatba illeszkedő kongresszusról Mekis D. János irodalomtudós, a szervezőbizottság főtitkára az MTI-nek elmondta: 24 ország 128 intézményéből 493 előadó érkezik a konferenciára, a hat nap alatt több mint 500 tudományos előadást hallgathatnak meg a résztvevők.

Valamennyi szomszédos országból, illetve - többek között - az Egyesült Arab Emírségekből, Dél-Koreából, Kínából, Japánból és az Egyesült Államokból is érkeznek tudósok - ismertette Mekis D. János, aki unikumnak nevezte, hogy a tanácskozás tudományos közvetítő nyelve - a filmes szekciót kivéve - a magyar lesz. A rendezvény fővédnöke Áder János köztársasági elnök, a kongresszus elnöke Andrásfalvy Bertalan néprajztudós - tette hozzá.

A tanácskozás egyik célkitűzésének nevezte a párbeszéd elősegítését a különböző tudományágak és -területek között. A szervezőbizottság főtitkára kifejtette: a magyar nyelv, irodalom, néprajz, történelem, művészetek aktuális kérdései mellett - a találkozó történetében először - tanácskoznak a tudósok a közgazdaságtan, jog- és orvostudomány hungarológiai aspektusairól is. A tanácskozáson negyven szimpóziumot tartanak: köztük lesz például a német-magyar tudományos és kulturális kapcsolatok két világháború közötti történetét vizsgáló szimpózium. Foglalkoznak még egyebek mellett a nyelvi sokszínűséggel, magyar színháztörténeti kérdésekkel, a migráció jogi aspektusaival és a Kárpát-medence vallási kultúrájával is - fűzte hozzá. Mekis D. János megjegyezte, hogy a házigazda PTE szinte összes kara részt vesz a tanácskozáson. A nemzetközi kongresszust ötévente rendezik meg, 2011-ben Kolozsvár, előtte a finnországi Jyväskylä, Róma és Nápoly, Szeged és Bécs adott otthont a tanácskozásnak. Első alkalommal, 1981-ben Budapesten rendezték meg a fórumot - mondta korábban Monok István, a kongresszust szervező Nemzetközi Magyarságtudományi Társaság társelnöke. A társaság létrejöttét 1977-ben kezdeményezte a Magyar Tudományos Akadémia, így alakult meg a Nemzetközi Magyar Filológiai Társaság. Olyan nemzetközi szervezetet sikerült létrehozni magyarországi központtal, amely azt tűzte ki célul, hogy kapcsolatot teremtsen a nem Magyarországon élő, ám a magyarsággal foglalkozó tudósok között. Ezzel elősegítette az egyes országok kutatói közötti rendszeres információcserét, az eredményekről való tájékoztatást, a magyar nyelv, irodalom, néprajz és kultúra nemzeti egyoldalúságtól mentes tudományos vizsgálatát. További részleteket a http://www.hungkong2016.hu honlapon találhatnak az érdeklődők. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az elmúlt 13 év legrosszabb júniusán van túl Brazília az erdőtüzek tekintetében: az előző év azonos időszakához képest csaknem 20 százalékkal nőtt az erdőtüzek száma az amazonasi esőerdő brazíliai részén idén júniusban - derült ki a dél-amerikai ország kormánya által közzétett adatokból. A brazil űrkutatási...
2020. JÚLIUS 2.
[ 16:48 ]
Tourette-szindrómás gyerekek tanulási képességeit vizsgálta a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Nagy Attila vezette kutatócsoportja részben saját fejlesztésű tesztekkel, az eredményeiket a Plos One című szaklapban publikálták - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t. A közlemény...
2020. JÚLIUS 2.
[ 9:07 ]
Egy csaknem egyórás timelapse-videót tett közzé az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) a Nap elmúlt egy évtizedéről. A NASA napfigyelő műholdja, a Solar Dynamics Observatory (SDO) immár több mint tíz éve figyeli folyamatosan a Naprendszer központi csillagját - olvasható a NASA honlapján. Az SDO eddig 425 millió nagy...
2020. JÚLIUS 1.
[ 15:43 ]
Beolvasás folyamatban