Tudomány
Zenta: Megnyitották a Tudományos Kamiont

A nyári szünidő utolsó napján, szerdán délelőtt 10 órakor nyitották meg a Kutatók éjszakája elnevezésű ötnapos rendezvényt népszerűsítő járművet a zentai Városháza előtti téren.

A diákokat, tanárokat és az egybegyűlt érdeklődőket elsőként Nemanja Đorđević, a Belgrádi Tudománynépszerűsítő Központ igazgatója üdvözölte. Đorđević kiemelte a tudományok fontosságát a mindennapokban, illetve az érdeklődés és a megfigyelés nagy szerepét a kutatás során. Elmondta, hogy az idén is számos szórakoztató, interaktív kísérlet részesei lehetnek a látogatók, valamint hozzátette, hogy Zenta igen kiemelkedő a tehetségek gondozásának és fejlesztésének területén. A közönséget pedig arra bíztatta, hogy utánozzák őt, amint kezeit érdekesen összefonva megnyitja a futurisztikus konténerelemekből összeállított kétszintes teherautót.

Perpauer Attila, a községi Oktatási Tanács elnöke üdvözlőbeszédében elmondta, hogy a Tudománynépszerűsítő Központtal több éve tartó együttműködés tette lehetővé a kiállítóteremből és előadótérből, illetve laboratóriumból álló csodajármű látogatását a zentaiak számára. A teherautó minden korosztály részére érdekességekkel szolgálhat, hogy a hétköznapi ismereteket tovább bővítse és megszerettesse az emberekkel a tudomány különös világát. A helyi kutatók és tanárok pedig igyekeztek valóban tartalmas programokkal betölteni a Tudományos Kamion zentai látogatásának napjait.

A rendezvény első programajként Gergely József, ornitológus és természetfotós kiállítását tekinthették meg az érdeklődők, amelyen dr. Lengyel László, a Szent István Egyetem Kertészettudományi Karának tanára mutatta be a Pro Urbe-díjas fotóst. Gergely József a munkáinak méltatása után felhívta a figyelmet alkalmi kiállításának témájára, mely a térségünkben élő, vonuló madarak nehézségeit örökítette meg hosszú, délre tartó vándorútjuk során. Elmondta, hogy a madaraknak ősszel meg kell küzdeniük szinte minden természeti erővel (tűzzel, faggyal, élősködőkkel), az ornitológusok feladata pedig az, hogy eközben figyelemmel kísérjék az Afrikába tartó vonulókat.

A kiállítás megnyitója után, a teherautó következő programjaként 11 órától dr. Péics Hajnalka előadását hallhatták a látogatók Matematika a természetben és a művészetben címmel. Délután Kulcsár Sarolta Tanösvény a zentai városi parkban című előadása hangzott el, 17 órától pedig a Tudománynépszerűsítő Központ Elementi nevű folyóiratának bemutatása következett.

A szeptember 4-ig tartó rendezvénysorozat további programjairól az érdeklődők bővebben a Tudományos Kamion Facebook-oldalán tájékozódhatnak.

M. Zs.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Mars egész felszínét körbefotózta a kínai Tienven-1 űrszonda és a Csu-Zsung marsjáró tavaly május óta - közölte a kínai űrhivatal szerdán. A Tienven-1 2020-ban indult útnak és tavaly májusban érkezett meg a vörös bolygóhoz. A magával vitt Csu-Zsung marsjáró május 15-én szállt le az Utopia Planitián, a...
2022. JÚNIUS 30.
[ 10:59 ]
A ritka együttállás június 17-e és 28-a között volt látható. Majzik Lionel fényképén a Mars és a Szaturnusz is látszik. Sok megfigyelőt vonzott az a különleges együttállás, amit „bolygóvonatként” kezdtek emlegetni a csillagászok. Néhány napon át – június 17-e és 28-a között – ugyanis a Naprendszer összes...
2022. JÚNIUS 28.
[ 11:00 ]
Az eddigi legátfogóbb tanulmányt tették közzé 11 tehetős ország politikusainak és lakóinak halálozási különbségeiről. Egy új tanulmány szerint a politikusok tovább élnek, mint a többi ember – olvashatjuk az Oxfordi Egyetem hírei között, amelyet az index.hu szúrt ki. Tizenegy ország és több mint 57 500 politikus...
2022. JÚNIUS 24.
[ 17:53 ]
Beolvasás folyamatban